24 Ekim 2000 21:00

THY, yabancı tekellere uçuyor

Son on yılda 4 tane genel müdür değiştiren ve hükümetler tarafından gelişimi sürekli engellenen THY, özelleştirilerek yabancı ve yerli tekellere verilmek isteniyor.

Paylaş
THY, yabancı tekellere uçuyor
Şahin Bayar
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından özelleştirme kapsamına alınan Türk Hava Yolları (THY), adım adım yabancı tekellere teslim edilmek isteniyor.
Sivil havacılığın stratejik açıdan ülkeler için öneminin giderek arttığı bir dönemde, Avrupa ve Asya arasında olağanüstü gelişme potansiyeli taşıyan hava sahasını yabancılara vermek için çaba sarf eden hükümetler, 10 yıldır THY'yi özelleştirmek istiyorlar.
Hava-İş Sendikası'nın hazırladığı raporda, sivil havacılığın sigortası olan THY'nin özelleştirme adı altında IMF politikalarına kurban edilmek istendiği belirtiliyor. Raporda, 1990-1991 yıllarında sivil havacılık endüstrisinde yaşanmaya başlayan küresel yeniden yapılanmanın havacılık endüstrisinin son 20 yılda kazandıklarını yok ettiği ve endüstrinin bir avuç tekel konumundaki havayolu şirketlerinin eline geçtiği kaydediliyor.
Denetimler kaldırılıyor...
1992 yılında denetimlerin kaldırılmasıyla birlikte tekellere gün doğuyor ve birçok ulusal havayolu kamu hizmeti nitelikleri özelleştirme yoluyla sona erdiriliyor. Sermaye yetersizliği, kâr marjının düşüklüğü ve endüstrinin hassas dengeleri nedeniyle ulusal havayolu özelleştirmeleri, blok satış yönetim devri, yabancı havayollarına hisse devri, devlet payının azaltılması ve kamusal yönetimlerin, ticari yönetimlere dönüştürülmesi gibi farklı yöntemlerle günümüze kadar sürdürüldü.
Son on yılda 4 tane genel müdür değiştiren ve gelişimi sürekli engellenen THY, adeta siyasilerin her türlü avantajını kullandığı ve kendi yandaşlarını görevden alıp göreve getirdiği bir kurum haline dönüştürüldü. Bununla yetinmeyen siyasiler, özel havayollarına akaryakıt, havaalanı konaklama ve yer hizmetlerinde indirimler uygularken bir kamu kuruluşu olan THY'yi bu haktan mahrum bıraktılar.
Üstelik bu siyasiler, VİP indirimleri ve milletvekilli indirimleri gibi uygulamalarla kurumu trilyon liralarca zarara uğrattılar.
Sonuç hazin olacak
Hava-İş'in raporunda, uçak filosu geliştirme projelerinin her gelen yönetimce değiştirildiği şirketin büyük finansal sıkıntılara sokulduğu, alt yapısı olmayan havaalanlarına siyasi baskılar nedeniyle bile bile zararına uçuşlar planlandığı dile getiriliyor. Raporda, THY'nin ulusallık ve bağımsızlık simgesinde payının büyük olduğu kaydedilerek, "THY'nin bu yanını özelleştirme ile çekip çıkardığımızda ortada sıradan orta ölçekli bir özel havayolu kalacaktır. Bu tür havayollarının hazin sonunu en son İstanbul Havayolları'nda büyük bir acıyla ülkemiz yaşamıştır" deniliyor.
ÖNCEKİ HABER

Evcil'i tutukladı, cezalandırıldı!

SONRAKİ HABER

Meteoroloji mi; o da ne?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa