07 Kasım 2000 22:00

Trilyonluk seçim yapıldı

ABD seçimi, gerek seçim sistemi gerekse tekellerin partilere verdikleri "destekler" nedeniyle halkın iradesini yansıtmaktan uzak.

Paylaş
Trilyonluk seçim yapıldı
Cumhuriyetçi ve demokrat partilerin trilyonlar akıttıkları ABD seçimi dün yapıldı. İki aday ya da parti arasındaki yarıştan çok, tekellerin yarışına dönüşen seçimin başlamasına dakikalar kala açıklanan anket sonuçlarına göre adaylar arasında ciddi bir fark görünmüyor.
ABD'nin 43'üncü başkanı, 435 Temsilciler Meclisi üyesi, 34 senatörü ve açıkta bulunan 11 eyaletteki valisinin belirleneceği seçim öncesinde Demokrat Parti, sokakta yaşayan evsizlere, oy kullanmaları karşılığında sigara dağıttı.
Gore hamburger yiyecekmiş
Seçimi kazanacağını hissettiğini söyleyen Demokrat Parti Başkan adayı Al Gore, başkan seçildikten sonra ilk yemeğinin kahvaltı olacağını ve kahvaltısını Mc Donald's'tan alacağı "Happy Meal-Mutlu yemek" ile yapacağını söyledi.
Bush rekor kırdı
Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı, Teksas Valisi George Bush kampanyasına en çok para harcayan aday oldu. Bush, ekim ortasından beri sadece televizyon ve radyo reklamları için 56 milyon dolar olmak üzere toplam 138 milyon dolar harcadı. Bill Clinton'un yardımcısı olan Başkan Yardımcısı Al Gore ise televizyon, radyo reklamlarına 41.5 milyon dolar ve toplam olarak kampanyasına 94 milyon dolar sarf etti. New Jersey Demokrat Parti milletvekili adayı Jon Corzine, Kongre'de tek bir koltuk için 60 milyon dolar harcayarak başkanı Al Gore'a yaklaştı.
Gözlemciler, zaten 200 milyon seçmenin ancak 100 milyonunun sandık başına gitmesi beklenen seçimde, kötü hava koşullarının bu oranı biraz daha düşüreceğini belirtiyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye'den sosyoloji manzaraları

SONRAKİ HABER

Hani geri dönecekti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa