29 Ekim 2000 22:00

İsrail ajanları harekete geçti

İsrail, yıllardır 'pasif' durumda olan Gazze ve Batı Şeria'daki ajanlarını 'aktif' duruma getirdi. Ajanlar, birinci İntifada sırasında da yüzlerce insanı katletmişti.

Paylaş
İsrail ajanları harekete geçti
1990'ların başına dek Filistin topraklarında çok sayıda örtülü operasyona imza atan İsrail ajanları, yeniden harekete geçirildi. İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın, Batı Şeria ve Gazze'de yıllardır "pasif" kalan gizli ajanların "aktif" duruma geçirilmesini emrettiği bildirildi. Birçok kanlı İsrail operasyonunda imzası bulunan ajanları yeniden harekete geçirme emrinin gerekçesi, "İsrail şehirlerinde gerçekleşebilecek intihar saldırılarını önlemek" olarak açıklandı.
Adeta savaş açtılar
Üst düzey İsrail kaynaklarının iddiasına göre, İsrail gizli servisi Mossad, Filistin'deki İran yanlısı gruplara bağlı intihar komandolarının, başkent Tel Aviv'e yönelik saldırılar düzenleyebileceği bilgisini edindi. Bu iddia, Filistin halkına yönelik yeni kanlı operasyonların tetikçisi olabilecek olan emre gerekçe oldu.
Gazze ve Batı Şeria'daki ajanlar, yıllardır buralarda aileleriyle birlikte yaşıyorlar. Bazıları ise, Filistin kökenli. Bu ajanlar, normalde "savaş" durumlarında harekete geçiriliyor. Barak'ın verdiği emir, İsrail'in Filistin'e savaş açtığının da yeni bir göstergesi oldu.
Ajan tehdidi, Filistin yönetimince tepkiyle karşılandı. Filistin istihbarat şefi Tevfik Tirawi, topraklarında yakalanacak İsrail ajanlarına "merhamet gösterilmeyeceğini" söyledi. Tirawi, "Yakaladığımız hiçbir İsrail ajanı, sağ kurtulamayacak" diye konuştu.
El-Fetih: Mücadeleye devam
Öte yandan, Yaser Arafat'ın lideri olduğu El-Fetih hareketi, İntifada'nın birinci ayını doldurduğu önceki gün yapılan açıklamasıyla, Filistin direnişinin yükseltilmesini istedi. "El-Fetih, İsrail'e karşı mücadelede halkın öncüsü olacaktır" denilen açıklamada halk, "İntifada'yı yükseltmeye, iç birliği güçlendirmeye ve ulusal hazırlık düzeyini artırmaya" çağrıldı.
Şaron hükümete göz kırpıyor
İsrail Başbakanı Ehud Barak ise, Likud lideri Ariel Şaron'la bir ulusal birlik hükümeti kurmaya "her zamankinden daha yakın" olduğunu söyledi.
Barak, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, olağanüstü durumun devam etmesi yüzünden ulusal birlik hükümetini kurma çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, "Ancak hükümetin ne gün kurulacağını tam olarak bilmiyorum" dedi.
Ehud Barak, sağcı Likud'la hükümet kursalar bile, Filistinlilerle "barış" arayışından vazgeçmeyeceklerini, Şaron'a diplomatik alanda ve güvenlik konularında engelleme hakkı verilmeyeceğini bildirdi.
ABD'de büyük protesto
İsrail terörüne yönelik öfke, tüm dünyada protesto gösterileriyle dile getiriliyor. ABD'de, İsrail terörüne karşı binlerce kişi, Beyaz Saray önünde toplanarak ABD'nin İsrail'e verdiği desteği protesto etti.
Amerikalı Müslüman örgütlerin çağrısıyla Beyaz Saray'ın karşısındaki Lafayette parkında toplanan ve sayısı 10 bini bulan göstericiler, "İsrail, işgale son vermeli" sloganları attı.
Gösteride parktaki dev ekrandan İsrail askerlerinin saldırıları gösterildi.
Eyleme katılanlar, ABD'nin İsrail'e yılda 1 milyar doları aşkın mali yardım yapmasını ve 2 milyar dolara yakın askeri destek sağlamasını da kınadı.
ÖNCEKİ HABER

Yoksul olduğumuz için...

SONRAKİ HABER

Vergi kaçağının faturası halka

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...