03 Kasım 2000 22:00

Öğrenciler öğretmenlik hakkında kararlı

İstanbul Üniversitesi Edebiyat ve Fen Fakülteleri öğrencileri, formasyon haklarının gasp edilmesine karşı, eylemlerini sürdümekte kararlı.

Paylaş
Öğrenciler öğretmenlik haklarında kararlı
İstanbul Üniversitesi Edebiyat ve Fen Fakülteleri öğrencileri formasyon haklarının gasp edilmesine karşı yürüyüş yaptı. Önceki gün yapılan "Formasyon Hakkının Gaspına Karşı Şenlikte Buluşalım" şenliği çerçevesinde gerçekleştirilen yürüyüş saat 12.00'de başladı.
Yürüyüş öncesi şenlik için getirilen davul ve zurnaya Fen Fakültesi Dekanlığı tarafından el konuldu.
Sayıları bine varan öğrenciler önce Edebiyat Fakültesi içinde alkış ve sloganların eşliğinde dolaşarak öğrencileri yürüyüşe çağırdılar. Öğrenciler buradan dekanla görüşmeye gittiler. Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Oğuz Tekin, formasyon hakkının kaldırılmasının kendileriyle ilgili olmadığını bu uygulamanın MEB, YÖK ve DB'nin ortak projesi olduğunu söyledi.
Buradan Fen Fakültesi'ne geçen öğrenciler dekanlık önünde toplandılar. Burada sık sık "YÖK'e hayır", "Formasyon hakkımızı isteriz", "Öğretmenlik hakkımız engellenemez", "Diplomalı işsiz olmayacağız", "Davulcu dekan istemiyoruz" ve "Kalkıyor, YÖK kalkıyor" sloganlarını atan öğrenciler, alkış ve ıslıklarla dekanların uygulamalarını protesto ettiler. Öğrenciler arasından seçilen bir heyet Fen Fakültesi Dekanı Dinçer Gülen ile görüştü.
Ders boykotu başarılı
Görüşme sırasında dekanın formasyonun kaldırılmasının sorumluluğunun MEB ve YÖK'te olduğunu, kendisinin bir şey yapamayacağını ve önceki gün yapılan ders boykotu nedeniyle hemen hemen bütün sınıflardan ders yapılmadığına ilişkin olarak öğretmenlerin dilekçe verdiğini söylediği belirtildi. Buradan yine slogan ve alkışlarla Edebiyat Fakültesi'ndeki Hergele Meydanı'na gelen öğrenciler "YÖK'e hayır" ve "Öğretmenlik hakkımız engellenemez" sloganlarıyla eylemlerine son verdiler. Öğrenciler önümüzdeki hafta Ankara'ya heyet yollama kararı aldılar.
Aydınlara tehdit
Şenliğe katılmaları için öğrenciler tarafından çağrılan şair ve yazarlar polis tarafından gözaltına alınmakla tehdit edildi. Aralarında TYS Yönetim Kurulu Üyesi Güngör Gençay'ın da bulunduğu aydınlar şenliğe katılmak üzere fakülte kapısına geldiler. Ancak burada polis engeliyle karşılaşan aydınlar, öğrencilerin rektörlükle yaptığı tüm görüşmelere karşın içeri alınmadılar. İÜ Rektörlüğü'nün emri ile içeri alınmayan aydınlar bir süre fakülte önünde beklediler. Bunun üzerine polis aydınların okuldan uzaklaşmasını isteyerek gözaltına almakla tehdit etti.
ÖNCEKİ HABER

Her projede rant kokusu

SONRAKİ HABER

Köylerine döndüklerine pişman edildiler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...