07 Kasım 2000 22:00

KESK Ankara yolunda

KESK ve KESK'e bağlı sendikaların yöneticilerinden oluşan 150'şer kişilik yürüyüş kolları, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Trabzon ve Adana'dan kitlesel olarak uğurlandılar.

Paylaş
KESK Ankara yolunda
KESK ve bağlı sendikaların yöneticileri, "İnsan onuruna yaraşır ücret" talebiyle 2001 bütçesine karşı beş ayrı koldan Ankara'ya yürüyor. İstanbul, Adana, İzmir, Trabzon ve Diyarbakır'dan kitlesel olarak uğurlanan KESK yöneticileri, 9-10 Kasım tarihlerinde Güven Park'ta oturma eylemi yapacaklar.
İstanbul'dan yola çıkan KESK yöneticileri arasında KESK Genel Başkanı Siyami Erdem de yer aldı. Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan 2500 kamu emekçisi saat 14.00'de Söğütlüçeşme Caddesi'ne doğru yürüyüşe başladı. "Tasarruflarımız için, halktan yana bütçe için yürüyoruz" yazılı pankartın arkasında yürüyen kamu emekçileri, "IMF'ye değil, emekçiye bütçe", "İşçi, memur el ele, genel greve", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Sefalete teslim olmayacağız" şeklinde sloganlar attılar.
Söğütlüçeşme'de kamu emekçileri adına açıklama yapan KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, "Bu yürüyüşü onurumuz için başlattık" dedi. Yıllardır bütçenin tek taraflı olarak belirlendiğini ve kamu emekçilerinin yüzdelik zamlara mahkûm edildiğini belirten Erdem, kendilerine reva görülen yüzde 10'luk zammı "aşağılama" olarak nitelendirdi ve kabul etmeyeceklerini söyledi. Erdem, 11 Kasım'da Ankara'da yapacakları mitinge tüm halkı davet etti.
Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak da Erdem'e, Emek Platformu adına çiçek vererek, başarı diledi. Kamu emekçilerini uğurlayanlar arasında DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Türk-İş ve DİSK'e bağlı sendikaların şube yöneticileri, EMEP, HADEP, ÖDP, CHP il yöneticileri de yer aldı.
Trabzon'dan yola çıkan yürüyüş kolu ise hareket öncesi Meydan Park'ta yüzlerce kamu emekçisinin katılımıyla basın açıklaması yaptı. KESK Şubeler Platformu adına açıklamayı yapan Ömer Faruk Altuntaş, "Yoksulluk sınırının 550 milyon liraya ulaştığı koşullarda, bunun üçte birine 150-200 milyon liraya çalışmak istemiyoruz. Çoluk çocuğumuzu açlıkla terbiye etmek istemiyoruz." dedi. Buradan sloganlarla sahile yürüyen kamu emekçileri otobüslere bindiler. Kamu emekçileri Giresun, Ordu ve Samsun üzerinden gerçekleştirecekleri yürüyüş sonucunda 9 Kasım'da Ankara'da olacaklar.
Diyarbakır'da kimlik kontrolü
Diyarbakır'dan yola çıkan KESK yürüyüş kolu saat 12.30'te Kantar mevkiinde basın açıklaması yaptıktan sonra yola çıktı. Halayların çekildiği, "IMF bütçesine hayır", "Tasarruflarımızı istiyoruz, hemen şimdi" gibi sloganlarla hükümetin protesto edildiği basın açıklaması sırasında KESK MYK Üyesi İbrahim Kudiş ve KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yaşar Türk birer konuşma yaparak hükümetin sefalet ücretine ve dayatmalarına boyun eğmeyeceklerini vurguladılar. Yürüyüş kolu daha sonra kitlesel şekilde Ankara'ya uğurlandı.
Kamu emekçilerinin eylemini engellemeye çalışan ve gerginlik yaratan polis, Diyarbakır çıkışında da otobüsleri ayırarak kimlik tespiti yapmak istedi. Sendikacılar kimlikleri vermeyince, polis isim listesini aldı.
ÖNCEKİ HABER

Hani geri dönecekti!

SONRAKİ HABER

EXSA işçileri mücadelede kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...