26 Ekim 2000 21:00

Tüzel üretici köylülerle beraberdi

IMF programına karşı EMEP'in başlattığı kampanya ekseninde bölge illerini gezen EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, dün Malatya'nın Ören beldesindeydi.

Paylaş
Tüzel üretici köylülerle beraberdi
IMF programına ve emek karşıtı uygulamalara karşı EMEP'in başlattığı kampanya ekseninde bölge illerini gezen EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, dün, Malatya'nın Ören beldesindeydi. Üretici köylülerle toplantı yapan Tüzel toplantının ardından beraberindeki heyetle birlikte Ören Belediye Başkanı Aziz Öcal'ı ziyaret etti.
Tüzel ziyareti sırasında, belediyelerin üretici köylülerin, tarımı bitirme politikalarına karşı giriştikleri örgütlenme çalışmalarına yardımcı olmaları gerektiğini söyledi. Öcal ise, yerel yönetimlerin ve kendilerinin yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdi.
Ören'de parti binasına geçerek 100 kadar üretici köylüyle bir araya gelen Tüzel, IMF'nin tarıma yönelik politikaları hakkında açıklamalarda bulundu. Bu politikaların üreticileri ve tarımı bitirmeye yönelik uygulamalar olduğuna dikkat çeken Tüzel, Çukobirlik işçisinin gösterdiği direnişin anlam ve önemine vurgu yaptı.
Bağış için pancar sökülecek
Üreticilerin kendilerine dayatılan emperyalist tarım politikalarına karşı diğer emekçi kesimler gibi örgütlenmesi gerektiğini kaydeden Tüzel, üretici sendikasının kurulması gerektiğini vurgulayarak bu konuda Trakyalı üreticilerin mücadelelerinden örnekler sundu.
Tüzel'in konuşmasının ardından yaşadıkları sorunları aktaran üreticiler, partinin başlattığı bağış kampanyasına katkı sunmak amacıyla, pancar sökümünde çalışıp geliri partiye aktaracaklarını belirttiler.
Tüzel akşam 17.00'de ise EMEP il binasında düzenlediği basın toplantısında, uluslararası anlaşmaların ülke için anlamından Filistin halkına yönelik saldırılara, tarım üreticilere yapılan dayatmalardan 2001 bütçesine kadar birçok konuda EMEP politikalarını aktardı. 120 kişinin katıldığı basın açıklamasında cezaevleri sorununa da değinen Tüzel, başlattıkları kampanyanın tüm bu uygulama ve politikalara karşı emeğin haklı kavgasını alanlara çıkarma amacı taşıdığını belirtti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Barış Anneleri'ne işkence ve taciz
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Kuzey Irak'tan dönerken Habur'da gözaltına alınarak işkence ve tacize maruz kalan Barış Anneleri ile ilgili gözlem raporu hazırladı. Raporda, annelerin maruz kaldığı işkenceler ayrıntılı olarak yer aldı.
Barış Anneleri İnsiyatifi'nden Fahriye Bıkım, Rahime İnce, Azize Yıldız, Şekernaz Çakar ve Müesser Güneş ile şu anda tutuklu bulundukları Mardin Cezaevi'nde görüşen İHD, dün basın toplantısı düzenleyerek, gözlem raporunu açıkladı. İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin, Barış Anneleri'nin Kuzey Irak'tan dönerken Habur'da gözaltına alındıklarını belirterek, annelerin Silopi Jandarma Karakolu'nda işkence ve tacize uğradıklarını söyledi. Keskin, annelere işkence emrini veren kişinin 'Hüseyin' isimli uzman çavuş olduğunu ifade etti.
Yaşlı kadınlara işkence ve taciz
Gözaltı sırasında bütün annelerin gözlerinin bağlandığını ve çırılçıplak soyulduğunu vurgulayan Keskin, "Hepsine 'orospu, fahişe, sen oraya Talabani ile yatmaya mı gittin? Senin kızın ormanda erkeklerle para karşılığı yatıyor' gibi laflar söylenerek, taciz edilmiş" dedi. Anneleri en çok yaralayanın, torunları yaşındaki erkek askerlerin kendilerini taciz etmesi olduğunu ifade eden Keskin, karakolda en yoğun işkencenin 2000'de Yeni Gündem gazetesinin sahibinin eşi olan Azize Yıldız'a yapıldığını belirtti. Yıldız'ın göğüslerinin askerler tarafından sıkıldığını ve fotoğraflarının çekildiğini belirten Keskin, "Azize Yıldız'ı, 'Senin resimlerini Tan gazetesine vereceğiz, 2000'de Yeni Gündem gazetesinin sahibinin karısı fuhuş yaparken yakalandı diye yazacaklar' diyerek tehdit etmişler ve bu onu çok üzmüş" dedi.
Beyaz tülbent kampanyası
Keskin, annelerin bütün kadınlardan Adalet Bakanlığı'na, Cumhurbaşkanı'na ve Başbakan'a beyaz tülbent yollamalarını istediklerini belirtti. İHD İstanbul Şubesi Kadın Masası'ndan Nimet Tanrıkulu ise, annelerin bir an önce serbest bırakılmasını talep ederek, Silopi Jandarma Karakolu yetkilileri hakkında da soruşturma yapılarak sorumluların cezalandırılmasını istedi. Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Komisyonu'ndan Av. Fatma Karakaş da konuyla ilgili olarak suç duyurusunda bulunduklarını ve ayrıca annelerin davalarını da takip edeceklerini açıkladı. Basın toplantısına katılan Barış Anneleri, Dicle Kadın Kültür Merkezi, HADEP Kadın Kolları, Emekçi Kadınlar Birliği üyeleri de, annelerin yanında olduklarını ifade ettiler.
ÖNCEKİ HABER

Sağlığın yolu Diyarbakır'dan geçmiyor

SONRAKİ HABER

Nerede kalmıştık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...