01 Kasım 2000 22:00

Soygunlara çözüm tekelleşme!

Hükümet 2001 bütçesinde gelirleri ek vergilerle halka yüklerken, banka birleşmelerini teşvik amaçlı olarak Kurumlar Vergisi bölümüne yeni bir madde eklenecek.

Paylaş
Soygunlara çözüm tekelleşme!
Holdinglere ait içi boşaltılmış 10 bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesinin ardından Maliye Bakanlığı banka birleşmeleri için vergi muafiyeti getiriyor. Maliye Bakanı Sümer Oral, banka birleşmelerini de içeren şirket birleşmelerine vergi kolaylığı sağlanmasının her an gündeme gelebileceğini belirtirken, bankacılık sektörünün rehabilitasyonu projesi çerçevesinde, banka birleşmeleri ve devirlerine 2005 yılı sonuna kadar vergi ve harç istisnası getirileceği bildirildi.
Banka birleşmeleri ve devirlerini teşvik etmek amacıyla uygulamaya konulacak vergi düzenlemeleri son şeklini aldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Maliye Bakanlığı bünyesinde yürütülen çalışmalarda ortaya çıkan metin, halen TBMM'de bulunan ek vergi kanun tasarısına eklenecek.
Birleşenlere vergi muafiyeti
Dar gelirlilere ve ücretlilere yük getirmediği iddia edilen ancak, Özel İletişim ve Özel İşlem Vergileri ile eğitime katkı payının 2 yıl daha devamını öngören kanun tasarısına yapılacak ek madde ile Kurumlar Vergisi Kanunu'nu tekelleşmeye vergi muafiyeti olanağı sağlanacak. Böylece her bir banka sahibi holdingler başka alanlardan sağladıkları kârlarını bankaları aracılığı ile vergi dışına çıkarma ve vergiden kaçınma olanağına kavuşacaklar. Sonuçta 2001 Bütçesi'nin harcama kaleminden düşük ücret zammı alan dar gelirli ve ücretliler vergi gelirlerinin ise tamamını karşılamak zorunda bırakılacak.
2001 Bütçesi'nin Kurumlar Vergisi maddesine bir önerge ile eklenecek madde ile yapılacak düzenleme ile gerek Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu'na devredilen, gerekse diğer bankaların birleşme ve devir işlemleri getirilecek kolaylıklar aracılığıyla desteklenecek. Bankalar Kanunu uyarınca, devir ve birleşmeler için önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan izin alınması gerekecek. Bu iznin ardından da 3 ay içinde yetkili organlar bu yönde karar alacak.
Daha sonra vergi ve harç istisnaları devreye girecek. Bankacılık sektörünün rehabilitasyonu kapsamında banka birleşme ve devirlerine vergi ve harç istisnaları 2005 yılı sonuna kadar geçerli olacak. Böylece sektörün rehabilitasyonu için 5 yıllık bir uygulama dönemi yaşanacak.
Birleşme ve devir için süre
Banka devir ve birleşmelerine vergi kolaylığı çalışmalarında bankalara istisna için belli bir süre verilecek. Bankacılık Kurulu yetkilileri, 1 yıldan az, 2 yıldan fazla olmayacak bu sürenin, 18 ay olarak tutulmasını planlıyor. Bu şekilde bankaların söz konusu vergi ve harç istisnalarından yararlanabilmesi için, birleşme ve devir işlemlerini 18 ay içinde tamamlaması gerekecek.
Sonuçta, bankacılık sektöründe tekelleşmeye yönelik bu teşviklerin ardından, 5 yıl içinde birleşme ve devirlerle banka sayısının yarıya düşmesi bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

'Türkiye etkin rol oynamalı'

SONRAKİ HABER

Büro emekçileri SSK'ya yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...