31 Ekim 2000 22:00

İsrail kelle avcılığına başladı

İsrail ordusu İntifada'nın önderlerine yönelik bir 'nokta operasyonu' başlatılacağını açıkladı. El Fetih büroları roketle vuruldu. Yahudi yerleşimcilerin saldırıları daha da arsızlaşıyor.

Paylaş
İsrail kelle avcılığına başladı
İsrail ordusu, Filistin topraklarındaki saldırılarını bir aydır süren İntifada boyunca olmadığı kadar artırdı. Kent merkezlerini bombalayan İsrail'in hedefleri arasında Yaser Arafat'ın kurucusu olduğu El Fetih örgütünün büroları da yer aldı. Çok sayıda kişi yaralanırken, ölü sayısı da giderek artıyor.
El Fetih binaları vuruldu
İsrail askeri helikopterleri, Batı Şeria ve Gazze'deki El Fetih'in binalarına saldırı düzenledi. Görgü tanıkları, Batı Şeria'daki Nablus'ta bulunan El Fetih'in bürosuna çok sayıda roket atışı yapıldığını açıkladı. Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta da İsrail helikopterlerinin El Fetih militanlarına ait bir karakolu hedef aldıkları belirtiliyor. El Fetih binalarına yönelik saldırı sırasında bir sinagogun da vurulduğu bildirildi. Sinagog yetkilileri, Samiriyelilerce kullanılan 75 yıllık sinagogun iç ve dış duvarlarının hasar gördüğünü, camlarının kırıldığını belirttiler. İsrail ordusu sinagogu vurduğu için özür diledi.
Nokta operasyonu
İsrail, çatışmalarda öne çıkan kişileri hedef alan yeni bir operasyon planlıyor. "Nokta operasyonu" adı verilen plan İsrail askeri sözcüsü Albay Ranan Gissin tarafından açıklandı.
Gissin, El Fetih'in binalarına yönelik son 3 saldırının bu plan dahilinde yapıldığını iddia etti. Albay Gissin, İsrail askerlerine yönelik saldırıların ardında, El Fetih'in gençlik örgütü Tanzim ve Güç 17 üyelerinin bulunduğunu ileri sürdü. "Suçluların kim olduklarını bildiklerini" söyleyen Gissin, onları her yerde bulabilecekleri tehdidinde bulunarak, bu kişilerin sakınmalarını söyledi. İsrail'in bu operasyonla ayaklanmanın önderlerini katletmeyi amaçladığı belirtiliyor. İsrail ordusu böylelikle Filistin halkının meşru örgütlerini de "terörist" adletmiş oluyor. İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Efraim Sneh de, El Fetih binalarına saldırı düzenlemesinin "sadece bir uyarı" olduğunu söyledi.
Arafat: Savaşa devam
Öte yandan, çatışmaların ilk günlerinden bu yana uzlaşmacı bir tutum sergileyen Yaser Arafat, son bir haftadır, bu tutumdan uzaklaşıyor. Arafat, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Komitesi'nin, devlet kurulmasına ilişkin olarak 15 Kasım'dan önce toplantı yapacağını açıkladı. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile Şarm El Şeyh'te görüşen Arafat, Filistin'in konumunun, Filistin halkı kadar güçlü ve sağlam olduğunu söyledi ve "Bizler birlikte, Filistin'in başkenti Kudüs'e doğru yolumuza devam ediyoruz" dedi. Filistin lideri daha önce, 13 Eylül'de devlet ilan edileceğini açıklamış, ancak daha sonra İsrail ile barış sürecine zaman tanımak gerekçesiyle kararın ertelendiğini duyurmuştu. FKÖ ise konuya ilişkin toplantının 15 Kasım'dan önce yapılacağını açıklamıştı.
Arafat, Filistin'in Sesi Radyosu'na yaptığı açıklamada da "Savaşa devam" sözü verdi. Arafat, "Elinde taş tutan Filistin çocuğunun, Filistin devletinin başkenti kutsal Kudüs'ü savunmak için gözünü bile kırpmayacağını" söyledi.
ÖNCEKİ HABER

ABD'nin imtiyazlı Nazileri

SONRAKİ HABER

Deli dana AB'nin ürünü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa