03 Kasım 2000 22:00

Her projede rant kokusu

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin bütün projelerini yabancı şirketlere ihale eden Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın el attığı her işin altından yolsuzluk ve arazi rantı çıkıyor.

Paylaş
Her projede rant kokusu
Halil İmrek
Daha önce Çatalan Su Temin Projesi içinde olmadığı halde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak tarafından gündeme getirilen Seyhan Gölü üzerine iki köprü yapımının, mücavir alan genişletilmesi adı altında, bölgedeki arsa sahiplerine rant sağlayacağı belirtiliyor.
Büyükşehir Belediyesi'nin yatırım projeleri sürekli tartışma konusu yaratıyor. Belediye'nin bütün projelerini yabancı şirketlere ihale eden Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aytaç Durak'ın el attığı her işin altından yolsuzluk ve arazi rantı çıkıyor.
Belediye Başkanı Durak Çatalan projesini "en ucuz kredi ile en ucuz şekilde" yaptığını iddia ediyor. Ancak mimar ve mühendisler ise bu projede Adana'nın borç sarmalına alındığını vurguluyorlar. Adana halkına sürekli, "en büyük su projesi, Adana susuz kalmayacak" şeklinde reklam edilen Çatalan içmesuyu projesinin başlama tarihi olan 1998'den bu yana su faturalarının artaması dikkati çekiyor.
Araziler değerleniyor
Çatalan içmesu projesi ciddi bir rant alanı oluşturuyor. Uzmanların eleştirdiği proje kapsamında, Seyhan Gölü geçişi henüz kesinleşmemişken, CarefourSA yakınlarına 10 milyon mark harcanarak 1500 metre uzunluğunda tünel yapıldı. Eğer su geçişi Yüreğir üzerinden Seyhan'a aktarıldığı ya da köprülü veya yüzdürmeli geçiş yapılması durumunda tünelin hiç bir analamı kalmayacak.
Belediye, mücavir alan genişletmesinin gerekçesini "1. sınıf tarım topraklarının tarım dışı amaçlarla kullanımını önlemek ve Seyhan Barajı'nın kuzeyindeki içme içme suyunun temin edildiği bölgelerdeki yapılaşmayı kontrol etmek" olarak sunuyor. Ancak bu alanın imara açılması durumunda 1000 adet villa yapılacağı ve arazi sahiplerine rant alanı açılacağı ifade ediliyor.
Nitekim Çatalan projesinde boruların Seyhan Baraj Gölü'nün altından geçirilimesi ön görülmüşken, Aytaç Durak'ın girişimiyle geçişin 2 adet köprüyle sağlanması kararlaştırılmış. Bu karar da kamuoyunda köprü ayaklarına yakın arazilerin kime ait olduğu sorusunu uyandırıyor. Durak bu bölgede kendi arazisi bulunmadığını belirtirken, "Ama birileri arazilerinden dolayı rant sağalayacak diye bizim projeyi iptal etmemiz mümkün değil" diyor. Mühendis ve mumarlar ise hem gölün altından hem de köprüyle üzerinden geçiş zorunluluğu olmadan ve hiç bir maliyet artışına gidilmeden Yüreğir üzerinden Seyhan'a su getirilme olanağı bulunduğuna dikkati çekiyorlar. Büyükşehir Belediyesi Yüreğir üzerinden su taşımanın su kaybına neden olacağını savunurken, mimar ve mühendisler 2200 mm boru çaplarının 2400 mm çıkarılması ile sorunun çözüleceğini vurguluyorlar.
ÖNCEKİ HABER

İsrail'e manevra alanı

SONRAKİ HABER

Öğrenciler öğretmenlik hakkında kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...