04 Kasım 2000 22:00

Uşak Cezaevi'nde incelemeler başladı

Uşak E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 5 kişinin ölümü, 12 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayların ardından, cezaevinde incelemeler sürdürülüyor.

Paylaş
Uşak Cezaevi'nde incelemeler başladı
Uşak E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 5 kişinin ölümü, 12 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayların ardından, cezaevinde incelemeler sürdürülüyor. Jandarma komando birlikleri, dün sabahtan itibaren cezaevinde ve dışında önlem aldı. Ziyaretler ertelendi. Bu arada, Bayındırlık İl Müdürlüğü'nden görevlilerin, hasar tespit çalışmalarına başlanacağı açıklandı. Olaylara katılanların karyola demirlerinden çok sayıda şiş yaptığı, cezaevi mutfağındaki bütün bıçakları topladıkları ve olaylarda bunların kullanıldığı kaydedildi. Olaylarda yaralanan ve Uşak Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan yaralılardan bazılarının tecavüz suçlusu oldukları iddia ediliyor.
İdare destek vermeseydi olur muydu?
Adının açıklanmasını istemeyen bir infaz koruma memuru, 4 Nisan'da İstanbul'dan Uşak E Tipi Cezaevi'ne nakledilen Ergin Kardeşler'in ziyaretçi trafiğini bile yönlendirdikleri ve cezaevine konulan tutukluları istedikleri koğuşlara yerleştirdiklerini anlattı. Ergin Kardeşler'in yanlarında ziyaretçi konumunda bulundurdukları Aysun Gülçen'in ise olayların sona ermesinden önce yaşanan nakiller sırasında kısa süreli ifadesine başvurulduğu ve ardından serbest bırakıldığı öğrenildi. Olaylar sırasında rehin tutulan ve daha sonra serbest bırakılan, aralarında cezaevi 1. Müdürü Mustafa Kurt'un da bulunduğu rehinelerin olayla ilgili savcılık yetkililerine ifade verdikleri öğrenildi. Nuri Ergin'in tabancası ile 4 tabanca daha bulunduğu bildirildi.
Rehineler şokta
Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Kürşat Kayral olaylarla ilgili soruşturmanın başlatıldığını, savcıların görevlendirildiğini söyledi. Kayral, olaylarda Ergin Kardeşler'e destek veren tutuklu ve hükümlülerin tespit edildiğini, bunların başka cezaevlerine sevkleri için hazırlıkların başlatıldığını belirtti. Başsavcı Kayral, serbest bırakılan rehinelerin 'şokta' olduklarını kaydederek, daha sonra ifadelerinin alınmasına başlanacağını belirtti. Kayral, "Olaylar esnasında Ergin Kardeşler tarafından koğuş pencerelerinden atılanların yanı sıra bunların elinden kurtularak çatıdan atlayanların çoğunun Kasar Tekstil baskını olayına karışanlar oldukları tespit edildi" dedi. Kayral, cezaevinde incelemelerin sürdüğünü, detaylı bir rapor hazırlanacağını bildirdi.
Ergin Kardeşler Bilecik'ten gönderildi
Öte yandan Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Adalet Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Uşak E Tipi Cezaevi'nde meydana gelen olayları değerlendirdi. H. Sami Türk, Ergin Kardeşler'den Vedat Ergin'in Uşak'tan önceki gün nakledildiği Bilecik Cezaevi dış avlusunda aranmak istendiği sırada, üzerinde bulundurduğu tabancayı görevlilere göstererek, 3 arkadaşıyla birlikte direnişe başladığını söyledi. Ergin'in saat 10.00 sıralarında, tabancasını ve iki cep telefonunu teslim ederek direnişe son verdiğini açıklayan Türk, Ergin Kardeşler'in, Bilecik Cezaevi'ne sevk edilmelerinin bir tedbir olduğunu, asıl amacın, Ergin Kardeşler'in ve onlarla birlikte hareket edenlerin, ayrı ayrı cezaevlerine sevk edilmesi olduğunu anlattı. Adalet Bakanı'nın açıklamasının ardından Nuri Ergin ile beraberindeki 13 mahkûm başka bir cezaevine konulmak üzere Bilecik Özel Tip Cezaevi'nden götürüldü. İzmir Valisi Alaaddin Yüksel, Nuri Ergin'in Bergama Cezaevi'ne getirildiğini, Vedat Ergin'in de Ödemiş Cezaevi'ne götürüldüğünü açıkladı.
Türk, yine F tipine sığındı
Düzenlediği basın toplantısında, ceza infaz kurumlarında yaşanan benzer sorunların "mevcut kalabalık koğuş sistemine dayalı fiziki elverişsizlikten kaynaklandığını" söyleyen Adalet Bakanı Türk, ayrıca görevli personelin gerek sayı, gerekse eğitim düzeyi yönünden yetersiz olduğunu aktardı. Türk, F tipi cezaevlerine geçildiğinde sorunların çözüleceğini savunarak, "bu olaylarla ilgisi bulunmamakla birlikte" Af Kanunu'nun çıkarılmasının da cezaevlerinde yaşanan gergin ortamın sona erdirilmesinde etkili olacağını belirtti.Cezaevi'ndeki olaylarda rehin tutulan ve dün tahliye olan mahkûm Süleyman Okumuş, "150 kişi, bütün cezaevine hükmediyordu" dedi. Cezaevinden bugün tahliye olan ve olaylarda rehin tutulan Süleyman Okumuş, cezaevi önünde bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, mal beyanında bulunmamak suçlamasıyla 5 gün hapis cezasına çarptırılarak, cezaevine girdiğini, kaldığı M-1 koğuşunda olaylar başladığında, üzerlerinde tabanca bulunan ve diğerleri bıçaklı çok sayıda kişinin, kendisiyle beraber bütün mahkûmları rehin aldığını anlattı. Okumuş, koğuşların durumunun çok kötü olduğunu ve rehin tutuldukları sürede her gün dayak yediklerini anlattı.
Kutan: Ülke Teksas'a döndü
Öte yandan; Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, partinin Ankara il binasında toplanan FP il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, beceriksiz iktidar nedeniyle ülkenin, adeta "Teksas'a döndüğünü" söyledi. Kutan; "Hapishane içinde silah, el bombası ne geziyor? Hapishaneler adeta kevgire dönmüş. İsteyenin cep telefonu, silahı, el bombası var. Öte yandan iktidar uyuyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler YÖK'ü protesto etti kararlı

SONRAKİ HABER

Sağlık tablosu vahim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa