22 Ekim 2000 21:00

Sayıldık!..

Türkiye genelinde milyonlarca insan dün ev hapsindeydi. Herkes, 1 milyona yakın sayım memurunun 43 sorusunu yanıtlamak için evinden çıkamayınca, sokaklar boş kaldı. Adana'da sokağa çıkma yasağına karşı çıkan çocuklar, barikatlar kurarak taşlarla polise direndi.

Paylaş
Sayıldık!..
Türkiye'de bulunan herkes dün sayıldı. 1997 yılında yapılan sayımdan üç yıl sonra sokağa çıkma yasağı ilan edilerek yapılan 14. Genel Nüfus Sayımı'nda bir milyona yakın kişi görev aldı. Vatandaşlara 43 soru sorulan sayımın sonuçlarının 18 ay içinde açıklanacağı duyuruldu. Sayım süresince sokaklarda, sayım görevlileri, polisler, çocuklar ve gazetecilerden başkası görülmedi.
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Başkanı Şefik Yıldızeli'nin "Türkiye'de ise nüfusun yüzde 20'si oranında göç var, bu nedenle sokağa çıkma yasağı olmadan sayım yapılamazdı. Kimlik numarası sistemiyle vatandaşı takip edecek bir sistem yok" diye gerekçelendirdiği sokağa çıkma yasağı, 15 milyon nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık kenti İstanbul'da ilginç görüntüler yaşanmasına neden oldu.
İstanbul'da, kalabalıklığıyla ünlü meydanlar, sürekli trafiğin sıkışık olduğu caddeler, kavşaklar dün bomboştu. Sabah saat 07.00'de başlayan sokağa çıkma yasağını görüntülemek isteyen gazetecilerin akın ettiği Taksim Meydanı'nda bir kaç turist dışında, polis ve gazetecilerle doluydu. E-5 ve diğer büyük yollarda ise çok nadir geçen belediye otobüsleri ve özel izin alan taksiler ve tek tük arabalar göze çarpıyordu. İstanbul'da gün boyu yağan yağmurun da etkisiyle çocuklar da yoğun olarak sokaklara çıkamadılar. Boğaziçi Köprüsü'nün de bomboş olduğu İstanbul'da, köprü gişelerinde bekleyen sayım memurları sayımını yaptırmamış vatandaşların sayımını yaptılar. Büyük İstanbul Otogarı ise, otobüslerin, araçların park yerine dönmüştü. Her gün onbinlerce insanı İstanbul'dan uğurlayan ya da İstanbul'a yönelen iç göçün yükünü çeken otogar, en sakin gününü yaşadı dün. Bekleme salonları ise, İstanbul'a gelen ve evlerine gitmek için sayımın bitmesini bekleyenlerle doluydu.
Kızılay çocuklara kaldı
Sayım nedeniyle Ankara'nın ünlü meydanı Kızılay, çocuklara ve gazetecilere kaldı. Normal günlerde yoğun trafikten dolayı bisikletleriyle ve patenleriyle caddelere çıkamayan çocuklar, sayımı fırsat bilip Kızılay Meydanı'nın ortasında gönüllerince eğlendiler. Kızılay Meydanı'nın diğer ziyaretçileri gazetecilerdi.
Boş Ankara sokaklarını görüntülemek için sokaklara düşen gazeteciler, fotoğraf makineleri ve kameraları ile Kızılay Meydanı'nı doldurdular.
Ankara'nın Sakarya, Yüksel gibi ünlü caddelerinde çöplerin toplanmadığı ve sokakların süpürülmediği görüldü. Bu durum kedilerin ve kuşların işine gelirken, özellikle Sakarya'da balıkçılardan kötü kokular yayılıyordu.
Ankara'da sayım memurları sayım yapacakları semtlere ulaşmakta zorluk çektiler. Toplu taşım araçlarının çalışmaması nedeniyle ayarlanan servislerle görevli oldukları bölgelere gitmeye çalışan sayım memurlarına trafik polisleri yardımcı oldu. Ankara'da sokağa çıkma yasağına karşın sokakta olanlar arasında belediye işçileri de yer aldı. Belediye ekiplerinin asfalt çalışması yaptığı Ankara'da, 500'ün üzerinde belediye işçisi çeşitli yerlerde asfalt çalışmalarına katıldı.
Adana'da çocukların taşlı direnişi!
Adana'nın göç mahallelerinde çocuklar sokağa çıkma yasağına uymadılar. Polisin müdahelesi üzerine çöp bidonları ile yollara barikat kuran çocuklar, polisleri taş yağmuruna tuttu. Polisin uyarılarına, evlerine gitmek yerine, çöp bidonları ile yollara barikatlar kurarak yanıt veren çocuklar, polisleri taşlamaya başladı. Bunun üzerine, destek isteyen polis, bidonlardan oluşan barikatları kaldırdı.
ÖNCEKİ HABER

Telekom'da maaşa zam işe son!

SONRAKİ HABER

İsrail ağır silahlarla vuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...