28 Ekim 2000 21:00

Cumhuriyet'i kutlama kuyruğu yine uzun

Bu sefer kutlama kuyruğunun en başını ABD Başkanı Bill Clinton çekti. Sonra da devlet erkânı günün 'mana ve ehemmiyeti'ne uygun olarak kuyruktaki yerini aldı.

Paylaş
Cumhuriyet'i kutlama kuyruğu yine uzun
Bu sefer kutlama kuyruğunun en başını ABD Başkanı Bill Clinton çekti. Sonra da devlet erkânı günün 'mana ve ehemmiyeti'ne uygun olarak kuyruktaki yerini aldı.
Siyasi ve ekonomik olarak Türkiye'yi kendisine bağımlı kılan ABD yönetimi, kendisine bağımlı hükümetler eliyle içi boş bir simgeye indirgenen Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.
ABD Başkanı Bill Clinton, Amerika'daki Türklere hitaben yaptığı açıklamada, ABD'nin, "yeni yüzyılda dünyada barış, adalet ve özgürlüğe ulaşma çabalarında Türkiye'yi stratejik bir ortak olarak gördüğünü" söyledi.
Clinton, Türkler'in ABD'yi zenginleştirdiğini anlattı.
ABD Başkanı, "Amerikalı Türkler olarak, geçmişinizden ve bizim ulusal yaşamımıza yaptığınız olağanüstü katkılardan dolayı gurur duymalısınız. İş yaşamından sanata, hükümet görevlerinden akademisyenliğe kadar uzanan geniş alanlarda ülkemizin gücünün ve refahının ilerletilmesine önemli katkıda bulundunuz ve kültürel mirasımızı zenginleştirdiniz" dedi.
Clinton, açıklamasını, "Türk Bağımsızlık Günü'nü kutladığımız şu sırada, ABD'nin gücünün en büyük kaynaklarından olan çeşitliliği de kutlamayı hatırlayalım. Bu önemli kutlama gününüzde hepinize en iyi dileklerimi sunuyorum" şeklinde bitirdi. ABD Başkanı, bu sözleriyle, Amerikan hayranı medya tekellerinden yeni "tenk yu"lar almayı da garantiledi.
Bahçeli 'ecdat'tan bahsetti
Öte yandan; uluslararası tahkimden IMF ve Amerikan polisi FBI'ın Ankara'da kalıcı büro açma planlarına kadar, Amerikan bağımlılığında ülkeyi "yeni hedeflere" doğru ilerleten Ecevit-Bahçeli-Yılmaz hükümetinden, cumhuriyet ile ilgili hamasi demeçler geldi. Başbakan Yardımcısı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda "ecdada" değinerek, "Ecdadımızın askeri zaferlerle taçlandırıp, bize emanet ettikleri Cumhuriyet'i, biz de ekonomik zaferlerle ve demokratik açılımlarla donatarak gelecek nesillere devretmek azmindeyiz" diye konuştu. Başbakan Bülent Ecevit ve TBMM Başkanı Ömer İzgi de birer mesaj yayınlayarak cumhuriyet bayramını kutladılar.
Sezer 'irtica ve terör' dedi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında "irticayla mücadele"ye ağırlık verdi. Sezer, "Demokratik, laik cumhuriyetimizi yıkmayı hedefleyen, terör ve irtica ile savaşımı, ulus olarak her koşulda sürdüreceğimizden emin olunmalıdır" dedi.
HADEP törenlere katıldı
İstanbul'daki kutlamalar, dün Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde düzenlenen törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İstanbul Valisi Erol Çakır, Anıt Özel Defteri'ni imzaladı. HADEP İstanbul İl Örgütü'nün, ilk kez Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılması dikkat çekti. HADEP adına çelengi anıta İl Başkanı Doğan Erbaş koydu. Basın mensuplarının yoğun ilgisiyle karşılaşan Erbaş, bir yumuşama, diyalog ve barış iklimi yaratmak istediklerini belirtti.
Törenlerde yine trafik eziyeti
Cumhuriyet'in 77. yılı kutlama programı dolayısıyla, İstanbul'da bugün yapılacak törenler sırasında Vatan Caddesi, Üsküdar Şemsipaşa'daki bazı güzergâhlar ve Kadıköy Bağdat Caddesi trafiğe kapatılacak. Vatan Caddesi'nde yapılacak tören nedeniyle, 09.00 ile 14.00 saatleri arasında Mahmutbey Köprüsü, Aksaray ve Topkapı girişleri, Esenler ve Bayrampaşa çıkışları, Topkapı, Vatan Caddesi, Fındıkzade Kavşağı, Millet Caddesi, Topkapı Caddesi, Topkapı köprü altı, Ankara güzergâhı girişi, TEM yolu, Esenler-Atışalanı çıkışı, Habipler girişi ve Gaziosmanpaşa kavşağı trafiğe kapatılacak. Ayrıca Millet Caddesi ve Oğuzhan Caddesi dönüş istikametlerinde de araç bulundurulmayacak. Üsküdar Şemsipaşa Bulvarı'nda 08.00'de başlayacak tören süresince de, Üsküdar Kabataş Vapur İskelesi önü, Eski Keresteciler Sokak, Şemsipaşa Caddesi, Orduevi yanı Şemsi Bostan Sokak girişi, Öğdül Sokak Üsküdar Evlendirme Dairesi girişi, Salacak çıkışı, Harem çıkışı Üsküdar istikameti, Salacak-sahil arası ile Kadıköy Bağdat Caddesi ve bu caddeye çıkan tüm ara yollar, araç trafiğine kapalı tutulacak. Bağdat Caddesi'nde yapılacak "Fener Alayı" yürüyüşü nedeniyle, akşam saat 18.00'den itibaren cadde ile caddenin kesiştiği tüm kavşaklar trafiğe kapanacak.
ÖNCEKİ HABER

İnsan hakları köylüye yasak

SONRAKİ HABER

Cezaevleri durulmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...