05 Kasım 2000 22:00

İşçinin sağlığı patronun insafına kaldı

Çalışma yaşamındaki koruyucu sağlık hizmetlerini üstlenmesi gereken Sağlık Bakanlığı, bu görevini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na havale etti.

Paylaş
İşçinin sağlığı patronun insafına kaldı
Yusuf Karadaş
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Malatya Tabip Odası (MTO)''nın birlikte düzenledikleri "İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği" başlıklı kursta, kursiyer hekimlere eğitim veren Dr. Celal Emiroğlu, işçi sağlığına önem verilmediğini söyledi.
Çalışma yaşamındaki koruyucu sağlık hizmetlerini üstlenmesi gereken Sağlık Bakanlığı'nın, bu görevini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ihale ettiğini, ancak Çalışma Bakanlığı'nın da bu görevi üstlenmediğini dile getiren Emiroğlu, "İş Yasası bu görevi işverene vermiş, ama işveren bu görevi yerine getirmiyor" dedi.
Türkiye'de meslek hastalıklarının teşhisinin yapılmadığını ve bunun için mevcut verilerin olumlu gözüktüğünü anlatan Dr. Emiroğlu, dünyada en fazla iş kazasının meydana geldiği üç ülkeden birinin Türkiye olduğuna dikkat çekti. Sosyal devlet politikalarından kopuşun zaten hiç önem verilmeyen işçi sağlığını daha da kötü bir noktaya getirdiğini ifade eden Emiroğlu, "Bunun Türkiye'de sınıf sendikacılığının olmamasıyla yakından ilgisi var. Sendikalar ücret sendikacılığı ile sınırlı kalırlarken, sağlık politikalarını gündeme getirmiyorlar" dedi.
Güvensizlik yasası!
Hükümet tarafından çıkarılan Sosyal Güvenlik Yasası'nın aslında bir güvensizlik yasası olduğunu vurgulayan Dr. Emiroğlu, "Yasa, sadece yaşla ilgili değil. Bir işçi daha önce sigortalı olduğu gün sağlık hizmetinden yararlanabiliyorken, yeni yasa işçiye 120 gün çalışma zorunluluğu getiriyor" dedi. SSK'nın özelleştirilmek istenmesi ile "Paran kadar sağlık" uygulamasına geçilmek istendiğini anlatan Emiroğlu, A kategorisinde prim ödeyene A, B'ye B kategorisinde sağlık hizmeti verileceğini hatırlattı.
Emiroğlu ayrıca, "İşyeri hekimleri için özel bir işgüvencesi yasası sağlanmalıdır. Çünkü hekim işçinin hakkını savunduğu zaman işveren tarafından işten atılabiliyor" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Yoksulluk çocuk işçiliğini körüklüyor

SONRAKİ HABER

Emek mücadelesi Diyarbakır'da tartışıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...