07 Kasım 2000 22:00

Komsa'da grev başladı

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu KOMSA Elektronik'te, patronun sendika ile görüşmemesi üzerine yasal süreç işletilerek grev uygulaması başlatıldı.

Paylaş
Komsa'da grev başladı
DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu KOMSA Elektronik Endüstri Ticaret A.Ş'de, patronun sendika ile görüşmemesi üzerine yasal süreç işletilerek grev uygulaması başlatıldı. Ümraniye'de bulunan işyerindeki grevin başlangıcına, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Genel Sekreter Murat Tokmak ve konfederasyona bağlı bir çok sendikanın yöneticileri katıldı. Saat 08.00'de fabrika önünde toplanan işçiler grev önlüklerini giyerek, alkışlar ve "Komsa işçisi yalnız değildir", "Direne, direne kazanacağız", "İnadına sendika, inadına DİSK" sloganları eşliğinde, "Bu işyerinde grev var" pankartları astılar.
İşyeri önünde bir açıklama yapan Süleyman Çelebi, greve başlayan işçileri tebrik ederek, DİSK'in KOMSA işçilerinin grevini sonuna kadar destekleyeceğini ve her türlü katkıyı sağlayacağını söyledi. Birleşik Metal-İş'in, KOMSA'da 3 yıldır sendikal mücadele verildiğini belirten Çelebi, sendikanın yetki tespiti için başvurduğu Mart 1998'den bugüne kadar geçen 32 aylık sürenin, Türkiye'de sendikal örgütlenmenin ne derece zorlu bir süreç olduğunu gözler önüne serdiğini kaydetti.
Patron uzlaşmıyor
Süleyman Çelebi, bu süre içinde sendika üyesi onlarca işçinin işten atıldığını, grev kararının alınmasından sonra işyerinin taşeronlaştırılmaya çalışıldığını ve işçiler üzerinde her türlü baskının uygulandığını belirtti. İşyerinde yetki almalarından sonra patronla bütün diyalog çabalarının sonuçsuz kaldığını ve bu nedenle greve gidildiğini belirten Çelebi, her zaman diyaloga hazır olduklarını belirtti. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Kamil Kinkır da KOMSA'da 3 yıl önce başlayan sendikal örgütlenme sürecinde patronun, hiçbir aşamada kendileriyle görüşmeyi kabul etmediğini vurgulayarak, bu tutumun grev kararı almalarında etkili olduğunu söyledi.
200 işçi çalışıyor
Telekomünikasyon sektöründe yan sanayi üretimi yapan KOMSA'da, 200 işçi çalışıyor. Sendika, ortalama ücretin 150 milyon lira olduğu işyeri için 1 Ocak 2000'den itibaren geçerli olacak sözleşmeyle, ilk 6 ay yüzde 40, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de enflasyon oranında artış istiyor. İşten atılan Tahsin Dönen ve Fuat Şenkaya, işçilerin sözleşmeli olarak çalıştırıldığını, bir yıl çalışmalarına rağmen patronun kendilerini on bir ay çalışmış gösterdiğini söylediler. İşçiler patronun sözleşme bitmeden işçileri attığını, yerlerine başkalarını aldığını anlattılar. KOMSA, 'islâmi sermaye'ye ait bir işyeri. Patron ise işçileri atıp kendi yandaşlarını almakla ünlü ve sendikal örgütlülüğe tahammülü yok.
ÖNCEKİ HABER

İSKİ işçisine üçlü oyun

SONRAKİ HABER

Aytaç patronu fabrikada terör estirdi:

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...