28 Ekim 2000 21:00

Maktulün mirası katiline

Cumhuriyet'in 77. yılına girerken ülkede bağımsızlığın kırıntısına dahi tahammül edilmiyor. Bağımsızlığın kazanımları, yerli ve yabancı sermayeye art arda peşkeş çekiliyor.

Paylaş
Maktulün mirası katiline
77 yıl önce bugün emperyalizmin ülke topraklarını işgaline son verilmesiyle ilan edilen cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk'ün kurdurduğu Etibank da, ülke ekonomisi IMF ve Dünya Bankası programlarına teslim edilince batmaktan kurtulamadı. Tıpkı cumhuriyet kurulduğunda bağımsızlığın simgeleri olan Sümerbank'ın batması, TEKEL'in ve birçok KİT'in özelleştirilmesi gibi.
Bugün Cumhuriyet'in 77. yılına girildi. Devlet erkânı, hükümet yetkilileri, bürokratlar Cumhuriyet Bayrmı'nı kutlayan açıklamalar yapacaklar. Ancak yönetenler, ülkede bağımsızlığın kırıntısını dahi temizlemekte kararlılar. Cumhuriyet'in "güvencesi" olarak kurulan ne kadar kurum, kuruluş, işletme varsa hepsi özelleştirme kapsamında. Son olarak Atatürk'ün ülkenin yeraltı kaynaklarının değerlendirilmesi için gerekli finansmanın bulunması amacıyla 1935 yılında kurdurduğu Etibank, yeraltı kaynaklarını emperyalist sermayeye peşkeş çekenler tarafından "ihtiyaç kalmadı" denilerek 1998 yılında özelleştirilmişti. O banka iki gün önce içi boşaltılarak tekrar devredildi. Hükümet tıpkı daha önce soyulup bırakılan diğer 8 banka gibi onun da içini doldurup yeniden bir sermaye grubuna peşkeş çekecek.
77. yıla girerken yapılanlar sadece bununla da sınırlı kalmıyor. Kurtuluş Savaşı ile birlikte Fransızlar'dan alınan ve kamulaştırılan TEKEL, yabancı sigara şirketlerinin baskısıyla satışa hazırlanıyor. Üstelik bütün bu gelişmelerin üzerine bağımsızlığı lafta savunanlar, bağımsızlığa tehdit oluşturan uluslararası kurumların ve ülkelerin temsilcilerini coşkuyla karşılıyorlar. ABD'nin yeni büyükelçisi ülkeye adımını ilk kez Samsun'dan atıyor. IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda yaptığını tekrarlayarak, "Türkiye'nin bağımsızlığını kazandığı gün" olarak ilan edilen 29 Ekim'de ülkeye geliyor.
Bütün bu gelişmeler, 77 yıl önce kovulan emperyalistlere bağımsızlığın mirasını yedirmekten başka bir anlama gelmiyor.
ÖNCEKİ HABER

'Tabela devlet' tuzağı

SONRAKİ HABER

İnsan hakları köylüye yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...