09 Kasım 2000 22:00

Üreticinin de sendikası olsun diye...

Trakya'da köylülerin taleplerini savunacak bir örgüte ihtiyacı olduğunu anlatan İsmail Amca, her gün kilometreler kat ediyor. İsmail Amca'nın istediği bir üretici sendikası kurulması.

Paylaş
Üreticinin de sendikası olsun diye...
Onlar gazetelere, "IMF gerillaları" diye başlık atılıp çıkarılmıyor. Hiç bir televizyon haberlerinde de adları geçmiyor ama onlar, IMF politikalarına karşı "Trakya Üretici Köylü Kurultayı"nı örgütleyebilmek için her gün, birbirinden kilometrelerce uzaklıktaki köyleri dolaşıyorlar. Bu gezginlerden biri 75 yaşındaki İsmail Yüce. Kurultay'ın ardından bir üretici sendikasının kurulmasının gerekliliğini anlatıyor, gittiği köylerde İsmail amca. Yirmi yıldır sürekli Yunanistan'a gidip geldiğini söyleyen İsmail amcaya, "Neden bu koşuşturma?" diye sorduğumuzda yanıtı çok net: "Tıpkı ordaki gibi olsun diye."
Nasıl oradaki gibi sorusunu sorduğumuzda ise hiç soluksuz anlatıyor, Yunanistan'da çiftçi kuruluşlarında örgütlenmiş olan köylülüğün avantajlarını.
"Yunanistan'da yok öyle tarım girdilerine istediğin gibi zam yapmak. Dayadılar mı traktörleri yollara feleğini şaşırır hükümet! Üstelik orlarda sulamadan gübreye kadar bütün girdileri, hatta traktör alımını dahi, devlet sübvanse etmesine, buğday, mısır gibi bir çok ürünü devlet almasına rağmen, Yunanistan köylüsü örgütlülüğüyle geleceğine sahip çıkıyor. Bizim de onlar gibi geleceğimize sahip çıkmamızı ve en önemlisi ortak hareket etmemizi sağlayacak bir örgüte ihtiyacımız var."
Bir kuyruğa takıldık ama...
Kelimenin tam anlamıyla "koyu" bir DYP'li İsmail amca. En çok kızdığı şeylerden biri de partisinin yayın organı Öncü gazetesinin dağıtımının engellenmesi. "Partin, köylünün güçlü bir örgütü olmasına nasıl bakıyor" sorumuza da kendinden emin cevap veriyor İsmail amca. "Bu çalışmayı yürüten hepimiz ayrı bir partinin kuyruğuna takıldık ama iş köylünün sorunlarına gelince hepimiz ortak hareket ediyoruz. Ben partiyi aradan kaldırıyorum. Seçim dönemi gene oyumu partime veririm ama eğer partim köylüler olarak kuracağımız sendikayı tanımazsa beni yanında bulamaz, o zaman ben de partimi tanımam."
Köyündeki kooperatifin kurucularından olan İsmail amca, daha güçlü birlikler yaratmak için hareket ettiğini ve bu işte sonuna kadar var olduğunu vurguluyor.
ÖNCEKİ HABER

TEKEL'de yemek boykotu

SONRAKİ HABER

Irkçılığa büyük protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...