04 Kasım 2000 22:00

Sağlık tablosu vahim

1000 kişiye 1 pratisyen hekimin düştüğü Türkiye'de, sağlık sistemindeki veriler yüz kızartıyor. Türkiye'deki sağlık tablosu, uzmanlar tarafından "vahim" olarak nitelendiriliyor.

Paylaş
Sağlık tablosu vahim
Beyda Yıldız
Türk Tabipleri Birliği (TTB) başkanlarından Nusret Fişek'i ölümünün onuncu yıldönümü anma etkinlikleri çerçevesinde TTB tarafından düzenlenen ve halk sağlığı uzmanlarının katıldığı toplantıda, "Türkiye'de sağlığın durumu" ve "Türkiye'de halk sağlığı uzmanı olmanın sorumluluğu" konuları tartışıldı.
Olumsuz tablo
"Türkiye'de sağlığın durumu" başlığı altındaki konunun sunumunu yapan Prof. Dr. Gazanfer Aksakoğlu, Türkiye'nin insan gelişimi bileşenleri açısından değerlendirildiğinde durumunun oldukça vahim olduğunu bildirdi. Değerlendirmenin sosyal toplum ve insan hakları göstergelerine göre yapıldığını ifade eden Aksakoğlu, satın alma gücü ve sağlık sektörü harcamaları açısından da Türkiye'nin diğer ülkelere kıyasla çok daha geride olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de yaklaşık 1000 kişiye 1 pratisyen doktor düştüğünü söyleyen Aksakoğlu, doğuştan sonra beklenilen yaşam beklentisinin de Türkiye'de diğer ülkelere nazaran çok daha düşük olduğunu belirtti.
Aksakoğlu, bebek ve anne ölümlerinde de çok artışlar yaşandığını vurgulayarak, bu oranların batıda yüzde 12 iken doğuda yüzde 42'lere kadar çıktığını ifade etti. Çocuk hakları ve hasta hakları açısından Türkiye'nin dünya çapındaki kategorilere girişinin bile olmadığını söyleyen Aksakoğlu, cinsiyetçi gelişim bileşenlerine göre değerlendirildiğinde ise durumunun çok daha iyi olduğunu dile getirdi.
Sömürünün sürmesi
Aksakoğlu'nun sunumunun ardından başlayan tartışmada, Türkiye'deki doğu batı arasındaki eşitsizliklere dikkat çekilerek, nerede ve hangi sistemde yaşandığının tanımlanmadan sorunlara çözüm bulanamayacağı belirtildi. Sömürünün var olduğu sürece sağlık sistemindeki sorunların artarak devam edeceğine işaret edilen tartışmada, bu sorunların asıl sebebinin kapitalist sistem olduğu ve çözümünün ise sosyalist sistemden geçtiği vurgulandı.
"Türkiye'de halk sağlığı uzmanı olmanın sorumluluğu" konusunda sunum yapan Prof. Dr. Hamdi Aytekin, halk sağlığı uzmanının toplumun sağlık düzeyini belirlemek, toplumda var olan ya da olabilecek sağlık sorunlarını belirlemek ve sorunların çözümü için öneriler getirip uygulamaya geçmesi ile yükümlü olduğunu söyledi. Halk sağlığı uzmanının sosyoloji, ekonomi, temel tıp eğitimi ve tarih bilmesi gerektiğini ifade eden Aytekin, uzmanın aynı zamanda ülkesinin olanaklarını ve insanların isteklerini çok iyi bilmesi gerektiğini söyledi.
Aytekin halkın isteklerine ters düşen isteklerin başarılı olma şansının olmadığını söyleyerek, toplumun gerçek gereksinimlerini belirleyen halk sağlığı uzmanının bunları önem sırasına göre sıralamasını da bilmesi gerektiğine dikkat çekti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


21 HADEP'li tutuklandı
HADEP Şırnak il başkanı, il yöneticileri ve Cizre ilçe başkanının tutuklanması ile Şemdinli Belediye Başkanı ve ilçe yöneticilerinin gözaltına alınmasının ardından Van'da benzer olaylar yaşanıyor.
Bazı itirafçıların ifadeleri sonucunda gözaltında tutulan HADEP Van Merkez İlçe Başkanı Rüknettin Hakan, Belediye meclisi üyeleri Reşit Erkol, Musa Arslan, Cesim Turgut ve parti üyelerinden Selim Turgut, Tahir Kaya, Faysal Kaya Ayrıca Yüksekova'da İlçe Sekreteri Resul Temel'in de aralarında bulunduğu 13 HADEP'linin tutuklanmasına karar verildi.
Yaşananlara tepki gösteren HADEP Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani, yaptığı yazılı açıklamada, halkın seçtiği belediye meclisi üyeleriyle parti yöneticilerinin hiçbir hukuki ve maddi temeli olmayan keyfi nedenlerle gözaltına alındığını bildirdi.
"Demokratikleşme yolundaki Türkiye'nin insan hakları karnesi zedelenmekte, ülkeye haksızlık, seçilmişlere ve parti yöneticilerine uygulanan demokrasi ayıbıdır" diyen Geylani, partilerine yönelik baskıların son bulmasını istedi.
ÖNCEKİ HABER

Uşak Cezaevi'nde incelemeler başladı

SONRAKİ HABER

Resmin ve evrimin kökenleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...