23 Ekim 2000 21:00

Ulucanlar davası bugün

Ulucanlar Cezaevi'nde geçtiğimiz yıl düzenlenen ve 10 mahkûmun öldürülmesiyle sonuçlanan operasyonla ilgili, katliamcıların değil, mağdur durumda olan tutuklu ve hükümlülerin yargılandığı davaya bugün başlanıyor.

Paylaş
Ulucanlar davası bugün
Ulucanlar Cezaevi'nde 26 Eylül 1999 tarihinde düzenlenen ve 10 mahkûmun öldürülmesi ve onlanca mahkûmun yaralanmasıyla sonuçlanan operasyonla ilgili, katliamcıların değil, mağdur durumda olan tutuklu ve hükümlülerin yargılandığı davaya bugün başlanıyor.
Ulucanlar operasyonun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Mutlu tarafından yürütülen soruşturmada, operasyona katılan cezaevi müdürleri ve infaz koruma memurları hakkında takipsizlik kararı verilmiş, 86 tutuklu ve hükümlünün ise "adam öldürmek, adam öldürmeye teşebbüs etmek, yaralamak, isyan çıkarmak, ateşli silah yasasına muhalefet etmek, patlayıcı madde bulundurmak ve cezaevi binasına hasar vermek" iddialarıyla yargılanması istenmişti.
Jandarmalar hakkında yürütülen soruşturmada da, Ankara Valiliği jandarmaların yargılanmasına gerek olmadığı kararını vermiş, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne yapılan itiraz sonucunda jandarmalar hakkında yeniden soruşturma başlatılmıştı. Katliamla ilgili cezaevi personeli hakkında yürütülen soruşturmada, iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine, Ulucanlar davası AİHM'e taşındı. Jandarmalar hakkında başlatılan soruşturma ise hâlâ sürüyor.
İşkencelere maruz kalan ve ağır şekilde yaralanan 86 tutuklu ve hükümlünün 12 bin yıl ceza istemiyle yargılandığı dava bugün saat 9.00'da Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
ÖNCEKİ HABER

Santral tehlikesi!

SONRAKİ HABER

Hekimler, mali haklarının iyileştirilmesini

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa