10 Kasım 2000 22:00

Irkçılığa büyük protesto

9 Kasım 1938'deki Kristal Gece'nin yıldönümünde Berlin'de toplanan yüzbinler, ırkçılık ve yabancı düşmanlığını protesto etti.

Paylaş
Irkçılığa büyük protesto
Almanya'nın başkenti Berlin'de 'İnsanlık ve hoşgörü için ayağa kalkıyoruz' sloganıyla düzenlenen gösteriye 300 binden fazla insan katıldı. Federal parlamentoda grubu bulunan SPD, Yeşiller, CDU, FDP, PDS gibi partiler ve sendikaların yanı sıra çok sayıda kitle ögütü tarafından düzenlenen gösteriyi 200'den fazla tanınmış sanatçı ve sporcu destekledi.
Sekiz yıldan bu yana Almanya'da ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı düzenlenen en büyük gösteri olan önceki günkü etkinlik, öğleden sonra Berlin'deki Orienstrasse'de bulunan Yeni Sinagog'da başladı. Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau, Musevi Cemaati Başkanı Paul Spiegel, Başbakan Gerhard Schröder ve daha birçok tanınmış politikacı, aydın ve sanatçının katıldığı sinagogdaki törenden sonra, tarihi Brandenburg'a doğru yürüyüşe geçildi.
9 Kasım 1938'de Hitler faşizminin Yahudileri toplu kıyım için başlattığı ve tarihte 'Pogrom Gecesi' ya da 'Kristal Gece' (Kristallnacht) olarak bilinen katliamın 62. yıldönümünde yapılan etkinliğe, 300 binden fazla emekçi katılarak, geçmiş karanlık günlerin bir kez daha yaşanmaması için tek olanağın ırkçılığa karşı birlikte hareket olduğunu bir kez daha gösterdi.
Irkçılara en kitlesel cevap
Geçtiğimiz yaz aylarından bu yana Almanya'da yerli halkın yoksullarına ve ülkedeki yabancılara yönelik artan ırkçı saldırıları protesto etmek için federal hükümet tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde düzenlenen gösteri, 1992 yılından bu yana ilk kez çok farkli örgütlerin bir araya gelerek düzenlediği bir gösteri oldu.
Brandenburg Tor'da düzenlenen gösteride bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Rau, son aylarda yabancılara ve evsizlere karşı düzenlenen Neonazi saldırılarının onaylanamayacağını söyledi. Musevi Cemaati Başkanı Spiegel de, "Irkçıların geçmişe olan özlemi yeniden artmış durumda. Politikacıları bu ırkçılar konusunda sorumlu kılın" dedi. Spiegel ayrıca, CDU/CSU Federal Parlamento Grubu Başkanı Friedrich Merz'in gündeme etirdiği ve son haftalarda yoğun olarak tartışılan 'Öncü Kültür' kavramını da sert bir şekilde eleştirdi.
Dev protestoya işçiler fabrikalarından çıkarak, üzerine yerli ve yabancı işçilerin kardeşliğini ifade eden sloganlar yazılı olduğu halde katıldılar. Berlin'deki Osram fabrikasında çalışan işçilerin taşıdığı "Osram işçileri ırkçılık ve faşizme izin vermeyecek" pankartı dikkat çekti. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF)'e bağlı Berlin İşçi Gençlik Derneği üyeleri de gösteriye katıldılar.
Diğer şehirler
Öte yandan, Hitler faşizminin 62 yıl önce yaptığı katliamı protesto etmek için Almanya'nın diğer kentlerinde de onbinlerce insanın katıldığı gösteri ve toplantılar yapıldı.
Sadece Bremenhaven'de ırkçılığa karşı kurulan insan zincirine 30 binden fazla insan katıldı. Irkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı el ele tutuşan göstericiler, 12 kilometre uzunluğunda bir zincir oluşturdular. Belçika sınırında bulunan Aachen kentinde ise lise öğrencileri tarafından düzenlenen eyleme 5000 genç katıldı.
Ayrıca Köln, Erfurt, Frankfurt, Mainz, Dresden, Essen, Mannheim gibi birçok kentte yapılan gösteri ve toplantıda da ırkçılık ve yabancı düşmanlığı kınandı.
ÖNCEKİ HABER

Üreticinin de sendikası olsun diye...

SONRAKİ HABER

Küba'dan yerinde teklif!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...