24 Ekim 2000 21:00

Cezaevleri karıştı!

Adana Cezaevi'nin ardından dün de Bayrampaşa Cezaevi'ndeki adli tutuklular af eylemi başlattı. Gardiyanları rehin alan tutuklular, "Af" isteyen pankartlar astılar.

Paylaş
Cezaevleri karıştı!
Adana E Tipi Kapalı Cezaevi'nde başlayan af eylemi sürerken, Bayrampaşa Cezaevi'nde de tutuklular, gardiyanları rehin alarak eylem başlattı. Bayrampaşa Cezaevi'ndeki eylem, dün saat 14.30'da rehingardiyanların bırakılmasıyla sona erdi.
Adana E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeise, tutuklu ve hükümlülerin, 21 infaz koruma memurunu rehin alarak önceki gün başlattığı eylem dün de sürdü. Tutuklular, 3 infaz koruma memurunu dün öğle saatlerinde serbest bıraktı. Serbest bırakılan memurların ikisinin tedav altına alındığı öğrenildi. Önce başka illere nakledilmek istenen 4 mahkûmun gerekçe göstererek eylem yaptıklarını açıklayan tutuklular, daha sonra genel af için eylemlerini sürdürdüklerini belirttiler. Bu arada cep telefonu ile gazetecileri arayan ve kimliğini açıklamayan bir tutuklu ise Cumhuriyet Başsavcısı'nı suçlayarak, görüşmelerden uzlaşma sağlayamayacaklarını söyledi. Koğuş temsilcileriyle yapılan görüşmeler ile ilgili bilgi veren Adana Cumhuriyet Başsavcısı Cemal Sahir Gürçay ise, "Kimseye taviz verecek durumda değiliz. Ayrıca devlet malına zarar vermekten ve isyan çıkartmaktan bu mahkûmlar adına dava açacağız" dedi.
Gürçay, 4 kişinin her ne olursa olsun nakil edilecekleri yere gönderileceğini söyleyerek, Paraşüt operasyonu davası sanığı Yasin Altınbaş'ın rehin alındığı haberlerini de yalanladı.
Bu arada, Adana cezaevinde 4. blokta gece yangın çıktı. Yangın kısa bir süre sonra Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Ekipleri'nce kontrol altına alındı. Fakat yangın kısa bir süre sonra tekrar başladı. İkinci kez başlayan yangın ancak sabaha karşı söndürülebildi. D bloğun çatısında da dün öğle saatlerinde yangın çıktı. Öte yandan gece boyunca mahkûmların pretosto amaçıyla sert cisimlerle çıkardığı sesler cezaevi dışında da duyuldu.
Ailelerden endişeli bekleyiş
Cezaevi girişinin yaklaşık 300 metre önüne barikat kuran jandarma, cezaevi çevresine yaklaşılmasına izin vermedi. İçerde bulunan yakınlarının hayatlarından endişe duyan ve her an bir müdahele tedirginliği ile bekleyen 20 kadar aile tutukluların genel af isteminin dikkate alınmasını istedi. Dün aileleri ziyaret eden İHD Şube Başkanı Şehmuz Kaya gazetemize yaptığı açıklamada, tutuklu ailelerinin "her an bir saldırı olabilir endişesi ile yaşadıklarını" söyledi. Kaya, tutuklulardan bazılarını yaralı olduğu haberi aldıklarını söyleyerek, tutukluların İHD ile görüşme talebi olduğunu ve kendilerinin de görüşmek istediklerini belirtti.
Bayrampaşa'dan destek eylemi
Adana Cezaevi'nin ardından Bayrampaşa Cezaevi'nin B ve D Blok binasında bulunan ve önceki akşam sayım vermeyen adli tutuklular da, infaz koruma memurlarını rehin aldı. Yetkililer, rehin tutulan infaz koruma memuru sayısını 16 olarak açıkladı. Bu arada cezaevinden dumanlar yükseldiği ve az da olsa alev çıktığı görülürken, yangına müdahale amacıyla bir itfaiye aracı içeri girdi. Eylemi sürdürdükleri B blok çatısına "Af hakkımız" yazılı pankart asan tutuklular, ıslık çalarak, "Af..af..af", şeklinde slogan attılar. Eylemin, Adana Kapalı Cezaevi'nde tutukluların "af isteğiyle" başlattıkları ve halen süren eyleme destek vermek amacıyla yapıldığı belirtildi. Önceki gün saat 22.00 sıralarında cezaevine giren İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici ve Bayrampaşa İlçe Emniyet Müdürü Hasan Kaynar, tutuklularla yaklaşık 9 saat süren bir görüşme yaptılar. Ancak bu görüşmelerden sonuç alınamadığı öğrenildi. Öte yandan cezaevi dışında ise Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ve panzerler bekletildi.
Asker havaya ateş etti
Görüş için sabah saat 08.30'da cezaevine gelen tutuklu yakınlarına görüş olmayacağı söylenirken, pek çok tutuklu yakını geri göndeirildi, bir kısmı ise içerideki yakınlarının durumunu öğrenebilmek için bekledi. B veD bloklarında eylemlerini sürdüren tutuklulardan bir bölümü, saat 12.20 sıralarında avlu tellerine üzerinde "Af nerede" ibaresi bulunan bir pankart daha astı. Bu sırada nöbetçi kulesinde görevli bir asker de, bu tutukluları uyarmak amacıyla havaya üç el atış yaptı.
Silah sesinin duyulması üzerine, Bayrampaşa Cezaevi'nin çevresinde heyecanlı dakikalar başladı. Çevrede konuşlandırılan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı polisler, hemen cezaevinin önündeki caddenin boşaltılmasını sağlayarak, tutuklu ve hükümlü yakınlarını da uzaklaştırdılar. Daha sonra silah sesinin nedeni anlaşılınca, heyecanlı koşuşturma yerini bekleyişe bıraktı. Bu arada, cezaevinin içinde atılan "Hükümet istifa", "İşkenceci devlet, hesap verecek", "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Zindanlar boşalsın, mahkûmlara genel af", "Mahkûmlar burada, hükümet nerede" ve "Af istiyoruz" şeklindeki slogan sesleri dışarıdan da duyuldu. Mahkûmlar parmaklıklara ve kapılara demir çubuklarla vurarak hükümeti protesto ettiler. Cezaevi dışında bekleyen tutuklu ve hükümlü yakınlarından bir kadın baygınlık geçirdi.
Tüm Yargı-Sen İstanbul Şube Başkanı Ali Yazıcı, Bayrampaşa Cezaevi'ndeki eylemin saat 14.30 itibariyle sona erdiğini, rehin tutulan 16 infaz ve koruma memurunun da serbest bırakıldığını bildirdi. Bayrampaşa Cezaevi'nin önünde basın açıklaması yapan Yazıcı, tutuklu ve hükümlülere herhangi bir vaatte bulunulmadığını ifade etti. Türkiye genelinde 20'nin üzerinde cezaevinde "af beklentisi" adı altında eylemlerin devam ettiğini anlatan Yazıcı, "300'e yakın cezaevinde de gerginlik mevcuttur" dedi.
'Tutukluların morali bozuk'
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici, Bayrampaşa Cezaevi'nde, "uzun zamandır af beklentisi nedeniyle moralleri bozuk ve gergin olan tutukluların, 16 infaz ve koruma memurunun bloklarından çıkmasına izin vermeyerek eylem başlattığını" belirtti. Yazılı açıklama yapan Çitici, bu eylemlerin, Adana ve Bayrampaşa Cezaevi'nde yapılan sevklerle ilgili olmadığını söyledi.
Öte yandan Pozantı İlçesi'ndeki cezaevinde de savcı ve jandarma komutanının arama yaptığı bildirildi. Yetkililer bu arakmayı, "önlem" olarak açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

Pirelli'de esnek yapılanma

SONRAKİ HABER

Tutuklu yakınlarına polis saldırısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...