24 Ekim 2000 21:00

Aydınlar sanata destek verdi

131 aydın geçen hafta bir sergi açılışında Hülya Avşar ile tartışan ve galeri sahibi Erol Aksoy tarafından kapı dışarı edilen Prof. Adnan Çoker'e destek verdiler.

Paylaş
Aydınlar sanata destek verdi
Sanatçı ve öğretim üyelerinden oluşan 131 kişi, bir sergi açılışında sanatçı Hülya Avşar ile aralarında tartışma çıkan ve salon sahibi Erol Aksoy tarafından sergi salonundan kapı dışarı edilen Prof. Dr. Adnan Çoker'e, basın açıklamasıyla destek verdi. Yapılan açıklamada, Erol Aksoy'un Çoker'in nezdinde bütün sanat camiasından özür dilemesi ve bu gerçekleşene kadar sanatçıların Aksoy'la birlikte iş yapmaması istendi.
Grup adına yapılan yazılı açıklamada, Fahr El Nissa Zeyd Sergisi ile açılışı gerçekleştirilen Erol Kerim Aksoy Vakfı Sanat Galerisi (EKAV)'nin, "üstlenmiş göründüğü misyonun ironisine dönüşen bir skandala sahne olduğu" belirtildi.
Magazinleşme protesto edildi
Prof. Çoker'in, "kendi başına haber değeri taşıyan bir sanat sergisinin açılışının magazinleştirilmesini" protesto ettiği belirtilen açıklamada, "bu tepkinin hedefi değil vesilesi olan şov programı sunucusu bayanı korumak amacıyla, Erol Aksoy'un Prof. Dr. Çoker'i sergi salonunu terk etmeye zorladığı" belirtildi.
Tepki herkesindir
Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Sayın Çoker'in tepkisi, kültürün yozlaştırılmasından, köşe dönücülüğün tek erdem olarak işler kılınmasından rahatsızlık duyan herkesin tepkisidir. Bay Erol Aksoy'un bu girişimi, tüm Türk sanatçılarını hedeflemiş sayılmalıdır. Çünkü sayın Çoker, bu ülkenin temel değerlerinden biridir ve bir ülkenin kazanılmış değerlerine saygısızlık etmek kimsenin haddi değildir. Bu kara cüreti şiddetle kınıyor ve bay Erol Aksoy'u, sayın Çoker'in nezdinde tüm Türk sanatçılarından özür dilemeye, bu gerçekleşinceye kadar da sanatçı ve sanatseverleri EKAV patentli hiçbir faaliyete katılmamaya çağırıyoruz.
Bu arada basını ve haber kaynaklarını da, prim yapma umudunu her olayı manipüle etmeye bağlamış bir kısım medyanın çarpıtmalarına karşı uyarmak isteriz. Sayın Çoker ne uzmanlık alanı belirsiz bir profesördür ne de reklama, hele bir şov sunucunun üzerinden reklama ihtiyacı vardır. Başta Cumhurbaşkanlığı konutu olmak üzere sayısız müze ve koleksiyona dağılmış yapıtları, yetiştirdiği sanatçılar ve kitaplaşmış araştırmalarıyla çoktan kültür tarihimize damgasını vurmuş, modern resmimizin önemli temsilcilerinden biridir."
Destek büyük
Söz konusu açıklamada adı yer alan ressam Bubi, kendilerine telefon ve faksla ulaşılan ressam İbrahim Çiftçioğlu, Asım İşler ve Murat Morova, Şair Hilmi Yavuz, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Ressam Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Sosyolog Prof. Dr. Doğu Ergil, müzik eleştirmeni Evin İlyasoğlu, Yazar Feridun Andaç, Orkestra Şefi Saim Akçıl ile Seramik Sanatçısı Beril Anılanmert'in de aralarında bulunduğu, büyük bölümü sanatçı ve öğretim üyelerinden oluşan 131 kişinin açıklamaya onay verdiğini bildirdi.
Açıklamada, Çoker'in sergiden çıkartılmasının tam bir skandal olduğuna dikkat çekilerek, "Çoker'in tepkisi, kültürün yozlaştırılmasından, köşe dönücülüğün tek erdem olarak işler kılınmasından rahatsızlık duyan herkesin tepkisidir." denildi. Aydınlar açıklamalarında medyanın tutumuna da eleştiri yönelttiler.
ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Tüzel

SONRAKİ HABER

Evcil'i tutukladı, cezalandırıldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...