05 Kasım 2000 22:00

Bebek katilleri!

İsrail askerlerinin El-Halil de her gün fırlattığı yüzlerce gözyaşartıcı bombadan biri, bir bebeğin ölümüne yol açtı. Askerler, bebek can çekişirken, hastaneye götürülmesini de engellediler.

Paylaş
Bebek katilleri!
Filistin lideri Yaser Arafat ile İsrailliler arasında varılan "ateşkes" anlaşmasına rağmen, işgal altındaki topraklardaki vahşet devam ediyor. Önceki gün ve dün de, çok sayıda Filistinli İsrail askerleri tarafından gerçek mermilerle vurularak yaralandı. Askerlerin attığı göz yaşartıcı bombalar, bir bebeğin ölümüne neden oldu.
İsrail Başbakanı Ehud Barak ise büyük bir ikiyüzlülükle, Arafat'tan "şiddete son vermesini" istedi.
Hastaneye yetişemedi
İsrail askerlerinin attığı göz yaşartıcı bomba, El-Halil kentinde, 24 günlük bir bebeğin ölümüne yol açtı.
Vefa adlı anne, Batı Şeria'nın El Halil kentinde olaylar sırasında İsrail askerlerinin kullandığı göz yaşartıcı bombadan çıkan gazın, 24 günlük Hind Ebu Kader adlı kız çocuğunun uyuduğu yatak odasına dolduğunu ve Kader'in öksürmeye başladığını söyledi. Vefa, "Ona süt verdim ve uyudu. Sabahleyin hareket etmediğini gördüm ve öldüğünü düşünerek bağırdım" diye konuştu.
Ancak İsrail vahşeti bu kadarla bitmedi. Bebeği hastaneye götürmek isteyen baba, İsrail askerleri tarafından saatlerce engellendi.
Alia Hastanesi Çocuk Bölümü Başkanı Doktor Şerif Halyka, babası tarafından hastaneye götürülebildiğinde, bebeğin 3 saat önce ölmüş olduğunu söyledi.
'Ateşkes' umurlarında değil
Dünkü İsrail saldırıları sırasında da, Batı Şeria'daki Beytüllahim kenti yakınında bir köyde Filistinli bir öğrenci göğsünden vuruldu.
Beti Jala Hastanesi doktorları, Tuku'u köyündeki İsrail saldırısı sırasında askerlerin gerçek mermi kullandığını, mermilerden birinin Muhammed El-Shaer'in göğsüne isabet ettiğini, El-Shaer'in sağlık durumunun ciddi olduğunu söylediler.
Filistinli yetkililer, bu saldırıda 3 öğrencinin daha yaralandığını belirttiler.
Gazze Şeridi'ndeki Filistin mülteci kampı Bureyj'de ise bir Filistinli, İsrail askerleri tarafından dün gerçek mermiyle vurularak öldürüldü. Başından vurularak katledilen gencin, 16 yaşındaki Mahir Muhammed Asseydi olduğu öğrenildi.
Filistinli kaynaklar, önceki günkü İsrail saldırıları sırasında en az 180 kişinin gerçek veya plastik kaplı mermilerle yaralandığını bildirdiler. Yahudi yerleşimciler de, "ateşkes"i umursamayarak çeşitli bölgelerde estirdikleri terörü sürdürdüler. İsrail terörünün önceki günkü bilançosu şöyle:
El-Halil
Arroub Mülteci Kampı, Sa'ir ve El-Halil şehrinde 40 Filistinli yaralandı.
İsrail askerleri ve yerleşimciler, Sa'ir köyüne rastgele ateş açtılar. Çok sayıda köylünün yaralandığı bildirilirken, 5 çocuğun durumunun "çok ağır" olduğu öğrenildi. Başından vurulan 13 yaşındaki Hazal Cevdet İsa, tıbben öldü. Yaralılardan Mamuhn Şakir ve Hamid Ömer'in başından, Şadi Cemal'in yüzünden, Vahid Abdülcevad'ın karnından vurulduğu açıklandı.
Sa'ir'deki vahşi saldırının ardından, diğer bölgelerde de İsrail askerleri ağır silahlarla ateş açtılar. Yerleşimciler ise, askerlerin koruması altında çeşitli bölgelerde Filistinli köylülere sopa ve dipçiklerle saldırdı. Yaralanan çok sayıda köylü tedavi altına alındı.
Beytüllahim ve Ramallah
Beytüllahim'e bağlı Hossan köyüne yönelik asker-yerleşimci saldırısında çok sayıda Filistinli yaralandı. Ramallah'ta ise, cuma günü öldürülen Rami Abdülfetih (15) ve Mahmud İsaid (19)'in cenaze törenlerinde olaylar çıktı. İsrail kontrol noktalarına taş atan Filistinlilerden 20'si vuruldu.
Gazze-Nablus
Gazze Şeridi boyunca yoğun İsrail saldırıları, önceki gün de devam etti. Beit Hanun Geçidi'nde 13, Refah'ta 5, Brej Mülteci Kampı'nda 12 Filistinli gerçek mermilerle yaralandı. Han Yunus'ta yaralananlardan 13 yaşındaki Saber Jaber'in durumunun çok ağır olduğu açıklandı.
Nablus'ta ise askerler, Yahudi yerleşimcilerle birlikte saldırdılar. Bölgede 12 Filistinli yaralanarak hastanelere kaldırıldı. Huwarra köyünde 28 gün boyunca devam eden giriş-çıkış yasağı sabah kaldırıldı, akşam ise yeniden uygulanmaya başlandı. Çok sayıda Filistinli askerler tarafından dövülürken, zeytin ağaçları buldozerlerle söküldü.
Cenin-Tulkarem
Cenin'in Arrabi ve Ya'bad köylerine yönelik silahlı saldırıda 14 köylü vuruldu. Çok sayıda geçiş noktasında Yahudi yerleşimciler, sivillere saldırdı. Silt El Tahir'deki kız okuluna gaz bombası atılması sonucu çok sayıda öğrenci bayılarak hastaneye kaldırıldı.
Tulkarem'de ise, iki köye yönelik ateş sonucu 16 kişi yaralandı. 17 yaşındaki Muhammed Bassem Fayez, İsrail askerleri tarafından feci bir biçimde dövüldü. Batıdaki iki köye ağır makinalı tüfeklerle gün boyunca ateş açıldı.
Halkiye ve Kudüs
Halkiye içindeki seyahat yasağı kaldırılmasına rağmen, Filistinliler, yerleşimci saldırıları nedeniyle köylerinden dışarı çıkamıyorlar. Önceki gün yaralananlardan birinin durumu ağır. Yaralıları hastaneye taşımak isteyen Filistin Kızılayı mensubu Abdullah Züheyr, gerçek mermilerle vurularak yaralandı.
Kudüs'te çok sayıda mahalle, fanatik Yahudiler tarafından saldırıya uğradı. 16 Filistinli hastanelere kaldırıldı. Yerleşimcilerin feci biçimde dövdüğü, isimleri açıklanmayan üç kardeşin durumlarının ağır olduğu öğrenildi.
Barak'tan 'şiddeti durdurun' çağrısı
İsrail Başbakanı Ehud Barak, Filistin lideri Yaser Arafat'a "şiddeti durdurması" çağrısında bulundu.
Eski İsrail Başbakanı İzak Rabin'in öldürülmesinin 5. yılı dolayısıyla Tel Aviv'de toplanan binlerce barış yanlısına hitap eden Barak, Arafat'tan, "İsrail ve Filistinlilerin acı çekmelerine yol açacak aşırılık yanlılarına izin vermemesini" istedi.
Barak, "Sen (Arafat) İzak Rabin'in elini sıktın... Şiddeti ve kanı durdurmak senin ellerinde. Bugün burada sana sesleniyorum, şiddeti sona erdir ve cesurların barışına elini uzat" diye konuştu.
Tel Aviv'de, Rabin'in 4 Kasım 1995'te fanatik bir Yahudi tarafından öldürüldüğü yerde bir araya gelen binlerce İsrailli, Rabin'in anısına mumlar yaktı ve barış şarkıları söylediler.
ÖNCEKİ HABER

Balık almadan geçmek olmaz!

SONRAKİ HABER

Metro, Durak'a mı çalışıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa