25 Ekim 2000 21:00

TKİ köylüleri evsiz bıraktı

1940 yılından bu yana faaliyet gösterdiği Kütahya'nın Tavşanlı beldesine parsel parsel el koyan TKİ son olarak Ömerler köyünü kamulaştırdı.

Paylaş
TKİ köylüleri evsiz bıraktı
Sibel Hürtaş
Kütahya Tavşanlı Tunçbilek linyit kömür havzasında 1940 yılından bu yana faaliyet gösteren Türkiye Kömür İşletmeleri, çevresindeki köyleri kamulaştırmaya devam ediyor. İşletme son olarak Ömerler köyünün boşaltılması kararını aldı. Birkaç sene içinde 650 haneden 40 haneye düşen köy ciddi bir heyelan tehlikesiyle de karşı karşıya. Hemen evlerinin boşaltılması istenen köylülerin ise gidecek hiçbir yeri yok.
Yıllardır burada faaliyet gösteren Türkiye Kömür İşletmeleri, köylülerin yaşam alanlarını da yok etmiş durumda. Yerüstü ve yeraltı suları tamamen kömür tozları ile kirletilmiş olan köyde, köylüler şu an ihtiyaçlarını taşıma su ile karşılıyor. Toprakları da kirlenen ve işletme faaliyetleri yüzünden ekim alanları azalan köylülerin tek geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılık da sona erdi. Köylülerin şu an için tek istihdam alanı madencilik diye gözükse de, bu bölgede 1984 yılında köylülerin mağduriyetlerinin giderilmesi için Bakanlar Kurulu karar almasına rağmen iş verilmiyor. İşletmede örgütlü olan Türk-İş'e bağlı Türkiye Maden-İş sendikasının konuyu bir TİS maddesine bağlayarak sınava girme koşulu getirmesi, köylülerin bu haktan yararlanmasını da engelliyor. Ellerinde artık hiçbir şeyleri kalmayan köylülerin şu an evlerinin boşaltılması istense de onların ne gidecek bir yerleri var, ne de kaldıkları yerde yaşayacak güçleri.
3'er milyar isteniyor
En son yazılan yazı ile Haziran 2000 tarihine kadar evlerini boşaltmaları istenen köylülere yeni yerleşme alanı olarak Ömerler Mahallesi gösterildi. Ancak Tavşanlı'ya 4 km uzaklıkta bulunan bu bölge altyapı hizmetlerinden tamamen yoksun. Elektriği, suyu ve kanalizasyonu bulunmayan bölgeye Tavşanlı Belediyesi bu hizmetleri getirmek için her haneden 2,5 ile 3,5 milyar lira arasında para istiyor. Köylülerin bu parayı veremeyeceğini bilen belediye şimdi de encümen kararı ile bu yeri mücahir alan dışına çıkarmaya hazırlanıyor.
Gazetemize konu ile ilgili açıklama yapan Ömerler köyü Muhtarı Ali Sarıca, durumlarının kötü olduğunu ve birçok yere müracaat ettiklerini, ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Ellerinde "2004 yılına kadar köyünüz yerinde durabilir" diye bir yazı olduğunu söyleyen Sarıca, evlerinin boşaltılmasının nedeninin siyasi olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Daha önce ANAP'lı parti başkanlarıyla bölgemizde çekişmeler yaşandı. TKİ Genel Müdürü de ANAP'lı olduğu için bölgeyi hemen boşaltarak bu şekilde cezalandırma yapıyorlar. Geçmişten gelen bir siyasi baskı var. Köyün dışında bulunan ve çatlaklar yüzünden heyelan tehlikesi var denilen yerdeki evler boşaltılmıştı. Zaten iki ev var. Bunlar hedef gösterilerek bütün köy boşaltılmak isteniyor. Ama biz direneceğiz, köylerimizi boşaltmayacağız."
Dev Maden-Sen, Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) aynı zamanda özelleştirilmesi de gündemde olan işletmenin bulunduğu bölgede çalışmalar yürütmeye başladı. Dev Maden-Sen öncülüğünde başlayan çalışmalar, şu ana kadar köylülerin merak ettiği ancak cevapsız kalan birçok soruyu da cevaplamaya yönelik. Bu soruların başında "köyün yamacında oluşan ve köyün boşaltılmasına neden olan çatlaklara işletme hatalarının yol açıp açmadığı" geliyor. Çalışma ayrıca, işletmenin özelleştirilmesine karşı çıkmayı hedefliyor.
ÖNCEKİ HABER

Mültecilerden geri dönüş yürüyüşü

SONRAKİ HABER

Tutuklular af talebinde ısrar ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...