06 Kasım 2000 22:00

Asgari ücrete de IMF zammı öngörülüyor

Asgari ücret toplantılarının ikincisi bugün yapılacak. Hükümet ve işveren cephesi asgari ücretteki artışın da geçen yıl olduğu gibi "enflasyon hedefine" göre belirlenmesini istiyor.

Paylaş
Asgari ücrete de IMF zammı öngörülüyor
Asgari Ücret Tesbit Komisyonu bugün toplanacak. Bu yılki zammın da geçen yıl olduğu gibi "enflasyon hedefi" düzeyinde kalması bekleniyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı saat 10.30'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplanacak. İlk toplantısını 19 Ekim'de yapan komisyon yıl sonuna kadar yapacağı toplantılarda 1 Ocak 2001 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek.5 işçi, 5 işveren ve 5 hükümet temsilcisinden oluşan komisyonda çıkacak kararın IMF'nin "İstikrar programı" doğrultusunda olması bekleniyor. Hükümet 1999 yılında IMF'ye verdiği "niyet mektubu"nda da 2000 yılı asgari ücretinin istikrar programı doğrultusunda belirleneceği sözünü vermiş ve asgari ücret yüzde 25 oranında artırılmıştı. Hükümetin bu yıl da "enflasyonu" gerekçe göstererek asgari ücrete IMF'nin istediği yüzde 10 zammı vermesi bekleniyor.
Tarafların talepleri
Asgari ücret yönetmeliğinin 1'inci maddesinde, asgari ücret; "işçilere normal bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir." şeklinde tanımlanmasına rağmen, şu anda yürürlükteki asgari ücret net 86 milyon 922 bin lira.
Komisyon toplantılarına işçiler adına katılan Türk-İş, yıllardır her toplantıda, asgari ücret miktarının işçinin yalnız kendi harcamalarının değil, ailesiyle birlikte tüketim harcamaları esas alınarak belirlenmesini, belirlenen tutarın vergi dışı bırakılarak işçinin eline net geçecek şekilde düzenlenmesini, ulusal düzeyde, sanayi-tarım ve yaş, cinsiyet ayırımı yapılmadan belirlenmesini, işçinin satın alma gücünün ileriye dönük olarak korunabilmesi için gerekli bir iyileştirmenin ayrıca ilave edilmesini talep ediyor.
TİSK'ten her zamanki istekler
İşverenler adına toplantılara katılan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise ücretin işçinin ailesinin değil sadece kendisinin esas alınarak belirlenmesi uygulamasının devam etmesini, asgari ücretteki artış oranının gerçekleşen enflasyona göre değil hedeflenen enflasyona göre belirlenmesini talep ediyor.
ÖNCEKİ HABER

Tekelci demokrasi!

SONRAKİ HABER

YÖK Beyazıt'ta 'gömüldü'!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...