26 Ekim 2000 21:00

ABD'den İsrail'e tam destek

ABD Temsilciler Meclisi, Ortadoğu'daki son gelişmeler ile ilgili ibretlik bir karar aldı. Ezici bir çoğunlukla alınan kararda, ABD'nin "İsrail devletine tam destek verdiği" ifade edilerek Filistin açık bir dille suçlanıyor.

Paylaş
ABD'den İsrail'e tam destek
İsrail-Filistin müzakerelerinde "tarafsız arabulucu" iddiasıyla yıllardır Filistin'e yönelik baskılarını sürdüren ABD emperyalizmi, İsrail'e verdiği desteği bir kez daha ifade etmekten çekinmedi. ABD Temsilciler Meclisi, 30'a karşı 365 oyla İsrail'e tam destek verildiğini ilan eden bir karar aldı. Kararda, İsrail ordusunun Filistinlilere karşı yürüttüğü katliamlar ve askeri işgale değinilmedi.
Filistinliler barışı reddetmiş!
Temsilciler Meclisi kararında, "ABD'nin İsrail'e ve barış davasına istikrarlı katkısı sayesinde bugünkü barış sürecinin mümkün kılındığı", "İsrail'in Camp David görüşmelerinde tüm dünyaya barış konusundaki kararlılığını kanıtladığı" belirtildi. Kararda, İsrail'in tekliflerinin Arafat tarafından reddedildiği ifade edilerek Filistin açıkça suçlandı.
Karar metnindeki dikkat çeken bazı ifadeler şöyle: "Filistin, siyasi isteklerine sadece görüşmeler yoluyla ulaşabilir, şiddet ile değil. Filistin liderliği sadece şiddeti engellemek için çok az iş yapmakla kalmadı, aynı zamanda şiddeti cesaretlendirdi de. Bu nedenle, kriz sürecinde İsrail devleti ve halkını desteklediğimizi ifade ederiz."
Ezici bir çoğunlukla alınan bu karar, Filistin yönetiminin ABD'ye "arabulucu" olarak halen neden güvendiği sorusunu da gündeme getirdi.
Hepsi Filistin düşmanı
Öte yandan, ABD Başkanı Bill Clinton'ın eşi Hillary Clinton, siyahların yaşadığı Qeens mahallesinde bir miting düzenledi.
New York senatörlüğüne aday olan Clinton, "Müslüman İttifakı" adlı Arap kuruluş tarafından kampanyasına yapılan 50 bin dolarlık bağışı iade etti. Hillary'nin bağışı iade etme nedeni, Müslüman İttifakı'nın İsrail ve ABD'yi suçlaması olarak açıklandı. Bu olay, ABD'li yöneticilerin Filistin düşmanlığını bir kez daha gözler önüne serdi. Hillary Clinton, Amerikan İslam Konseyi Başkanı Abdürrahman El Amudi'nin yaptığı 1000 dolarlık bağışı da iade edeceğini açıkladı. Clinton, son olarak Queens'te düzenlediği bir basın toplantısında, "İsrail'in güvenliğinin en güçlü savunucularından biri olacağını" söylemişti.
Filistin 'BM gücü' istedi
Öte yandan Filistin, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden, acilen toplanarak, Filistin halkının korunması amacıyla bölgeye acilen bir BM gücü gönderilmesini karara bağlamasını istedi.
Filistin'in BM nezdindeki temsilcisi Nasır El Kidva, Konsey Başkanı'na gönderdiği mektupta, "İşgalci güç İsrail, Filistin halkına karşı terör kampanyasını sürdürmekte ısrar ediyor" ifadelerine yer verdi.
El Kidva, İsrail'in konseyin şiddete son vermeye yönelik kararlarını da uygulamayı reddettiğini belirterek, "Güvenlik Konseyi'ni acilen toplantıya çağırıyor ve aralarında Kudüs'ün de bulunduğu, işgal altındaki topraklardaki Filistin halkının korunması amacıyla bölgeye BM gücü gönderilmesini istiyoruz" dedi
Filistinli çocuktan intihar saldırısı
İşgal altındaki topraklarda ise dün korkunç bir olay meydana geldi. Gazze Şeridi'nde bisikletli, 15-16 yaşlarında bir Filistinli çocuk, İsrail karakolu yakınlarında kendisini havaya uçurdu. Olayda bir İsrail askeri hafif yaralandı.
İsrail radyosunun haberi ve Filistinli güvenlik kaynaklarının açıklamasına göre, intihar saldırısı, Han Yunus ile Yahudi yerleşim birimi Kfar Darom arasındaki bir İsrail karakolunu hedef aldı.
İsrail askeri kaynakları, saldırı girişiminin arkasında İslami Cihad örgütünün bulunduğunu öne sürdüler.
ÖNCEKİ HABER

Haklar sadece kağıt üzerinde

SONRAKİ HABER

Çiftçiye gübre darbesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...