27 Ekim 2000 21:00

Evcil'in savcısına Baro'dan ret!

Erol Evcil'i Mudanya Askerlik Şubesi'ne teslim etmeyerek salıveren Yarbay Nihat Demirel'in, avukatlık yapmak için İstanbul Barosu'na yaptığı başvuru reddedildi.

Paylaş
Evcil'in savcısına Baro'dan ret!
Hacer Yücel
Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Adli Müşaviri iken, Erol Evcil'i Mudanya Askerlik Şubesi'ne teslim etmeyerek salıveren Yarbay Nihat Demirel'in, avukatlık yapmak için İstanbul Barosu'na yaptığı başvuru reddedildi. Yarbay Nihat Demirel'in başvurusu "Avukatlık mesleğine yaraşmayacak tutum ve davranışları çevresince bilinmiş olduğu" gerekçesiyle Avukatlık Kanunu'nun 5-c maddesi gereğince onaylanmadı. Konu hakkında görüştüğümüz İstanbul Barosu Genel Sekreteri Mert-Er Karagülle, ortaya konan ilişkilerin Susurluk kazasıyla yüksek sesle dile getirilen olayların bir zinciri olduğunu vurguladı.
Yarbay Nihat Demirel'in, Mart 2000 tarihinde avukatlık yapmak için İstanbul Barosu'na başvurduğunu söyleyen Mert-Er Karagülle, Demirel hakkında Genelkurmay Başkanlığı'ndan sicil özeti istediklerini belirti. Gelen cevabi yazıda Demirel hakkında Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nince verilen mahkûmiyetin yer aldığını kaydetti. Karagülle, bu yazıyla cezaların ertelendiğini öğrendiklerini ifade etti. Dosya Askeri Yargıtay'da olduğundan, sonucu beklediklerini dile getiren Karagülle, Askeri Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin kararı onaylaması üzerine 17 Ağustos'ta yönetim kurulunun toplandığını anlattı. Mahkûmiyetin nitelik ve süre olarak Avukatlık Kanunu'nun 5-a maddesine aykırı olmadığını saptadıklarına dikkati çeken Karagülle, "Bu durumu saptamakla birlikte kişinin yargılandığı ve cezalandırıldığı davranışın aynı kanunun 5-c maddesinde düzenlenen 'avukatlık mesleğine yaraşmayacak tutum ve davranışları çevresince bilinmiş olmak' hükmü çerçevesinde kabul edilmemesi gerektiği düşüncesiyle Baro'ya başvurusu reddedildi" dedi.
Yarbay Nihat Demirel'in bu karar üzerine Türkiye Barolar Birliği'ne itiraz başvurusunda bulunduğunu bildiren Karagülle, itiraza yönelik bir kararın kendilerine ulaşmadığını söyledi.
Karagülle, Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı'nın başvuruyu inceleyip verdikleri kararı onaylamaları halinde Yarbay Demirel'in İdari mahkemede dava açma hakkının bulunduğunu bildirdi. Karagül, Yarbay Demirel'in idari mahkemedeki davayı kazanması halinde avukatlık yapabileceğini ifade etti. Ortaya çıkan ilişkilerin değişen bir şey olmadığını gösterdiğine vurgu yapan Karagülle, "Susurluk'tan sonra 'Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak' sözü şiar edilmişse de beklenen açıklık ve temizlik gerçekleşmedi. Ve bu ilişkiler günümüze kadar sonuçlarını sürdürmekte" diye konuştu.
Mesleğin niteliklerini taşımıyorlar
Bu arada Emekli Deniz Hakimi Yarbay Nihat Demirel'in avukatlık yapmak için İstanbul Barosu'na yaptığı başvuruyu öğrenen Hakim Yüzbaşı Necati Nalıncı'nın avukatı Ayşe Altınöz, Yarbay Demirel'in yaptıklarını içeren bir dosyayı baroya sundu. Karar verilirken bunların dikkate alınmasını isteyen Avukat Altınöz, Yarbay Demirel'in kendisini ölümle tehdit ettiğini, hakaretlerde bulunduğunu söyledi. Avukat Atınöz, Yarbay Demirel'in Erol Evcil'le olan gayrikanuni ilişkileri nedeniyle yargılandığını ve mahkûm edildiğini söyledi. Yarbay Nihat Demirel gibi emekliye ayrılmak zorunda kalan Deniz Hakimi Kıdemli Albay Avni Emirler'den de dilekçesinde söz eden Avukat Altınöz, adı geçenlerin avukatlık mesleğinin gerektiği nitelikleri taşımadıklarına inandığını belirtti.
Bunun üzerine Avukat Ayşe Atınöz'e cevap yazısı yollayan İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, Yarbay Demirel'in başvurusunun kabul edilmediğini, Albay Avni Emirler'in ise avukatlık için başvuru yapmadığını kaydedetti. Sayman, Albay Emirler'in başvurusu halinde hakkındaki iddiaları değerlendireceklerini bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

TEKEL tekelleşecek

SONRAKİ HABER

EMEP heyeti Tunceli'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa