07 Kasım 2000 22:00

İSKİ işçisine üçlü oyun

İSKİ işçisine 10 milyon 200 bin lira ücret verilmesinde anlaşıldı. MİKSEN yöneticileri bu rakamı 9 milyon 840 lira olarak kağıda geçirdi.

Paylaş
İSKİ işçisine üçlü oyun
Şahin Bayar
İstanbul Su ve Kanaliz İdaresi (İSKİ)'de mart ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işçiler kandırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı kurumda yürütülen toplusözleşme görüşmelerinde anlaşılan günlük 10 milyon 200 bin liralık taban ücretini, sözleşme zabıtlarına 9 milyon 840 bin lira olarak geçiren patron sendikası MİKSEN, işçileri zarara uğrattı. İşçiler adına sözleşme görüşmelerini yürüten Tes-İş Sendikası İstanbul 4 No'lu Şube yöneticileri, olayı bir hafta sonra öğrendiklerini açıkladılar ve Yüksek Hakem korkusuyla peşini bıraktılar.
İSKİ'de bir hayli uzun süren sözleşmeler sonucunda işçilerin oyuna getirilmesi dışında bir başka ilişki daha dikkat çekiyor: Sendikacı-patron-siyasetçi ilişkisi. Gücünü işçilerden alıp patronun tarafında olan Tes-İş yöneticileri, FP'li Belediye Başkanı A. Müfit Gürtuna'yla pazarlık yapmak yerine Ankara'dan FP'yi araya sokarak sözleşmeyi bitirmeye çalıştılar. Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu, Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Vekili Veysel Candan, Parti Genel Sekreteri Suat Pamukçu, Parti Genel İdare Kurulu üyesi Necati Çelik ve Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ile yapılan görüşmelerden sonra Necati Çelik, "özel arabulucu" olarak görevlendirildi.
Necati Çelik'in istifası
Bunun üzerine Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Necati Çelik, Tes-İş, Belediye-İş ve Öz Gıda-İş İstanbul şube başkanları ile FP İstanbul İl Başkanı Numan Kurtuluş biraraya geldiler. Toplantıdan sonra Gürtuna ve MİKSEN yöneticileri ile yoğun bir görüşme trafiği başlatıldı. İki gün süren görüşmelerden olumlu bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine arabulucu olarak görevlendirilen Necati Çelik, yazılı bir açıklama yaparak görevinden ayrıldığını açıkladı.
Çelik'in görevden ayrılmasından sonra Belediye Başkanı Gürtuna, Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'yu tekrar görüşmeye çağırdı. Tes-İş ve MİKSEN yöneticileri 19-20 Ekim 2000'de biraraya gelerek pazarlıklara başladılar. Görüşme sonucunda 21 Ekim'de yurtdışından dönecek Gürtuna ve Mustafa Kumlu'nun biraraya gelmelerine karar verildi.
Maddeler değiştiriliyor
Türk-İş Başkanı Bayram Meral ve Tes-İş Başkanı Mustafa Kumlu İstanbul'a gelerek 23 Ekim'de Gürtuna ile görüşmeye devam ettiler ve görüşme sonunda anlaşmaya vardılar. Ertesi gün belediye binasında toplanılarak sözleşmenin imzalanması kararlaştırıldı. Ancak imza töreni sırasında Tes-İş yöneticileri, bazı maddelerin MİKSEN yöneticileri tarafından değiştirildiğini gördüler. Tes-İş'in itirazı üzerine Belediye Başkanı A. Müfit Gürtuna, "Siz merak etmeyin mutabakat maddelerimiz aynen geçerlidir" diyerek yurtdışına çıktı. Gürtuna'ya güvenen Tes-İş yöneticileri de işin peşini bıraktılar. Ancak aradan bir hafta geçmesine rağmen MİKSEN yöneticilerinin halen sözleşme protokolünü düzeltmediği öğrenildi. Durumu kabullenen Tes-İş Sendikası, üyelerine bir yazı göndererek başka çare olmadığını bildirdi. Başından beri görüşmelerin dışında tutulan işçiler ise, sendikanın girişimi ile oluşturulan sendika-patron-siyaset labirentinde ne yazık ki yine kaybeden oldular...
ÖNCEKİ HABER

Ankara'yı zorlayacak ortaklık

SONRAKİ HABER

Komsa'da grev başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...