07 Kasım 2000 22:00

Tarım işçisi ailenin dramı

Tarlanın yanındaki kazaya yardıma giden baba bir aracın çarpması sonucu öldü.

Paylaş
Tarım işçisi ailenin dramı
"Tarım işçiliği yaparak geçimimizi sağlıyorduk. Boğaz tokluğuna çalışıyorduk. Yoksulduk, ama mutluyduk" diyor 5 çocuklu anne Sevda Yağmur. Kocası Satılmış Zemzi, Şeker pancarı toplamak için ailece gittikleri Konya'da, çalıştıkları tarlanın yanıbaşında yaşamını yitiren kadar devam etmiş bu mutlulukları...
Bir evin tek odasında
30 yaşındaki Sevda Yağmur'a, küçük yaştaki çocuklarını alıp Adana'nın Ceyhan ilçesine dönmekten başka çare kalmamış. Şimdi Ceyhan'ın Bota Mahallesi'ndeki bir evin tek odasında, biri kız 5 çocuğuyla birlikte yaşıyor, daha doğrusu yaşamaya çalışıyor.
Yardım etmek isterken öldü
Yağmur, 14 yıl önce imam nikahı ile evlendiği eşi Satılmış Zemzi'nin, şeker pancarı tarlasında çalışmak üzere gittiği Konya'da ölümünü şöyle anlatıyor; "Eşim, şeker pancarı topladığımız tarlanın yanında meydana gelen kazada, yaralılara yardımcı olmaya çalışıyordu. Bu sırada yoldan geçen bir araç eşime çarptı. Kurtaramadık".
Çocuklarıyla birlikte memleketine dönmüş Sevda Yağmur, ama sorunlar bitmemiş. "Ceyhan'da kimsem yok. Komşularımız sayesinde bu odaya yerleştirildik. Elde avuçta kalmadı. Ne yapacağımı bilemiyorum? Komşularımız yemeklerini bizimle paylaşıyorlar. Bu ne kadar sürer bilmiyorum?" diyen Yağmur, iş de bulamadığını söylüyor.
Çocuklar okula gidemiyor
Havaların soğumasıyla sıkıntılarının daha da arttığını belirten Sevda Yağmur, devletin ailesine sahip çıkmasını istiyor. Resmi nikahı olmadığı için çocukları Mustafa (9), Ceylan (7), Özkan (5), Merdan (4) ve 18 aylık Muhammet'in nüfus cüzdanı bulunmadığını anlatan Yağmur, okul çağındaki iki çocuğunu bu nedenle okula gönderemediğini söylüyor.
Kayıt parası bile yok
"Nüfus cüzdanları olmadığı için okula kayıt yaptıramıyoruz. Nüfus Müdürlüğü ise kayıt için para istiyor. Bizim karnımızı doyuracak paramız yok. Mustafa da, Ceylan da okula gitmek istiyorlar. Ben de okutmak istiyorum" diyen Sevda Yağmur, çocuklarını okula gönderebilmek için elinden hiçbir şey gelmediğini sözlerine ekliyor.
ÖNCEKİ HABER

Aytaç patronu fabrikada terör estirdi:

SONRAKİ HABER

'Bana İsrail cinayet işliyor dedirtemezsiniz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...