05 Kasım 2000 22:00

Emek mücadelesi Diyarbakır'da tartışıldı

Tarım Gıda-Sen Diyarbakır Şubesi tarafından düzenlenen ve 500 kişinin katıldığı "Türkiye'de Emek Mücadelesi" konulu panel Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonu'nda yapıldı.

Paylaş
Emek mücadelesi Diyarbakır'da tartışıldı
Tarım Gıda-Sen Diyarbakır Şubesi tarafından düzenlenen ve 500 kişinin katıldığı "Türkiye'de Emek Mücadelesi" konulu panel Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonu'nda yapıldı. Tarım Gıda-Sen Genel Başkanı Mihdi Perinçek'in yönettiği, KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Diyarbakır Demokrasi Platformu sözcüsü ve Tes-İş 1 No'lu Şube Başkanı Ali Öncü ile Prof. Fikret Başkaya'nın konuşmacı olarak katıldığı panelde, Türkiye'de mevcut sendikal anlayışın iflas ettiği ve sendikal anlayışta köklü bir değişime ihtiyaç olduğu vurgulandı.
Açılış konuşmasını yapan Perinçek, Diyarbakır'da emek mücadelesini konu alan bir panel yapılmasının öneminin açık olduğunu belirterek, bölgenin nüfus yapısı nedeniyle hep bir tehdit olarak gösterildiğini ve yatırım yapılmadığını belirtti. Halkın yüzde 75'inin işsiz olduğu Diyarbakır'da sadece birkaç kamu işletmesinde işçi olduğunu hatırlatan Perinçek, Kürt işçi ve emekçilerin kendi sınıfsal çıkarları temelinde mücadelesinin bölgedeki çatışma ortamı nedeniyle geri kaldığını belirterek, "Ülke ve dünya gelişmeye devam etmektedir. Biz bu gelişime demokrasi, barış ve sosyalizmden yana müdahale edebilmek için örgütlenme ve eğitimle mücadele etmeliyiz" dedi.
Prof. Başkaya, da demokratik olmayan sendikaların demokrasi ve özgürlük mücadelesi veremeyeceğini söyledi.
Sendikal hareketin demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olduğunu söyleyen Siyami Erdem, sendikaların demokrasiyi kendi içerisinde işletmesi gerektiğini belirtti. Sendikal hareketin Kürtlerin varlığını kabul etmek zorunda olduğuna vurgu yapan Erdem, "Kürtleri Anayasamızda, hukukumuzda kabul etmemiz gerekiyor" dedi. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da Türkiye'deki 3 konfederasyona bağlı 100'e yakın sendikanın eninde sonuda birleşmek zorunda olduğunu söylerek, "Çünkü bugün bu üç konfederasyonun hiçbiri çekim merkezi değil" dedi. Tes-İş Diyarbakır 1 No'lu Şube Başkanı Ali Öncü ise emek cephesinin Kürtlerin verdiği mücadeleye kayıtsız kaldığını savundu.
'Özelleştirme durmaz' iddiası
Panelde KESK'in 4 Mart Kızılay direnişini anlatan sinevizyon gösteriminin ardından sorulara geçildi. Bu bölümde özelleştirme ile ilgili sorulara cevap veren Mustafa Öztaşkın, sendikaların özelleştirmeye baştan tavır koymadığı için bu saldırının önüne geçilemeyeceğini savunarak POAŞ'tan atılan 1200 işçi için ellerinden geleni yaptıklarını iddia etti.
Ali Öncü ise GAP ve enerji sektöründe ABD ve AB'li emperyalistlerin talanına karşı Diyarbakır Tes-İş'in nasıl bir mücadele verdiği ile ilgili soruya, "Özelleştirmelerin ruhuna el fatiha okuyalım. Özelleştirmeleri durdurmamız mümkün değil. Biz Diyarbakır'da 700 işçiyiz. Bu konuda bir şey yapmamız mümkün değil" diye yanıt verdi.
ÖNCEKİ HABER

İşçinin sağlığı patronun insafına kaldı

SONRAKİ HABER

Çöp yığınında ekmek kavgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...