07 Kasım 2000 22:00

Fuarın yeni kitapları arasında

TÜYAP Kitap Fuarı'nın tüm hızıyla devam ettiği bu günlerde yayınevleri de kitaplıklarına yeni isimler eklemeyi sürdürüyor.

Paylaş
Fuarın yeni kitapları arasında
TÜYAP Kitap Fuarı'nın tüm hızıyla devam ettiği bu günlerde yayınevleri de kitaplıklarına yeni isimler eklemeyi sürdürüyor. Kitap Fuarı başlamadan önce çeşitli yayınevleri tarafından çıkartılan kitaplardan bir kaç tanesi hakkında kısa bilgiler derledik.
Selâhaddin'in Kitabı
Everest Yayınları geçtiğimiz aylarda "Ayna Korkusu" isimli romanını bastığı Tarık Ali'nin "Selâhaddin'in Kitabı" isimli yeni romanını da okurlarıyla buluşturdu.
Tarık Ali bu tarihsel romanında Selâhaddin Eyyubi'yi, "Yalan ve gerçek ayın yatakta sarmaş dolaş olmuşlarsa, onları birbirinden ayırmak çok güçtür" diyen Yahudi sır kâtibi İbn Yakub'un ağzından yorumluyor.
Selâhaddin'in Kitabı, Tarik Ali'nin esas olarak Batı Hıristiyanlığı ile İslam dünyası arasındaki uzun süreli karşılaşmayı işlediği dörtlemenin ikinci kitabı. Edward Said'e göre, bu çok eski döneme ait hikâye, hayal bile edemeyeceğimiz kadar bize yakın olayları ve karakterleriyle, Kahire, Şam ve Bağdat'taki güncel olayları izleyenlere hiç de yabancı gelmeyecek kadar çağımıza ait bir anlatı.
Kardeş Türküler
Kültür hayatına kazandırdığı antolojilerle dikkat çeken Şair Ataol Behramoğlu'nun bir antolojisinin de Gendaş Yayınları arasında 3. baskısı gerçekleştirildi. 128 şairden 214 şiirin yer aldığı kitabın adı Kardeş Türküler. Kitabın 1982 ve 1990 yılında gerçekleştirilen baskılarında yer alan şairlere ve şiirlere yenisine ekleyen Behramoğlu, şiirlerin otuz yılı aşkın bir sürede İngilizce, Fransızca ve Rusça'dan çevrildiğini belirtiyor.
Modern Fransız Şiiri
Tüm Zamanlar Yayıncılık, Metin Cengiz tarafından yayına hazırlanan Modern Fransız Şiiri Antolojisi'ni çıkardı. Fransız şiiri günümüze değin, doğal gelişimini parlak bir başarıyla ve dünyaca ünlü şairleriyle sürdürmüştür. Bugün ülkemizde de Max Jacob, Paul Valery, Jules Supervielle, Apollinaire, Perse, Eluard, Cocteau, Reverdy, Tzara, Breton, Artaud, Aragon, Michaux, Prevert, Queneau, Char, Guillevic, Bonnefoy, Cesaire ve Bosquet'nin kitapları yayımlanmış bulunmaktadır. Bu antolojinin en belirgin özelliği Metin Cengiz tarafından uzun yılların çalışma ürünü olarak bizzat çevrilmiş olması nedeniyle, diğer bir deyişle tek kişinin seçkisini yansıtması ve tek kişi tarafından çevrilmesi dolayısıyla Fransız şiirini bir başka açıdan okuyucuya sunması.
Lazona
Tüm Zamanlar Yayıncılık'tan çıkan bir diğer kitap da Selma Koçiva'nın "Lazona - Laz Gerçekçiliği Üzerine" isimli çalışması. Yazarın 1991 - 1999 yılları arasında kaleme aldığı yazılardan bir derleme. Kitap'ta, Türkiye'de bulunan Lazların tarih, kültür ve dil gelişimleri hakkında önemli makaleler yer alıyor. Halen Köln'de bulunan Lazebura - Laz Dili ve Kültürü Yaşatma Birliği'nin Genel Başkanlığı'nı yürüten Koçiva, uzun yıllardır Kafkas halkları ve özellikle Lazlar üzerinde çalışmalarda bulunuyor.
Lokantamızda...
Scala Yayınları arasından çıkan "Lokantamızda Prens ve Prensesler Daima Taze ve Bol Masal Sosu ile Sunulur" isimli kitap kadın erkek ilişkileri üzerine masalsı özellikler taşıyor. Lili Zografu tarafından yazılan ve yayınevi tarafından ikinci baskısı gerçekleştirilen kitabı Yunanca'dan çeviren ise Kriton Dinçmen.
Kültür üzerine denemeler
B. Sadık Albayrak'ın kaleme aldığı, "Düşkıranlar - Tekelci Burjuva Kültürü Üzerine Denemeler" isimli kitap ise Ceylan Yayınları arasından çıktı. "Tekelleri üretenler ve yaygınlaştıranlar düşkıranlardır" tespitinin yapıldığı kitapta yazar, zengin düşler için, zengin bir kültür birikimine ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor. Kapitalizmin tekelci aşamasında insanlığın kısıtlandığına ve bundan dolayı kültürün de elinin kolunun bağlandığına işaret edilen kitapta, tekellerin ortaçağı diye adlandıralan günümüz koşullarında kültürün çeşitli cepheleri sorgulanıyor.
ÖNCEKİ HABER

YÖK'ü protesto seli

SONRAKİ HABER

Ankara'yı zorlayacak ortaklık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...