28 Ekim 2000 21:00

Meclis'in yetkisi hükümete devredildi

Resmi Gazete'de yayımlanan 4588 Sayılı Yetki Yasası'nın iptaline ilişkin gerekçeli kararda, KHK'larla düzenlemeye gidilmesinin yasama yetkisinin TBMM'den hükümete devredilmesi anlamına geldiği vurgulandı.

Paylaş
Meclis'in yetkisi hükümete devredildi
Anayasa Mahkemesi'nin, 4588 sayılı "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Teşkilat Görev ve Yetkilerine İlişkin Konularla Kamu Personeli arasındaki Ücret Dengesizliklerinin Giderilmesi ve Kamu Mali Yönetiminde Disiplinin Sağlanması İçin Yapılacak Düzenlemeler Hakkında Yetki Kanunu"nu iptaline ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.
Yüksek Mahkeme'nin kararında, Anayasa'nın 7., 87. ve 91. maddelerinin birlikte değerlendirilmesinden, yasama yetkisinin genel ve asli yetki olması, TBMM'ye ait bulunması ve devredilememesi karşısında KHK çıkarma yetkisinin kendisine özgü ve ayrık bir yetki olduğunun anlaşıldığı vurgulanarak, "Bu nedenle bu yetki, yasama yetkisinin devri anlamına gelecek ya da bu izlenimi verecek biçimde yaygınlaştırılıp genelleştirilmemelidir" denildi. KHK'ların ancak ivedilik gerektiren belli konularda, kısa süreli yetki yasaları temel alınarak etkin önlemler ve zorunlu düzenlemeler için yürürlüğe konulabileceği belirtilen kararda, Anayasa'da kimi konuların KHK'larla düzenlenmesinin yasaklandığına dikkat çekildi. Kararda, TBMM'nin, Bakanlar Kurulu'na ancak "yasak alana girmeyen" belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verilebileceği kaydedildi.
Anayasa Mahkemesi'nin kararında, "Yetki yasalarına kullanma süreleri uzatılarak süreklilik kazandırılması ve her konuda KHK'larla düzenlemelere gidilmesi 'önemli, zorunlu ve ivedi durumlar' dışında bu yetkinin verilmesi, yasama yetkisinin devri anlamına gelir. Böylece yasama, yürütme ve yargı erki arasındaki denge bozularak yürütme, yasama organına karşı üstün duruma gelir" görüşü yer aldı.
Yürürlük sona erdi
Yüksek Mahkeme, yetki yasasının "Amaç ve Kapsamı" düzenleyen 1. maddesi ile "İlkeler ve Yetki Süresini" düzenleyen 2. maddesini iptal etmiş, yasanın yürürlük ve yürütme maddelerinin de uygulama olanağı kalmadığı için iptaline karar vermişti.
İptale ilişkin gerekçeli kararın dünkü Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla iptal edilen düzenlemelerin yürürlüğü de sona ermiş oldu.
Anayasa Mahkemesi bu yetki yasasına dayanarak çıkartılan 21 KHK'nın bir bölümünü FP'nin başvurusu üzerine incelemiş ve 6 KHK'yı iptal etmişti. Yüksek Mahkeme, diğer KHK'ları incelemeye önümüzdeki hafta devam edecek.
ÖNCEKİ HABER

DT sanatçılarına 'art niyet' suçlaması

SONRAKİ HABER

EXSA işçisi sesini Sabancı'ya duyuracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...