31 Ekim 2000 22:00

Türk Metal TİS'i imzaladı

Metal sektöründe 80 bin işçi adına grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerini yürüten Türk Metal Sendikası, MESS'le dün sabah yapılan görüşmede anlaştı.

Paylaş
Türk Metal TİS'i imzaladı
Metal sektöründe 80 bin işçi adına grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerini yürüten Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası, MESS'le dün sabah yapılan görüşmede anlaştı.
Türk Metal Genel Başkan Vekili Özbek Karakuş ve MESS Genel Sekreteri İsmet Sipahi tarafından yapılan açıklamaya göre; dün sabah varılan anlaşmaya göre Türk Metal üyesi işçiler, ilk altı ay için yüzde 22 ücret zammı alacaklar. İkinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar içinse enflasyon oranında zam yapılması kararlaştırıldı.
Beko, Profilo, Uzel, Tofaş ve Mercedes-Benz Türk gibi şirketlerin de aralarında bulunduğu 174 işyerinde çalışan yaklaşık 100 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesiyle, bir işçinin ortalama saat ücretinin 1 milyon 304 bin liraya yükseltildiği ve sosyal yardımlara da yüzde 60 oranında artış yapıldığı kaydedildi.
9 ayrı grupta yapılan artışlar sonucunda, en düşük aylık işçi ücretinin, sosyal haklar hariç 260 milyon lira olduğu bildirildi.
Açıklamada Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in imzalanan toplusözleşme ile ilgili şu görüşleri de yer aldı: "Türkiye'nin gerçeklerini, çalışanlarımızın ve işyerlerinin ekonomik şartlarını düşünerek son derece olgun ve tutarlı bir tavır ve bu tavrı yansıtan teklifler ile masaya oturduk. Her iki tarafın karşılıklı özverisi ve iyi niyeti ışığında hayırlı bir sonuca ulaştık. Metal işkolu ve Türk Metal Sendikası, işçi hareketinin lokomotifidir. Çalışma hayatını doğru yönlendirmek ve iş barışının temini bizim görevimizdir. Bizler, bu görev ve sorumluluğumuzu işçilerimizin bizlere olan inancı ve güveni ile sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz."
MESS Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Karakoyunlu ise "Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar ve işletmelerin üretim mücadeleleri Türk sanayinin rekabet gücünü zorlamaktadır. Ancak, sanayimizin geleceği için fedakârlık göstererek Türk Metal Sendikası ile anlaşmaya vardık" dedi.
Gözler diğer sendikalarda
Sektördeki en büyük sendika olan Türk Metal'in sözleşmeyi imzalamasının ardından gözler, Mustafa Özbek'in "fotokopici" diye suçladığı DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş ve Hak-İş'e bağlı Öz Çelik-İş'e döndü. Birleşik Metal-İş TİS Daire Başkanı Mehmet Helvacı, durum hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, MESS'le görüşmeden bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti. Öz Çelik-İş ve Türk Metal yöneticilerine ise tüm aramalarımıza rağmen "ulaşamadık." MESS Bakanı Erdoğan Karakoyunlu ise Öz Çelik-İş ve Birleşik Metal sendikaları ile sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin de sonuca yaklaştığını, en kısa sürede bu sözleşmelerin de imzalanacağını söylüyor.
Grup toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde ilk altı ay için Türk Metal yüzde 35, Öz Çelik-İş yüzde 40, Birleşik Metal-İş ise yüzde 45 ücret zammı talebinde bulunmuştu. MESS ise yüzde 10 zam teklifiyle masaya oturmuş, bu nedenle her üç sendika da uyuşmazlık zaptı tutmuştu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Tüzel: Tarımı bitiriyorlar
Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı A. Levent Tüzel ve beraberindeki EMEP heyetinin katılımıyla Birecik'te düzenlenen halk toplantısında ezilenlerin birlikte mücadele etmesi gerektiği vurgulandı.
Birecik Belediye Düğün Salonu'nda yapılan toplantıya 200 kişi katıldı. Açılış konuşmasını yapan Birecik İlçe Başkanı Hasan Gönen, tüm ezilenleri EMEP'te mücadele etmeye çağırdı. Daha sonra konuşan EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, barajlar nedeniyle yapılan kamulaştırmalarla köylünün elindeki bir avuç toprağın yok pahasına satın alındığını belirtti. Trakya'daki köylünün sorununun Birecik'te de geçerli olduğunu dile getiren Tüzel, "Hükümet kafasına koymuş. IMF'ye verdiği söz doğrultusunda 'Ben artık burada tütün, pancar ektirmeyeceğim' diyor. Her şeyi dışarıdan ithal edecekler. Artık Türkiye'den tarım ülkesi olarak bahsedilmesini istemiyorlar" dedi. Tüzel, konuşmasında tüm emekçilerin birlikte mücadele etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Toplantıda konuşan Birecik halkından Emin Çoban "Bizler akşama kadar tarlalarda, inşaatlarda çalışıyoruz. Aldığımız üç kuruş yevmiyeyi de cebimizden çalıyorlar" dedi.
Tarlalarda 45-50 derece sıcaklıkta pamuk topladıklarını söyleyen Çoban, "Onu da IMF'nin kararıyla yok fiyatına elimizden alıyorlar" dedi.
ÖNCEKİ HABER

ANAP, soygundan özelleştirme çıkardı

SONRAKİ HABER

Kültür Çınarlarımız hafıza tazeliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...