24 Ekim 2000 21:00

Fujimori yan çiziyor

Peru diktatörü Alberto Fujimori, adının karıştığı rüşvet skandalının üzerinden bir ay geçtikten sonra istifa etmekten vazgeçti. Rüşvetçi istihbarat şefi ise ülkeye geri döndü.

Paylaş
Fujimori yan çiziyor
Kendisine en yakın isim olarak bilinen istihbarat şefinin rüşvet verdiğinin belgelenmesi üzerine istifa edeceğini açıklayan Peru Devlet Başkanı Alberto Fujimori, bu kararından vazgeçti. Fujimori, Silahlı Kuvvetler'e hakim olduğunu da söyledi.
Alberto Fujimori, düzenlediği basın toplantısında, devlet başkanlığı görevini sürdüreceğini belirterek, "Krizin şu anında kolay yolu seçmeyeceğim, tutarlı biçimde ülkenin başında kalmaya devam edeceğim'' dedi. Darbe söylentilerini de yalanlayan Fujimori, Silahlı Kuvvetler'in denetimi altında olduğunu söyledi.
Eski istihbarat şefi Vladimiro Montesinos, etkili bir muhalefet milletvekiline hükümete destek vermesi için rüşvet vermiş, rüşvetin video kasetlerle ortaya çıkmasıyla eylülde Panama'ya sığınmıştı. Montesinos da önceki gün Peru'ya döndü. Montesinos'un dönüşü üzerine Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı Francisco Tudela, dün, Fujimori yönetimiyle görüş ayrılığı olduğu gerekçesiyle görevinden istifa etti. Francisco Tudela, Motensinos'un ülkeye oynadğı oyundan nefret duyduğunu söyledi. Bazı çevreler Montesinos'un ülkeye darbe yapmak üzere döndüğünü savunuyor. Fujimori'nin ikinci yardımcısı Ricardo Marquez'in de istifa edebileceği öne sürülüyor.
ABD yanlısı muhalefet partisinin çağrısıyla başkent Lima sokaklarına dökülen binlerce kişi ise, Montesinos'un ülkeye dönüşünü protesto etti.
Beyaz Saray sözcülerinden Jake Siewert da, "Anayasal düzene karşı yapılacak herhangi bir girişim Peru'nun yalıtılmasıyla sonuçlanır" dedi. Peru, iki ay önce sancılı bir seçim dönemi yaşamıştı. Anayasayı ihlal ederek üçüncü kez devlet başkanı adayı olan Fujimori, hile yaptığı iddia edilen seçimin ikinci turuna muhalefetin çekilmesi sonucu tek başına girmişti. Ancak yıllarca birlikte çalıştığı Fujimori'nin miyadının dolduğunu düşünen ABD yönetimi, muhalefete veridiği desteği sürdürmüştü.
ÖNCEKİ HABER

5 yaşında intihar!

SONRAKİ HABER

Pirelli'de esnek yapılanma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...