25 Ekim 2000 21:00

Gözaltılar serbest bırakıldı

Ulucanlar davasına gitmek için toplandıkları Abdi İpekçi Parkı'nda polis saldırısına uğrayarak gözaltına alınan 45 kişi dün mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Paylaş
Gözaltılar serbest bırakıldı
Ulucanlar davası nedeniyle mahkemeye gitmek için toplandıkları Abdi İpekçi Parkı'nda polis saldırısına uğrayarak gözaltına alınan 45 kişi dün mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Ulucanlar Cezaevi'nde 26 Eylül 1999'da meydana gelen olaylarla ilgili davaya katılmak için toplandıkları Abdi İpekçi Parkı'nda önceki gün gözaltına alınan 45 tutuklu ve hükümlü yakını ve muhabirimiz Erdal Kara dün sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesi ekiplerince dövülerek Adliye'ye getirilen 46 kişi, gruplar halinde adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirildi. Adliye Kütüphanesi'ne götürülerek, ifadeleri alınan 46 kişi hakkında 3005 sayılı Suçüstü Kanunu uyarınca dava açıldı.
Nöbetçi Basın Cumhuriyet Savcısı Hamza Uçar, 46 kişinin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasını öngören 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na göre cezalandırılmasını istedi. Gözaltındakiler, daha sonra Ankara 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarıldı.
Dava sırasında, Ulucanlar davasını izlemelerinin engellendiğini belirten 46 kişi, gözaltına alınırken ve emniyette sözlü ve fiili saldırıya maruz kaldıklarını söyleyerek polis hakkında suç duyurusunda bulunmak istemelerine rağmen, savcı, olayın görülmekte olan davayla ilgisi olmadığını iddia ederek ayrıca suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Sanıkların ve avukatlarının, sabah adliyeye getirilirken kendilerini döven yaka numaralarını tespit ettikleri çevik kuvvet polislerini teşhis etme talepleri de reddedildi.
Yaklaşık iki buçuk saat süren dava sonucunda sanıklar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken Halil Çelik, İstanbul'da görülmekte olan başka bir davadan dolayı infaz savcılığına sevkedildi. 12 yaşındaki bir sanık da çocuk mahkemesine sevkedilmek üzere serbest bırakıldı.
Daha sonra serbest bırakılan sanıklar ve yakınları sloganlarla adliyenin önüne gelerek bir basın açıklaması yaptı. Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Ali Ersin Gür, Ulucanlar davasını izlemek için Türkiye'nin değişik yerlerinden gelenlerin vahşice saldırıya uğrayarak gözaltına alındığını belirterek, yargılanması gerekenlerin vahşeti yaratanlar olduğunu söyledi. Ankara'ya davayı izlemeye geldiğini söyleyen bir tutuklu annesi de, "Polisler bize 'siz hiç Ankara polisinin dayağını yediniz mi?' diye soruyordu. Gördük, Türkiye'nin her yerinde bu düzen aynı işliyor" diyerek, gelecek davada da Ankara'ya geleceklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Tutuklular af talebinde ısrar ediyor

SONRAKİ HABER

Yurtlarda öfke kabarıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...