06 Kasım 2000 22:00

Kızılay'da 1500 öğrenci

Ankara'da öğle saatlerinde iki koldan Kızılay Meydanı'na gelen 1500 kadar öğrenci YÖK'ü protesto için kitlesel basın açıklaması yaptı.

Paylaş
Kızılay'da 1500 öğrenci
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) 19. kuruluş yıldönümünde çeşitli öğrenci ve gençlik grupları tarafından Ankara'da protesto edildi. Protesto gösterilerinin en büyüğü öğle saatlerinde Kızılay Meydanı'nda yaşandı. İki koldan Kızılay'a gelen 1500 kadar öğrenci YÖK'ü protesto için kitlesel basın açıklaması yaptı.
YÖK protestoları nedeniyle Ankara'daki üniversitelerin bulunduğu bölgeler ile Kızılay Meydanı ve civarı sabah saatlerinde itibaren polis ablukasına alındı. Gösteriler için diğer illerden Ankara'ya gelen öğrenci grupları ise kente sokulmadı. Elmadağ ve Otoyol Gişeler bölgesinde bekletilen gruplara polis tarafından yapılan saldırılarda yaralananlar oldu.
Ankara'daki ilk gösteri saat 11.30'da Kızılay Güvenpark'ta yapıldı. ÖDP yanlısı bir grup Ziya Gökalp Caddesi'nden "Karanlığa karşı özgür, demokratik Türkiye" pankartı açarak yürüyen YKM önüne gelen öğrencilerin Milli Eğitim Bakanı (MEB) ile görüşme talepleri reddedildi. YKM önünde yapılan basın açıklamasında, parasız, bilimsel demokratik eğitim istediklerini belirten öğrenciler, MEB ile görüşme taleplerinin reddedilmesine de tepki gösterdiler. Öğrenciler, türküler söyleyip halay çektikten sonra dağıldılar.
Kendilerini "Devrimci Yurtsever Gençlik" olarak tanıtan 100 kadar öğrenci de Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yaparak YÖK'ü protesto etti. Öğrenciler yaptıkları açıklamada, milyonlarca öğrencinin anadilde eğitim hakkının YÖK tarafından gasp edildiğini belirterek, üniversitelerin kışlaya çevrildiğini söylediler. "Barış gençlikle gelecek", "Herkese anadilde eğitim hakkı" pankartları altında toplanan öğrenciler basın açıklamasının ardından sloganlar atarak Ziya Gökalp Caddesi'ne yürüdü.
YÖK'e yönelik en kitlesel protesto öğle saatlerinde Kızılay Meydanı'nda yapıldı. TÖDEF'liler Sıhhiye, Öğrenci Koordinasyonları ve Ankara Üniversiteleri Öğrenci Dernekleri ise Ziya Gökalp Caddesi yönünden pankart açarak ve sloganlar atarak Kızılay Meydanı'na geldi. Burada buluşan iki grup, meydanın bir bölümünü trafiğe kaparak gösteri yapmaya başladı.
Polisin büyük yığınak yaptığı Kızılay'da "YÖK'e hayır" ve "YÖK'süz üniversite istiyoruz" flamalarını taşıyan öğrenciler sık sık "YÖK'e hayır", "Hücrelere değil, eğitime bütçe", "Sermaye defol, üniversiteler bizimdir" sloganlarını attı. Alanda çeşitli gruplar adına basın açıklamaları yapan öğrenciler ise 12 Eylül'ün bir ürünü olan YÖK'ün bilimsel, demokratik üniversitenin önündeki en büyük engel olduğunu vurguladılar.
YÖK'ün 19'uncu yılında yine sokaklarda olduklarına vurgu yapan öğrenciler, YÖK'ün üniversite ve bilim adına tükenişin simgesi olduğunu belirttiler. Jandarma ve polisin üniversitelerden çıkmasını da isteyen öğrenciler, deprem bölgesinde barınma sorunu yaşayan öğrencilerin sorunlarının çözülmesi talebini de dile getirdiler. Öğrenciler ayrıca hücrelere trilyonları aktaran devletin, üniversitelere kaynak aktarması gerektiğini belirttiler. Eyleme, Sibel Özbudun, Temel Demirel, Şükrü Erbaş ve Hüseyin Şahin de destek verdi.
TÖDEF'liler dışındaki öğrenciler yaklaşık yarım saat devam eden eylemin ardından sloganlarla Ziya Gökalp Caddesi üzerinden Cebeci Kampüsü'ne kadar yürüdü. TÖDEF'liler ise Güvenpark önüne gelerek eylemlerini burada sürdürdüler. Paralı eğitim ve vakıf üniversiteleri aleyhine sloganların yazılı olduğu ve taleplerini dile getiren pankartlar açan öğrenciler, "YÖK'süz üniversite istiyoruz" bayrakları taşıdılar. Bir süre halay çekip, marşlar söyleyen öğrenciler daha sonra "Paralı eğitim kaldırılsın", "Halk için bilim, halk için eğitim", "YÖK'ü yıkacağız, haklıyız kazanacağız" sloganlarıyla Yüksel Caddesi'ne yürüyüp dağıldılar. Ankara'daki gösteriler için diğer illerden gelenlerin büyük çoğunluğu ise kente sokulmadı. İstanbul'dan gelen gruplar Otoyol Gişeler ve Pınarlı, İzmir ve Eskişehir yönünden gelenler Polatlı'da, Karadeniz bölgesinden gelenler Elmadağ'da, Adana Mersin yönünden gelenler ise Kulu Makası'nda bekletildi. Sabah saatlerinde iki otobüsle Otoyol Gişeler bölgesine gelen öğrenci grubu, yolu kesen polis barikatını aşmak isteyince saldırıya uğradı. Polislerin topluluğa coplarla müdahale etmesi üzerine 2 öğrenci yaralandı. Yaralı öğrenciler Numune Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Ayrıca 95 öğrenci de bindikleri otobüslerin içinde alıkonuldu. Elmadağ Soysallar Tesisleri'nde bekleyen öğrenci grubuna yönelik polis saldırısında da 3 öğrenci yaralandı. Kulu Makası Ayrancı Tesisleri'nde de 2 öğrenci gözaltına alındı.
ÖNCEKİ HABER

YÖK Beyazıt'ta 'gömüldü'!

SONRAKİ HABER

Tüm yurtta protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...