31 Ekim 2000 22:00

Sabancı da duyacak!

Adana'dan yola çıkan EXSA işçilerinin dünkü durağı Ankara'ydı. Başkentte Çalışma Bakanlığı ve TBMM'ye giden işçiler şehre girişleri sırasında 'Cottarelli barikatı'yla karşılaştı.

Paylaş
Sabancı da duyacak!
Sendika hakkı için 136 gündür grevde olan EXSA işçileri, İstanbul yürüyüşünün ilk durağı olan Ankara'da hakkını aradı. Dün sabah saatlerinde Ankara'ya varan işçiler, Çalışma Bakanlığı'na ardından da Anıtkabir'e yürüdü. Polis, işçilerin yürüyüşünü 'Cottarelli'nin Ankara'da olması nedeniyle' engellemeye çalıştı.
Sabahın erken saatlerinde Ankara'nın Gölbaşı ilçesi girişinde sendika yöneticileri tarafından karşılanan işçiler burada kahvaltı yaptıktan sonra şehir merkezine doğru yola çıktı.
Balgat girişinde otobüslerden inerek yürümeye başlayan işçileri OLEYİS ve Genel-İş üyesi işçilerle EMEP'liler karşıladı.
"Yaşasın EXSA direnişimiz", "Ölmek var dönmek yok", "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla Çalışma Bakanlığı'na yürüyüşe geçen 500 kişi daha sonra çevik kuvvet tarafından durduruldu. Yürüyüşün yasa dışı olduğunu savunan polis amirlerinin, ses aracı ve pankartlar olmadan yürüyüşe devam edilebileceğini söylemesi üzerine, sendikacılar, "Biz yürümezsek bu araçlar da yürümez. Burada oturur yolu trafiğe kapatırız" dedi. Sendikacılarla görüşen polis amirinin IMF Türkiye Masası şefi Carlo Cottarelli'nin Ankara'da olması nedeniyle bu şekilde bir önlem alındığını söylediği öğrenildi. Uzun süren görüşmelerin ardından, ses aracının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne gitmesi ve işçilerin de oraya kadar yürümesine izin verildi.
Kahrolsun IMF iktidarı
Sloganlar ve ıslıklarla yürüyüşe devam eden EXSA işçileri ANAP Genel Merkezi'nin önüne geldiğinde, "Kurt kuş arı, kahrolsun IMF iktidarı" sloganı ile hükümeti ve ANAP'ı protesto etti.
Konya yolu üzerinden yürüyüşlerine devam ederek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gelen gurup, üzerleri aranarak bakanlık binasında bulunan toplantı salonuna alındı. Yaşar Okuyan'ın İstanbul'da olması nedeniyle Bakanlık Müsteşarı Fikri Şahin salona gelerek işçilerle görüştü. Görüşme sırasında ilk sözü alan EXSA işyeri temsilcisi Nurhan Limonkoparan, 135 gündür grevde olduklarını belirterek, tek isteklerinin 100 milyon lira maaş ve sendika olduğunu söyledi. Limonkoparan, "Biz yüz milyon lira maaş istiyoruz. Sabancı onu vermiyor. Anneler çocuklarına süt veremiyor. Grevimizde şimdiye kadar tüm zorlukları aştık. Bundan sonra da aşacağız. Sendikalaşmak istiyoruz" dedi.
'Eve ekmek götüremiyoruz'
Daha sonra söz alan EXSA işçisi Tahsin Yücel ise Sabancı'nın Adana Organize Sanayi Bölgesi'nde sendikalaşmanın önünü kesmek istediğini belirterek, "Örgütlenmeyi hazmedemiyorlar. Evimize ekmek götüremiyor, çocuklarımıza harçlık veremiyoruz" dedi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise Adana sınırlarında duyuramadıkları mücadelelerini Sabancı'nın gökdelenlerine duyurmak istediklerini söyledi. Çelebi, "Onlar tüm Türkiye'ye örnek bir mücadele yürütüyorlar. Ancak bu eylemin duyurulması için medya tekellerinin de aşılması lazım" dedi.
Yaşar Okuyan'ın işçilere selamını ileterek konuşmaya başlayan Bakanlık Müsteşarı Şahin ise grevin başarıyla bitirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyerek, "Dileğimiz o güzelim fabrikanın bir an önce işe başlaması ve sizin de taleplerinizin gerçekleşmesidir. İş güvencesi yasasını çıkaracağız" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde yemeklerini yiyen EXSA işçileri, "Grevin başından beri verdikleri destekten dolayı EMEP'e teşekkür ediyoruz" diyerek alkışlarla EMEP'lileri uğurladılar. İşçiler daha sonra yürüyerek Anıtkabir'e gittiler.
ÖNCEKİ HABER

KHK, yetki gaspıdır

SONRAKİ HABER

İntiharların kaynağı toplumsal baskılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...