31 Ekim 2000 22:00

İşkence dosyaları rafa

Sema Pişkinsüt'ün TBMM İnsan Hakları Komisyonu başkanlığından uzaklaştırılması, insan hakları örgütlerini endişelendirdi.

Paylaş
İşkence dosyaları rafa
Jülide Kalıç
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı'nı yürüten DSP Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt'ün görevden alınması ve komisyon başkanlığının MHP'ye devredilmesi, insan hakları örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. İHD, Mazlum-Der ve TİHV başkanları, Sema Pişkinsüt'ün olumlu çalışmalar yaptığına işaret ederek, komisyon başkanlığının MHP'ye devredilmesiyle artık işkencenin resmi bir ağızdan dillendirilemeyeceğine dikkat çektiler.
Aykırı olan görevden alınıyor
Mazlum-Der Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu gazetemize yaptığı açıklamada, milletvekillerinin özgür haraket edemediğine dikkat çekerek, komisyonun hükümet politikalarına uygun çalıştığını belirtti. Bu komisyonlarda kendi partilerinin politikalarına aykırı hareket eden milletvekillerinin komisyondaki görevlerinden alındığını dile getiren Ensaroğlu, bu tür yaklaşımların Meclis'in özgürlüğünü zedelediğini ve buna karşı çıkılması gerektiğini vurguladı. Komisyonda alınan kararların, çoğunluğun kararı olduğuna işaret eden Ensaroğlu, komisyon üyelerine rağmen bir başkanın çok fazla bir şeyler yapabilmesinin mümkün olamayacağını söyledi.
Sema Pişkinsüt'ün yaptığı çalışmaları takdirle karşıladığını belirten Ensaroğlu, yapılan çalışmaların sadece Pişkinsüt'ün eseri olmadığını ifade etti. Ensaroğlu, komisyon başkanlığının MHP'ye verilmesinin daha olumsuz bir komisyon olacağına dair endişeleri arttırdığını ve bu endişelerin çok da yersiz olmadığını kaydetti.
Kaygı verici
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Hüsnü Öndül ise toplumsal yaşamda sol rüzgârlar eserken, siyasette bir sağa savruluşun yaşandığına işaret ederek, Sema Pişkinsüt'ün görevden alınmasını sağa savruluşun bir sonucu olarak değerlendirdi. Komisyon başkanlığının MHP'ye devredilmesinin de bunun açık bir göstergesi olduğunu belirten Öndül, böyle bir durumda olumlu olabilecek gelişmelerin gecikeceğinin altını çizerek, durumun kaygı verici olduğunu söyledi.
Dengeler MHP'nin lehine
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Yavuz Önen de, Pişkinsüt'ün görevden alınmasının hukuk içi dengelerin MHP'nin lehine döndüğünün işareti olduğunu belirterek, MHP'nin insan hakları ihlallerinin azaltılmasında olumsuz politikalar izlediğini kaydetti. Pişkinsüt'ün işkence olgusunun üzerine gittiğini ve çalışmalarının sistemi rahatsız ettiğini dile getiren Önen, komisyon başkanlığının MHP'nin eline geçmesiyle işkence dosyalarının rafa kaldırılacağına işaret etti.
ÖNCEKİ HABER

Deli dana AB'nin ürünü

SONRAKİ HABER

ANAP, soygundan özelleştirme çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...