03 Kasım 2000 22:00

İşçiye polis-SA barikatı!

EXSA işçilerini önceki gün İstanbul sınırında ablukaya alan ve eylemlerine izin vermeyen polis, dün de Sabancı Center'a yürümelerini engelledi.

Paylaş
İşçiye polis-SA barikatı!
Sendika hakkının tanınması ve 13 milyon lira zam talebi ile Adana'dan yürüyüş başlatan EXSA işçileri, polis tarafından Sabancı Center önüne yaklaştırılmadılar. Yürüyüşe başladıkları 30 Ekim gününden itibaren çeşitli illere uğrayan, Anıtkabir'i ziyaret eden, TBMM'de milletvekilleri ile görüşen ve en son Çalışma Bakanlığı'nda yetkililer ile bir araya gelen EXSA işçilerinin Sabancı Center'ın önüne gelmelerine izin verilmedi.
İşçileri daha İstanbul sınırında ablukaya alan ve önceki gün yine Sabancı'ya ait CarreffourSA'ya yaklaştırmayan polis, dün de işçileri Bostancı'daki Birleşik Metal-İş'e hapsederek dışarı çıkmalarına izin vermedi. Sendika binasını adeta kuşatan polis, çevredeki binaların çatısına da özel tim dikti.
Sabancı Center'da barikat
Bostancı'da bunlar yaşanırken, Levent'te bulanan Sabancı Center'ın önünde de durum çok farklı değildi. Sabancı Center'a yaklaşık 200 metre uzaklıkta EXSA işçilerini karşılamak için bekleyen ve çoğunluğunu EMEP'lilerin oluşturduğu 150-200 kişi polis tarafından uzaklaştırılmaya çalışıldı. Ancak DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak'ın polis yetkilileri ile yaptığı görüşmeden sonra burada toplananlara dokunulmadı. Kısa bir süre EXSA işçilerinin yürümesine izin verilmemesi haberinin duyulması ile birlikte açıklama yapan Tokmak, polisi kınayarak işçilerin yanına gideceklerini duyurdu. Tokmak'ın açıklaması sırasında, "Emekçiye değil çetelere barikat", "Direne direne kazanacağız" ve "EXSA işçisi yalnız değildir" sloganlarını atan eylemciler, daha sonra otobüslere binerek Bostancı'ya hareket ettiler.
Bostancı'da bulunan Birleşik Metal-İş'ten çıkmalarına izin verilmeyen işçiler adına bir açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Sabancı Center'e ulaşmak için yürüdüklerini hatırlatarak, "5 gündür yoldayız. Meclis'e gittik bir sorun olmadı. Anıtkabir'e gittik bir sorun olmadı. Ama Sabancı'ya yaklaşamıyoruz. Soruyorum iktidar Ankara mı yoksa Sabancı mı?" dedi.
Çelebi: Onlar Sabancı'nın işçileri
Sorunların diyalog yoluyla çözülmesinden yana olduklarını ifade eden Çelebi, yolları açılana kadar Birleşik Metal-İş'te beklemeye devam edeceklerini belirtti. Sakıp Sabancı'nın yaptığı, "EXSA işçileri bizim işçilerimiz değildir" açıklamasına karşın Sabancı'nın işçileri olduğunu vurgulayan Çelebi, "Hem de allahına kadar Sabancı'nın işçileridir. Kaldı ki, bu konuda Şevket Sabancı ile görüşmeler yürüttük" diye konuştu.
Bu arada binadan çıkmalarına izin verilmeyen işçiler, "Direne direne kazanacağız", "Sabancı, Sabancı duy sesimizi; bu gelen EXSA'nın ayak sesleri" sloganları atarak kararlılıklarını dile getirdi. Bina önünde bekleyen 150 kişi de slogan ve alkışlarla işçilere destek verdi. Bostancı'daki bekleyiş gazetemiz hazırlandığı sırada devam ediyordu.
ÖNCEKİ HABER

Genelkurmay'dan CHP istihbaratı

SONRAKİ HABER

Ve şah devrildi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...