08 Kasım 2000 22:00

Kamu emekçileri Ankara'da

Kamu emekçilerinin İstanbul, İzmir, Trabzon, Diyarbakır ve Adana'dan iki gün önce başlattığı yürüyüş bugün Ankara'da sona eriyor.

Paylaş
Kamu emekçileri Ankara'da
Kamu emekçilerinin 2001 Bütçesi'ne karşı beş koldan başlattığı yürüyüş polisin engelleme girişimlerine rağmen dün de devam etti. İstanbul, İzmir, Trabzon, Diyarbakır ve Adana'dan iki gün önce yürüyüşe geçen kamu emekçileri, birçok ilde kitlesel eylemlerle karşılandılar ve uğurlandılar. KESK'in eylemleri bugün Güvenpark'ta yapılacak oturma eylemiyle devam edecek.
İstanbul'dan yola çıkan KESK yöneticileri Kocaeli'den sonra Yalova ve Gemlik'e uğrayan KESK yöneticileri Bursa'ya ulaştıklarında otogarda davul zurnayla karşılandılar. Buradan Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü'ne yürüyen KESK yöneticilerini Enerji Yapı Yol-Sen üyesi kamu emekçileri ve işçiler karşıladı. Karayollarında çalışan Yol-İş üyesi işçiler de işbırakarak kamu emekçilerini karşılayanlar arasında yer aldı.
Enerji Yapı Yol-Sen Şube Sekreteri Necati İlhan, Eğitim-Sen Şube Başkanı Saim Gültekin ve MYK Üyesi Cengiz Uzuner burada birer konuşma yaptılar. Daha sonra KESK Şubeler Platformu üyeleriyle buluşan yürüyüşçülere ve karşılayanlara Platform Dönem Sözcüsü Reşat Tavşancı bir konuşma yaptı. Yürüyüşçülerden SES Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da 11 Kasım'da yapılacak Kızılay mitingine güçlü bir katılım sağlanması gerektiğini söyledi. Buradaki karşılamaya TÜMTİS, Petrol-İş, Birleşik Metal-İş, TMMOB, Tabibler Odası yöneticileri de katıldı.
Yürüyüş sırasında görüştüğümüz BTS Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Demir, şunları söyledi: "Bana göre İstanbul çıkışı ve Kocaeli'deki karşılama beklenenin üzerindeydi. Birkaç yıl süren eylemsizlikten sonra coşkulu ve arzulu bir kitle vardı. Bursa ve Eskişehir'de de aynı kitleselliği yakalayıp bunu Ankara'ya taşıyacağımızı tahmin ediyorum" dedi.
İzmir kolundan iki gözaltı
İzmir'den yola çıkan KESK yöneticileri önceki akşam Aydın'da şehir merkezindeki eski belediye binası önünde saat 19.30 sıralarında karşılandı. İHD, Emekli-Sen, EMEP, ÖDP, CHP ve KESK üyeleri tarafından yapılan karşılamada, polis basın açıklaması yapılmasına izin vermedi. Emekçiler, belediye önünden Sevgi Yolu'na kadar yürüyerek burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. KESK'liler daha sonra Eğitim-Sen'de ve Aydınlı emekçilerin evlerinde misafir edildikten sonra dün sabah tekrar yola çıktı. Heyetin arabası Aydın çıkışında durduruldu. Asker kaçağı olduğu ve onaylanmış cezası bulunduğu iddia edilen iki kişi gözaltına alındı. Heyet sabah saatlerinde Nazilli'ye ulaştı. Saat 10.30'da Nazilli Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan basın açıklamasının ardından Denizli'ye geçtiler. Burada bir saat kadar kimlik kontrolünden geçirilen kamu emekçileri Uşak üzerinden Ankara'ya doğru yola devam ettiler.
'Hükümet zammını başına çal'
Adana'dan, dün yola çıkan KESK üyesi memurlar, Nevşehir'e ulaştı. Nevşehir Telekom Başmüdürlüğü önünde toplanan kamu emekçileri, "Tasarruf kesintilerimizi istiyoruz", "Hükümet zammını al başına çal" ve "IMF için değil halk için bütçe" sloganlarını atarak, Nevşehir Etibank Şubesi önüne kadar yürüdüler. Polis kuşatması altında otobüslere binen kamu emekçileri, yollarına devam ettiler.
OHAL'e hayır
Diyarbakır kolunda yürüyen KESK yöneticileri de, dün 400 emekçinin katılımıyla Malatya'dan Kayseri'ye uğurlandı. KESK yöneticileri dün sabah saatlerinde Ofis Kavşağı'ndan Emeksiz Kavşağı'na kadar yürüdüler. "IMF defol, bu memleket bizim", "Direne direne kazanacağız", "Emekçilerin birliği sermayeyi yenecek", "OHAL'e hayır, baskılar son bulsun" sloganlarıyla yürüyen emekçilere hitaben konuşan KESK MYK Üyesi İbrahim Kudiş, 48 katrilyonluk bütçenin yarısının faiz ve borç ödemelerine ayrıldığına dikkat çekerek, "Bu da bütçenin rant bütçesi olduğunu göstermektedir. Yatırıma bütçe ayrılmamasından dolayı toplumu krize sürüklemektedir" diye konuştu. KESK'liler otobüslerle Kayseri'ye hareket ettiller.
Kayseri'den destek
Kayseri Demokrasi Platformu, KESK'in Ankara'ya doğru başlattığı yürüyüşü desteklediğini açıkladı. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan platform sözcüsü 11 Kasım'da yapılacak olan mitinge katılacaklarını duyurdu.
Samsun'da işçi memur el ele
Artvin, Rize, Giresun ve Ordu'dan gelen kamu emekçilerinin de katılımıyla Trabzon'dan yola çıkan KESK'liler, Samsun Garı'nda kitlesel olarak karşılandılar. Türk-İş'e bağlı Tes-İş, Tek Gıda-İş, Petrol-İş, Türk Metal, Liman-İş, Belediye-İş ve DİSK'e bağlı Genel-İş sendikalarının katıldığı eylem, IMF karşıtı gösteriye dönüştü. Samsun-Sinop-Ordu dağıtım şebekesinin Par-Kur Holding'e satılması sonucu eyleme başlayan TEDAŞ emekçileri "TEDAŞ halkındır, satılamaz" pankartı ile kitlesel olarak eyleme katıldılar. Azot Gübre ve Karadeniz Bakır İşletmeleri işçileri de eyleme destek verdiler.
İşçi ve emekçiler, yapılan basın açıklamasının ardından, polisin engel olma çabalarına rağmen Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen işçi ve emekçiler, KESK yöneticilerini otobüslere bindirerek uğurladılar. Daha sonra TEDAŞ çalışanları, pankartları ile beraber yeniden TEDAŞ önüne kadar yürüdüler.
KESK Samsun Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mahmut Konuksever, hareketten önce yaptığı açıklamada, "Kamu çalışanları, taşıdıkları sorumluluğun gereği olarak içinde bulunduğu gerçekleri tüm kamuoyuna açıklamak için yürüyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Avukatlardan yanıt var

SONRAKİ HABER

Aydınlardan F tipi protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...