27 Ekim 2000 21:00

Bu konaklar kimin için?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yoğun göç dalgasının yarattığı konut ihtiyacını karşılamak iddiasıyla kurdu KİPTAŞ'ı. Ama, kurulduğu 1995 yılından beri yoksulun derdine derman bulmak için değil, zenginin rahatı için villalar, konaklar inşa edip, yüksek fiyatlarla satıyor.

Paylaş
Bu konaklar kimin için?
Muzaffer Özkurt
"Bir açılış daha", "KİPTAŞ yeni konutlarını açıyor" gibi yazıların bulunduğu pankartların üzerindeki slogan: "Büyükşehir çalışıyor". İstanbul Büyükşehir Belediyesi her attığı adımda bu şekilde kendi reklamını yapıyor. Belediyenin şirketi olan KİPTAŞ'ın da İstanbulluların konut sorununa çözüm bulmak için çalıştığı söyleniyor. Ancak KİPTAŞ'ın yaptığı konutlara bakıldığında KİPTAŞ'ın amacının "konut edindirme"den çok, villa satışından kâr elde etmek olduğu görülüyor. En ucuzu peşin 20 milyar liraya mal olan inşaatlar yapan KİPTAŞ, yaptığı inşaatların ağırlığını zenginlerin yüz milyar liralara varan paralar ödeyerek aldığı villa yapımına veriyor. Oysa bu reklam giderleri ve yapılan inşaatlara bakılınca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin grevde bulunan işçilere haklarına veremeyecek kadar kötü durumda olduğu söyleniyordu. Son imzalann sözleşmeler sırasında da Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna işçilerin aldığı ücretlerin geçinmeleri için yeterli olmayacağını ancak ellerinden gelenin bu olduğunu söyledi.
Halk için yapıldığı iddia edilen evleri yaklaşık 300-400 milyon lira maaş alan ve bu parayla ailesin bakmak zorunda olan belediye işçisinin KİPTAŞ'ın yaptığı en ucuz evleri 48 aya varan ve yaklaşık 300 milyon liralık vadelerle alamayacağı ise ortada. Bu durum "Büyükşehir Belediyesi kime çalışıyor?" sorusunu akıllara getiriyor.
KİPTAŞ tanıtımında İstanbul'un Türkiye'nin her bölgesinden göç alan bir yerleşim yeri olduğunu belirttiyor ve kuruluşunu ve amacını şöyle anlatıyor: "İstanbul'un yerleşim ve konut sorunu en başta yer alması tabiidir. Yaklaşık her sene orta büyüklükte bir Anadolu şehri İstanbul'a taşınmaktadır. 1994 Mart seçimlerinden sonra yerleşim konut, çarpık kentleşme, kaçak yapılaşma, gecekondu, arsa yönetimi vb. sorunlar adeta teşrih masasına yatırıldı. 1995 Şubat yılında KİPTAŞ kuruldu".
Göç edenler için
İlkesinin göç ile gelen insanların konut sorunun çözmek olan KİPTAŞ kuruluşu sonrası, düşük ücretle çalışan bu insanlara evler yaptığını iddia ediyor, ve şöyle devam ediyor: "Konut üretimin de halkımızın gelir düzeyi, kalite, düşük maliyet ve iyi malzeme kullanımı önemli yer tutar. KİPTAŞ'ın üretip sahiplerine teslim ettiği konutlar istendiğinde ucuz, kaliteli ve şehrin yapısıyla bütünleşebilecek konut üretiminin mümkün olduğunu göstermektedir".
KİPTAŞ'ın eserlerinden biri Sarıyer'de ormanlık alan içindeki Zekeriyaköy'de villaları. "Sarıyer İlçesi'nin gözde semti Zekeriyaköy'de yemyeşil doğanın kucağında, ormanlık bir alan içerisinde bulunan Zekeriyaköy Lüks Konutları 3.1 hektar üzerinde toplam 196 daireden oluşmaktadır" deniyor KİPTAŞ tarafından yapılan tanıtımda.
Bu lüks konutların fiyatları ise on milyarlarla ölçülüyor. Hem de ormanlık alanların talan edilmesi pahasına inşaa ediliyor bu lüks konutlar. KİPTAŞ tanıtımına şöyle devam ediyor: "Zekeriyaköy lüks konutları, İstanbul'da yaşamanın güzelliğini keşfetmek için tasarlanmış Başak-Hilal konutları projesidir". Elbette bu güzelliği gerçekten konut sorunu bulunan işçilerin ve emekçilerin değil, kentin gürültüsünden uzaklaşmak için yüz milyarlara dökebilecek kişiler keşfedebilecek!
KİPTAŞ'ın halen satışta olan konutlardan biri de Pendik Aydos-Hilal Konutları: "Özellikle insan hayatının hiçe sayıldığı şu günlerde, kendisine sahip çıkan, kendisini aldatmayan güvenilir kişi ve kurumları da kesinlikle yalnız bırakmıyor. KİPTAŞ ile yaşayan on binler halkasına bir yenisi de, Pendik Aydos Hilal Konutlarıyla ekleniyor. Siz de sağlam ve güven dolu bu halkaya katılmak ister misiniz?". 87 metrekareden başlayarak 123 metrekareye ve lüks villalara giden sağlam konut "tercihleriniz" için ödeme koşullarıda sunulmuş. Konut sorunu olan dar ve düşük gelirli insanları ev sahibi yapabilmek için herşey düşünülmüş burada!
Eğer 87metrekare yeter denilirse bunun peşin fiyatı KDV hariç 18 milyar lira. Ama yetmez daha büyük bir yer istenirse 100 milyara kadar çıkmanız gerekiyor. Fiyatları çok da ucuz olmayan ve dar gelirli için yapıldığı iddia edilen Pendik Dolayoba ve Pendik İlçesi Şeyhli Köyü'ndeki Hilal Şehir'in birinci etabının gecekondulaşmayı önlediği de ileri sürülüyor ve tanıtımında şunlara yer veriliyor: "Her türlü altyapı ihtiyacı karşılanmış, İstanbul'un Anadolu yakasına özgü bir hayat tarzı sunan Pendik Evleri, yeşil doğanın içinde birer mutluluk yuvasıdır. 84 ve 123 m2'lik tip dairelerden oluşan, Pendik-Şeyhli Hilal Konutları 6, 8, 10. katlı bloklardan oluşmaktadır. gecekondu baskısı altında olan bu bölgede projenin hayata geçirilmesiyle bölgeye bir canlılık kazandırılmış, örnek bir site oluşturulmuştur".
Daha pek çok örnek var. Altunizade Konakları, Sadabad diyarında yeşile donatılmış Terasevler... Evet Büyükşehir çalışıyor ve kime çalıştığı ortada!
ÖNCEKİ HABER

Eğitimde örtülü KHK

SONRAKİ HABER

'Tabela devlet' tuzağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...