23 Ekim 2000 21:00

Santral tehlikesi!

Yumurtalık İthal Kömür Santrali bölge halkını tedirgin ediyor. Mühendisler, santralin çıkaracağı gazlardan dolayı bütün Adana yöresinin etkileneceğini vurguluyorlar.

Paylaş
Santral tehlikesi!
Halil İmrek
Hükümetin enerjideki özelleştirme uygulamaları, tarıma, insan sağlığına ve çevreye de yönelik tehdit oluşturmaya başladı. Bu tehdidin en somut örneğini de Adana'nın Sugözü köyü yakınlarına kurulması düşünülen termik santral. Halkın yoğun tepki gösterdiği santralin temeli 4 Kasım günü atılacak. Yabancı sermaye lehine uygulanan plansız programsız enerji politikalarının sonuçları, çevreye de zarar vermeye başladı. Adana'nın Sugözü köyü yakınlarındaki tarım arazilerine kurulması düşünülen termik santralin temeli Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz tarafından 4 Kasım 2000 tarihinde atılacak. GAMA AŞ ve Steak Aktiengesellscaft-SIEMENS AG ortaklığının katılımı ile 1998 yılında kurulan İskenderun Enerji Üretim ve Ticaret AŞ (İSKEN) tarafından yapılacak Yumurtalık İthal Kömür Santrali'nin yaratacağı tehlikeler bölge halkını tedirgin ediyor.
Türkiye'nin ilk "ithal kömüre dayalı termik santralinin" tarım arazilerine, balıkçılığa, denize ve ormanlara büyük zarar vereceği belirtilirken, santralden çıkan gazların da insan sağlığı açısından ciddi sorunlar doğuracağına dikkat çekiliyor.
Santrale tepki gösteren TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Adana İl Temsilciliği ve Ziraat Mühendisleri Odası hazırladıkları raporlar ile santralin vereceği zarara dikkati çekiyorlar.
Adanalılar tepkili
Santal hakkında ve vereceği zararlar konusunda gazetemizde daha önce çıkan haberler üzerine birçok kitle örgütü, sendika, mühendis ve çevreci, santralin yapılmasına izin verilmemesi konusunda kampanya başlatmışlardı. Buna rağmen santrali yapacak şirket resmi açılış tarihini ilan etti.
Özellikle bölgedeki üreticiler ve balıkçılıkla geçimini sağlayanlar, santralin saçtığı tehlikelerden en fazla etkilenecek kesim. Çünkü santralin kurulduğu bölge, Adana'nın en verimli tarım arazilerinin bulunduğu köylerin yakınında. Denize sıfır olması da, hem doğaya hem de balıkçılığa büyük bir darbe vuracak. Tepkiler karşısında santrali yapan şirketin yetkilileri de boş durmuyor. Bölgedeki işsizlik ve yoksulluğu fırsat bilen yetkililer, tarım arazilerini peşin para ile kolayca satın aldılar. Ancak aynı yetkililer, santralin insan sağlığına yönelik tehditlerinden bahsetmiyorlar. Nitekim uzmanlar santralin yılda 3.3 milyon ton kömür yakacağını bunun da bölge açısından bir felaket olduğunu vurguluyorlar. Kömür deniz yolu ile taşınacak ve stok sahalarında 550.000 ton kömür depolanacak. Bir saatte yakılacak kömürden çıkacak olan 60 ton civarındaki kül, baca gazları ve tozlar ise bölgedeki her canlıyı ve doğayı tahrip edecek.
ÖNCEKİ HABER

İsrail ağır silahlarla vuruyor

SONRAKİ HABER

Ulucanlar davası bugün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...