10 Kasım 2000 22:00

Akaryakıt eylemleri yeniden başlıyor

İngiltere'de, akaryakıt vergilerini protesto eden çiftçi ve şoförlerin hükümete tanıdığı süre bitmeden Maliye Bakanı tarafından açıklanan bütçede emekçilere kırıntılar ayrıldı.

Paylaş
Akaryakıt eylemleri yeniden başlıyor
Arif Bektaş
İngiltere'de, yükselen akaryakıt vergilerini protesto eden çiftçi ve şoförlerin hükümete tanıdığı sürenin bitmesinden hemen önce, Maliye Bakanı Gordon Brown tarafından açıklanan mini bütçede emekçilere kırıntılar ayrıldı. 8 Eylül'de yapılan ve ülkenin bütününe yayılan eylemlerden sonra eylemciler, hükümete 60 gün süre tanımış ve akaryakıtta litre başına 26.2 peny indirim yapılmasını istemişti. Bütçeyi açıklayan Brown, indirim yapılmayacağını fakat Nisan 2002'ye kadar akaryakıt vergisinin dondurulduğunu belirtti.
Çiftçi ve şoförler, taleplerinin kabul edilmediğini belirterek dün eylemlere başladılar.
Eylemciler öfkeli
Brown'ın açıklamasından sonra, bütçeden kendilerine bir şey ayrılmadığını ve vergilerde indirimin yapılmadığını belirten çiftçi ve şoförler, yeni eylemler yapmaktan yana olduklarını söylediler. Kamyonlara uygulanan yıllık vergilerden, yol vergilerinden ve akaryakıt vergilerinden indirim yapılmasını isteyen eylemciler, hükümetin kendilerini dinlememesine öfkeli. Eylemciler, dün 25 bin kamyonla Newcastle'dan Londra'ya gittiler. Eylemciler araçlarını yavaş hareket ettirerek, yolları trafiğe kapadılar.
Blair'ın kayınpederi eylemde
Günlerdir parlamento önünde eylemler gerçekleştiren ve hükümet nezdinde lobi çalışmaları yapan emekliler, maaşlarına haftada 30 sterlin zam yapılmasını istiyorlardı. Eylemlerin en önünde yer alanlardan biri olan Başbakan Tony Blair'in kayınpederi de eylemlerde konuşmalar yaparak, haklarını alana kadar mücadele edeceğini açıkladı. Verilen sözlerin yıllardır yerine gelmediğini belirten emekliler, yoksulluk sınırında yaşıyor. Emeklilerin maaşlarına yapılan iyileştirmeler şöyle:
  • Tek başına yaşayan emeklilerin maaşlarında haftalık 5 sterlin zam yapılacak.
  • İki kişi yaşayan emeklilerin maaşlarında haftalık 8 sterlin zam yapılacak.
  • Emeklilerin haftalık asgari geliri 2001'de 92 sterlin, 2003'te 100 sterline yükseltilecek.
  • Yıllık ayaryakıt yardımı 150'den 200 sterline yükseltilecek.
  • ÖNCEKİ HABER

    Küba'dan yerinde teklif!

    SONRAKİ HABER

    Trakya köylerinde kurultay heyecanı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...