08 Kasım 2000 22:00

Asker kriterleri

FP İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak, "Andıç" kodlu ikinci belgeyi açıkladı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan belgede, 1982 Anayasası'nı eleştirenlerin "bölücü ve irticacı" olduğu iddia ediliyor.

Paylaş
Asker kriterleri
Devlet yönetiminde mutlak bir ağırlığı olan askerlerin güncel Anayasal kriterleri, dün basına sunulan bir belge ile ortaya çıktı. Dün bir basın toplantısı düzenleyen FP İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak, "Andıç" kodlu ikinci belgeyi açıkladı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan belgede, FP, ANAP ve TÜSİAD'ın Anayasa değişikliği teklifleri irdeleniyor.
İki yeni belge
Ilıcak, basın toplantısında "yeni bir Andıç" diye nitelendirdiği bir belge ile Genelkurmay Başkanlığı'nın, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderdiği bir başka belgeyi de gazetecilere dağıttı. "1982 Anayasası Değişiklik Teklifleri" başlıklı ve "Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı" tarafından "Komuta Katına" hazırlandığı ibareleri bulunan birinci belge, ANAP ve FP'nin Anayasa değişikliği teklifleri ile diğer partilerin tavrı ve TÜSİAD'ın Anayasa değişikliği önerilerini değerlendiriyor.
FP'nin Anayasa değişikliği teklifinin "sadece dindar kesimlerin değil, bölücülerin, solcuların ve aydın kesimin" desteğini alacak şekilde hazırlandığı ifade edilen belgede, FP'nin teklifindeki "önemli hususlar" sıralanırken, MGK ve TSK'ya ilişkin düzenlemeler dikkate alınıyor.
ANAP'ın TBMM Başkanlığı'na sunulan bir Anayasa değişikliği önerisi bulunmadığına dikkat çekilen belgede, bu partide oluşturulan bir komitenin hazırladığı taslağı Yılmaz'a sunduğu ifade ediliyor. Bu taslakta eleştirilen noktalar da MGK'nın yetkileri, dil ve YAŞ kararlarıyla TSK'nın denetlenmesine ilişkin hükümler olarak sıralanıyor. "2. Andıç", TÜSİAD raporlarını da şöyle değerlendirdi: "İçerisinde makul önerilerin de bulunduğu rapor, Türkiye gerçeklerini dikkate almadan hazırlanan son derece marjinal konuları da ihtiva eden bir rapordur."
'Ancak 10-15 madde değişebilir'
"2. Andıç"ın "Sonuç ve Teklifler" başlıklı bölümünde Anayasa'yı en çok eleştirenlerin bölücü ve irticacı çevreler olduğu iddia edilerek, bunlara 2. cumhuriyetçiler, solcular ve aydınların da eklendiği belirtiliyor.
Önümüzdeki dönemde Anayasa'nın kimi maddelerinin değiştirilmesinin kaçınılmaz göründüğüne dikkat çekilen belgede, değişikliğin sınırı da çiziliyor ve "Tüm partilerin üzerinde anlaştığı 10-15 madde bulunmaktadır. Bunların değiştirilmesi normaldir. Cumhuriyetin temel niteliklerine ve devletin üniter yapısına tehdit oluşmasına engel olan maddelerin Anayasa'da kalması Türkiye Cumhuriyeti açısından hayati önem taşımaktadır" deniliyor.
'DSP ve MHP iyi, ANAP güvenilmez'
Anayasa'nın korunması için yapılması gerekenleri de sıralayan raporda hükümet partileri DSP, ANAP ve MHP'nin tavrı irdeleniyor. "İkinci Andıç"ın partileri değerlendirdiği bölümünde şunlar belirtiliyor: "DSP, kurulduğundan beri en geniş özgürlüğü savunan parti konumunda olmasına rağmen Ecevit başbakan olduktan sonra Anayasa değişikliği konusunda ihtiyatlı hareket etmektedir. Ancak kimi milletvekillerinin durumu ile partinin seçmen kitlesi ve kendisine rakip olan CHP'nin söylemleri Anayasa değişikliği konusunda Ecevit üzerinde baskı oluşturacaktır.
1982 Anayasası'nın doğal savunucu olan ANAP, son haftalarda demokratikleşmeden, özgürlüklerden ve Güneydoğu sorunundan en çok söz eden parti olmaktadır. FP'nin hükümetin aldığı Öcalan'ın infazının ertelenmesi kararına karşı çıkması üzerine bu partiden ayrılan Güneydoğulu milletvekillerinin ANAP'a katılması dikkat çekici bulunmuştur. MHP'nin, Anayasa değişikliği tekliflerinde Cumhuriyetin temel nitelikleri, devletin üniter yapısı aleyhinde ve MGK'yı pasifleştirici tekliflere karşı çıkması mümkün görünmektedir."
Üniversiteler ve köşe yazarlarına görev
Raporun son bölümünde MGK koordinatörlüğünde bir çalışma grubu kurulması ve değiştirilmesi halinde ülkenin üniter yapısını ve cumhuriyetin temel niteliklerini tehlikeye düşürecek Anayasal maddelerin belirlenmesi öneriliyor. Cumhurbaşkanı başkanlığında parlamentoda grubu bulunan parti liderlerinin toplanarak bu maddelerin öneminin vurgulanması gerektiği belirtilen raporda "Görüşleri ile Silahlı Kuvvetler'i destekleyen köşe yazarlarının, üniversitelerin bu konuları işleyerek kamuoyunu yönlendirmelerinin uygun olacağı değerlendirilmektedir" denildi.
CHP'ye gözaltı
Ilıcak'ın açıkladığı ikinci belgede ise CHP ile HADEP arasındaki ilişkiler irdeleniyor. "Konu: Fikri Sağlar" ibaresi bulunan Haziran 2000 tarihli belgede, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki CHP teşkilatlarında Deniz Baykal'ın etkinliğinin kırılması için bazı kişilerin HADEP yönetimi ile temasa geçtiği, CHP'den bazı kimselerin Avrupa'daki PKK mensupları ile görüştüğü öne sürülüyor.
Bu arada CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP-HADEP ilişkisine yönelik bir andıç hazırladığı ortaya çıkan Genelkurmay Başkanlığı'na tepki gösterdi.
ÖNCEKİ HABER

Macar sinemasının yüz akı

SONRAKİ HABER

İGDAŞ'ta haklar tırpanlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...