03 Kasım 2000 22:00

Barolarda seçim heyecanı

İstanbul Barosu'nun genel kurulu bugün başlıyor. Genel kurulda oy kullanacak yaklaşık 15 bin avukat, baronun yeni yönetimini belirleyecek.

Paylaş
Barolarda seçim heyecanı
Beyda Yıldız
Dünyanın en büyük barolarından biri olan İstanbul Barosu'nun Genel Kurul Toplantısı bugün başlıyor. Yaklaşık 15 bin üyesi olan baronun, yarın, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2 No'lu Amfisi'nde yapılacak seçimlerle yeni yönetimi belirlenecek. Çağdaş Avukatlar Grubu adına Yücel Sayman, Birleşik Avukatlar Grubu adına Berra Besler, Yeni Oluşum Grubu adına Belkıs Baysal, Çağrı Avukatlar Grubu adına Necati Ceylan, Önce İlke Grubu adına da Kâzım Kolcuoğlu İstanbul Barosu başkanlığı için yarışacak.
Sayman: Müdahalelerimiz doğruydu
4 yıldır İstanbul Barosu başkanlığı yapan Yücel Sayman, baronun kurumsallaşmasını kendileri için hedef seçtiklerini ve bunu önemli oranda başardıklarını söyledi.
Konuya ilişkin sorularımız yanıtlayan Sayman, hukukun üstünlüğünü oluşturmak gibi bir perspektifle hareket ettiklerini belirterek, yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: "CMUK Uygulama Servisi, İnsan Hakları Uygulama Merkezi, Staj Eğitim Merkezi, Kadın Hakları Merkezi gibi merkezler, kurumsallaşmamız yönünde attığımız adımlardır. 4 yıl boyunca kendini yöneten bir perspektifle çalıştık. Birçok olaya doğrudan müdahalede bulunduk. En sert rüzgârların estiği dönemlerde eğilmedik. Herkesin suskun olduğu dönemde konuştuk. Boynumuzu dik tuttuk. Örneğin Abdullah Öcalan'ın yargılandığı İmralı duruşmalarına sadece İstanbul Barosu gözlemci olarak katıldı. Üçlü protokole karşı gereken tavrı aldık. 17 Ağustos depreminde bu bölgelerde hukuki yardım masaları kurduk. Ve sayamadığım birçok çalışma gerçekleştirdik. Şimdi de Bilimsel Araştırma ve Uygulama Enstitüsü'nü kuruyoruz."
Adayların sloganları
Neredeyse tüm adliyelere asılan seçim broşürlerinde ise, her aday, kendi seçim politikasını yansıtır mesajları öne çıkarıyor. Başkan adaylarının, seçim broşürlerindeki ana sloganları şöyle: Kâzım Kolcuoğlu: "Hukukun üstünlüğünü, insan haklarını, cumhuriyetin temel değerlerini savunmak için..."
Berra Besler: "Atatürkçü-çağdaş, demokratik-laik, cumhuriyete-hukuk devleti ilkelerine içtenlikle bağlı..."
Belkıs Baysal: Seçime yönelik bir mesajı yok.
Necati Ceylan: "Savunmanın, hak ve özgürlüklerin teminatı, güçlü etkin bir baro için el ele..."
Yücel Sayman: "Deneyim, dinamizm, coşku, kararlılık ve bilgi..." src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Okulda katliam
Kadıköy'deki Erenköy İlköğretim Okulu'nda bir servis şoförünün açtığı ateş sonucu 4 kişi öldü, 3 kişi de yaralandı. Olayın ardından intihar girişiminde bulunan servis şoförü, yaralı olarak kaldırıldığı hastanede öldü.
Edindiğimiz bilgiye göre, fazla öğrenci taşıdığı gerekçesiyle minibüsündeki bazı öğrencilerin diğer servis araçlarına kaydırılmasına sinirlenen Metin Alkan (59), birkaç gün önce okulun servislerinden sorumlu olan emekli polis memuru şoför Faruk Albayrak ile tartıştı. Bu tartışmanın etkisiyle dün saat 08.50 sıralarında ruhsatsız tabancasıyla okula gelen Metin Alkan, servis şoförlerinin kullandığı odaya girdi. Alkan, burada bulunan servis şoförlerine ateş etmeye başladı. Alkan'ın açtığı ateş sonucu, servis şoförleri Faruk Albayrak (51), Hüseyin Tüfekçi (44) ile Fahrettin Ekici, olay yerinde öldüler. Hüseyin Tüfekçi'nin eşi servis hostesi Saadet Tüfekçi (35) ile servis şoförleri Naci Çağlar (44) ve Raci Çetinci (44) de yaralandı. Olayın ardından bahçeye çıkan Metin Alkan, Atatürk büstü önünde tabancasını başına ateşleyerek intihar girişiminde bulundu. Ağır yaralanan Alkan, Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Yaralılardan Tüfekçi'nin ameliyata alındığı ve sağlık durumunun ciddi olduğu belirtildi.
Akli dengesi bozuk
Bu arada, saldırıyı duyan öğrenci velileri okula geldiler. Olay nedeniyle eğitim de yarıda kesilerek öğrenciler arka kapıdan servislere bindirilip evlerine gönderildi. Çocukların, olayın etkisiyle ağladıkları görüldü.
Öte yandan, servis şoförü Metin Alkan'ın daha önce de Faruk Albayrak ile birçok kez tartıştığı ve zaman zaman dengesiz hareketlerine tanık olunduğu bildirildi. Alkan'ın ayrıca, "Vatan, millet düşmanları her köşeye ağ örüyor. Şerefli insanlar cesur olurlar. Çevre temizliği yapmalı, çocuklarımızın kurtuluşu için" şeklinde yazdığı bir kâğıdı özel otomobilinin camına astığı belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Köylerine döndüklerine pişman edildiler!

SONRAKİ HABER

Kitapla randevunuz var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...