10 Kasım 2000 22:00

Küba'dan yerinde teklif!

Tüm dünyaya "demokrasi" pazarlayan ABD, son başkanlık seçimleri nedeniyle hiç düşünmediği bir durumla karşı karşıya kaldı.

Paylaş
Küba'dan yerinde teklif!
Tüm dünyaya "demokrasi" pazarlayan ABD, son başkanlık seçimleri nedeniyle hiç düşünmediği bir durumla karşı karşıya kaldı. Dünyanın çeşitli bölgelerinde düzenlenen seçimlere türlü yollarla müdahale eden, "gözlemci"ler gönderen ve sonuçlara onay verip reddeden ABD, şimdi kendisi gözlemciye muhtaç hale geldi.
ABD tarafından sık sık "diktatörlük" ile suçlanan Küba, bir skandala dönüşen başkanlık seçimlerinde yeniden sayımların yapıldığı Florida eyaletinde seçimlerin yenilenmesinin "makul bir çözüm" olacağını bildirerek, oylamanın şeffaflığını sağlamak için seçimlere gözlemci göndermeyi önerdi.
BM Genel Kurulu'ndaki oylama için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Felipe Perez Roque, diğer ülkelerdeki seçimlerin yargıcı olmaya çalışan ABD'nin "alçakgönüllülük dersi alması gerektiğini" söyledi. Rogue, "Eğer başka ülkelerde bazı seçmenler oy pusulasında karışıklıklar yapsa ve seçimlerde usulsüzlük iddiaları olsa, ABD'nin buna ne diyeceğini merak ediyorum" diye konuştu.
Küba Dışişleri Bakanı, hiçbiri Küba'ya uygulanan emperyalist ambargoyu kaldırmayı savunmadığı için hangi aday kazanırsa kazansın kendileri için fark etmeyeceğini yineledi.
Amerika Bölünmüş Devletleri
Başkanlık yarışında yaşanan kargaşa, Amerikalıların, seçim sistemlerinin ne kadar çürümüş olduğunu görmesini de sağlıyor.
Siyasi gözlemcilere göre, oyların iki eşit parçaya bölünmesi yüzünden bazılarının "Amerika Bölünmüş Devletleri" olarak nitelediği ABD'de başkanlığı kim kazanırsa kazansın, meşruiyeti tartışmalı olacak.
Florida'da kargaşa bitecek gibi değil
Taraflar, Beyaz Saray yarışında ipi göğüslemek için ne kadar ileriye gidebileceklerine dair işaretler verdiler. Seçimin kilitlendiği Florida'da, ikinci sayımda ortaya çıkan oy durumunun bir türlü sonuca ulaştırılmaması ve belli bölgelerde, 7 Kasım seçim gecesi ortaya çıkan sonuçların epey farklı olması şüphe yarattı. Üstelik ikinci sayım sonuçlarına ilişkin resmi açıklamanın, gelecek hafta salı gününe kadar bir tarihte yapılabileceği söylendi. İkinci oy sayımının neden bu derece gecikebileceğine ilişkin sorulara ise, Floridalı yetkililer yanıt vermediler.
Florida'da, yurtdışından postayla gelecek oylar da beklenecek. Bu oylar için en son 17 Kasım tarihine kadar beklenecek.
'Kendinize gelin' çağrısı
Washington Post gibi etkili gazeteler, şimdiden, "sistemin bekası için" adaylardan birinin feragat etmesi gerektiği yönünde yayın yapmaya başladılar. Washington Post, bu önerisini, karışıklığın devam etmesi durumunda sonuçların ABD'nin konumunu etkileyebileceği görüşüne dayandırıyor.
ÖNCEKİ HABER

Irkçılığa büyük protesto

SONRAKİ HABER

Akaryakıt eylemleri yeniden başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...