02 Kasım 2000 22:00

MHP'de hedef tek adamlık

MHP'nin büyük kurultayı pazar günü yapılacak. Kurultay onay verdiği takdirde, Bahçeli'nin yetkileri, partinin "Başbuğ"u Türkeş'in yetkilerinden bile fazla olacak.

Paylaş
MHP'de hedef tek adamlık
Sultan Özer
MHP'nin 6'ıncı Olağan Büyük Kongresi 5 Kasım Pazar günü Atatürk Spor Salonu'nda yapılacak. 1383 civarında delegenin onay vermesi durumunda Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin yetkileri, partinin "Başbuğ"u Alparslan Türkeş'in bile yetkilerinden fazla olacak. Ayrıca partinin hükümetteki uygulamalarından dolayı kongrede tabanın karşı çıkışlarıyla karşılaşması da bekleniyor.
MHP'nin ekim ayında yapılacakken, Devlet Bahçeli'nin "TBMM başkanlığını kazanmış bir parti lideri olarak kongreye gitme isteği" nedeniyle ertelenen 6'ıncı Büyük Kongresi 5 Kasım Pazar günü toplanacak. Diyarbakır, Tunceli ve Adıyaman'da örgütlenme 'tamamlanmadığı' için delegenin olmadığı, Batman, Siirt, Hakkâri, Şırnak ve Mardin'den ise birer delegenin katıldığı kongreyi, başta İstanbul olmak üzere batı illerinden katılacak delegeler belirleyecek. Kongre için tüzük ve program çalışmalarına son şekli verilirken, olası çatışmalara meydan vermemek için çalışmalar gizlilik içinde yürütülüyor.
Parti tüzüğünde yapılan değişiklikle Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin parti içindeki yetkileri artırılıyor. Partide disiplin soruşturmaları Merkez Karar ve Disiplin Kurulu tarafından yürütülürken, tüzük değişikliği ile genel başkana da bu yetki tanınıyor. Böylece Bahçeli partide, disiplin soruşturmalarından, yeni üye alımında karar vermeye kadar birçok konuda "tek adam" olacak. Bahçeli'ye ayrıca Genel Merkez Yönetim Kurulu'nda kontenjan hakkı, seçimlerde aday listelerini ve kontenjan adaylarını belirleyerek, MYK'nın onayına sunma yetkileri de getiriliyor.
Tüzük değişikliği ile ayrıca Merkez Karar ve Merkez Yönetim Kurullarının birleştirilmesi öngörülüyor. Böylece 185 üyeli iki kurul, en az 66, en çok 100 üye olabilecek şekilde birleştirilecek. Halen 22 üyeden oluşan Başkanlık Divanı üye sayısının da 14'e düşürülmesi öngörülüyor.
Liste tartışmaları
Büyük bir gizlilik içinde yürütülen ve basına sızdırılmaması için özen gösterilen program ve tüzük çalışmalarına bugün son şeklinin verilmesi beklenirken, parti içinde tartışma yaratacak diğer bir konu da Merkez Yürütme Kurulu'na girecek olanlar.
Yürütme Kurulu'nda, MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevkat Çetin ile Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın'ın karşı karşıya geleceği ve listede belirleyici olacakları konuşuluyor. Parti tüzüğünde yapılan değişikliklere damgasını vuran Çetin, parti içinde etkili olurken, Koray Aydın'ın da TBMM başkanlık seçiminin kazanılmasında, son turda partisinin adayına 13 fazla oy kazandırmasıyla Çetin'den geri kalmadığı söyleniyor.
Muhalefetin eleştirileri
Muhalefetin sert eleştiriler yönelttiği, "Parti antidemokratik hale getirildi" dediği tüzük ve program değişikliğine ise bugüne kadar "Ya sev ya terk et" sloganı çerçevesinde bir arada bulunan tabanın sert tepki göstermesi bekleniyor. Bu bakımdan, bir önceki kongreden ve Kâhta'daki kavgalı ilçe kongresinden hareketle olası kavga ve tartışmalara meydan vermemek için parti yönetiminin temkinli olduğu söyleniyor. Kongre salonuna hiçbir pankartın asılmayacağı konuşulurken, bu önlemin, "sert sloganların yazılması halinde partide yaratılmak istenen yeni imajın zarar göreceği, yeni imaj doğrultusunda sloganların yazılması halinde de tabanın karşı çıkacağı" gerekçesiyle alındığı dile getiriliyor.
İdam konusundaki tutumunun ve DSP'yle ittifakının da eleştirilmesi beklenen MHP kongresinde, MHP'nin de içinde bulunduğu koalisyon hükümetinin uygulamalarının tepki çekeceği ifade ediliyor.
"Ben MHP'ye oy verdim. Bir daha verirsem elim kırılsın" diyen binlerce, onbinlerce MHP'linin tepkisinin kongreye yansıması durumunda gerek Devlet Bahçeli'nin gerekse merkez yürütme kurulu üyelerinin sert eleştirilere uğraması bekleniyor. Bütün bu olasılıklara karşı parti yönetiminin de hazır olduğu ve çok sayıda görevli ile kongrede "disiplin"i sağlayacağı söyleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Bu kez göç yollarında

SONRAKİ HABER

Kazanmadan dönmek yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...