30 Ekim 2000 22:00

ABD'nin imtiyazlı Nazileri

Milyonlarca insanın ölümüne neden olan Nazilerin ABD yönetimi tarafından sefahat içinde yaşatıldığı ortaya çıktı. Üst düzey Nazileri çıkarları için kullanmak isteyen ABD, "Savaş Suçluları No: 1" adlı koğuştaki Nazileri şampanya ve havyar ile besledi, cezaevindeyken ABD'li mankenlerle flört etmelerine önayak oldu.

Paylaş
ABD'nin imtiyazlı Nazileri
Almanyalı tarihçi Lutz Hachmeister, 2. Dünya Savaşı'nın ardından üst düzey bazı Nazi yetkililerinin, cezaevindeyken ABD'liler tarafından korunup kollandığını belgeleriyle kanıtladı.
Sunday Times gazetesinde önceki gün yayınlanan habere göre, Bavyera eyaletindeki Landsberg Cezaevi'nde "Savaş Suçluları No: 1" adlı koğuşta tutulan Naziler, ABD'liler tarafından "şampanya ve havyar" ile beslendi.
ABD'lilerin bu "imtiyazlı muamele"sinin amacı, Almanya'nın "ABD çıkarlarına göre yeniden inşası"nda onlardan faydalanmaktı. Birçoğu sanayici ve patron olan ve savaş boyunca onbinlerce işçinin öldürülmesinden sorumlu olan Naziler, sıradan tutukluların hayal bile edemediği şartlarda "cezalarını çektiler".
Hachmeister'ın elde ettiği belgeler, bu kişilerin istediklerinde hücrelerinden çıktıklarını, banka hesaplarına ulaşabildiklerini ve hatta işlerini içeriden yönetebildiklerini gösteriyor. Tutuklular, getirilen havyar ve şampanya sayesinde "alışkanlıklarını" da kaybetmemişler. Bir diğer ilginç ayrıntı ise, hemen hepsinin İspanyolca dersi alması.
Savaş sonrası yıllarda birçok Nazi katili, ABD'nin örtülü desteğiyle Latin Amerika'ya gönderilmiş, buradaki CIA güdümlü askeri diktatörlükler ile yakın ilişkiler kurmuşlardı.
80 bin işçiyi öldüren patron
Elde edilen bulgular üzerine, konu ile ilgili bir belgesel çekmekte olan yapımcı Jurgen Mueller, "Bunlar, 1945'te bıraktıkları yerden devam etmeye kararlı olan, Alman toplumunun elitleriydi" diye konuştu.
ABD'nin bu amaca göz yumduğunu kaydeden Mueller, "Bu adamlar Almanya'da hâlâ olağanüstü etkiliydi ve bu özellikleriyle, kullanılabilirlerdi" dedi. "Özel muamele" gören en dikkat çekici tutuklu, Adolf Hitler'in favori sanayicisi olan Alfred Krupp. Krupp, savaş boyunca çoğu Yahudi olan 100 bin kişiyi fabrikalarında köle olarak çalıştırmış ve bu insanlardan 80 bini yaşamını yitirmişti.
'Yaz tatili kampı!'
ABD'liler, Aralık 1950'den itibaren, Krupp'un özel bir odada şirket yönetim kurulu toplantıları düzenlemesine izin verdiler. 80 bin işçiyi öldürmenin karşılığında sadece 12 yıl hapse çarptırılan ve bunun da 5 yılını yattıktan sonra serbest bırakılan Krupp, cezaevindeyken, sonradan ikinci eşi olan Amerikalı manken Verae Hoosenfeldt ile de flört etti. Amerika'nın imtiyazlı Nazileri arasında Freidrich Flick, General Erhard Milch ve General Frank Six de bulunuyor. Bir sanayici ve silah tüccarı olan Flick, daha sonra Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin finansörlerinden oldu. General Milch ise, çıktıktan sonra havacılık danışmanlığı yapmaya başladı.
Hitler'in gizli servisinin şefi olan General Six, Porsche Diesel'in "halkla ilişkiler" bölümünün başına getirildi ve "pazarlama teknikleri" konulu kitaplar yazdı.
İmtiyazlılar arasında yer alan Krupp şirketi yöneticilerinden Fritz von Buelow, cezaeviyle ilgili olarak "yaz tatili kampı" tanımlamasını yapıyor.
ÖNCEKİ HABER

EXSA işçilerinin yürüyüşü başladı

SONRAKİ HABER

İsrail kelle avcılığına başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...