22 Ekim 2000 21:00

Öğretmenlik hakkı için tepkiler yayılıyor

Türkiye'nin tüm üniversitelerindeki fen-edebiyat fakülteleri öğrencileri, öğretmenlik mesleğine girmeleri için şart olan pedagojik formasyon derslerini alamadıklarından ötürü tepkili.

Paylaş
Öğretmenlik hakkı için tepkiler yayılıyor
Türkiye'nin tüm üniversitelerindeki fen-edebiyat fakülteleri öğrencileri, öğretmenlik mesleğine girmeleri için şart olan pedagojik formasyon derslerini alamadıklarından ötürü tepkili. Pedagojik formasyon derslerinin fen-edebiyat fakülteleri lisans programlarından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'nın '96'da, YÖK'ün '98'deki yönergeleri doğrultusunda kaldırılmış olmasına tepkiler çoğalıyor. Çünkü, MEB ve YÖK'ün bu kararının mağdurları ilk defa bu yıl mezun olacaklar. Geçen yılki mezunlar pedagojik formasyon derslerini alabildiler fakat bu yılki son sınıf öğrencilerinin bu hakkı bulunmuyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, bu kararına gerekçe olarak, "daha nitelikli, yüksek lisans düzeyinde öğretmen yetiştirme amacı"nı gösteriyor. YÖK ise, bundan sonra yüksek lisans programlarında pedagojik formasyon dersleri verileceğini ilan etti. Ancak üniversiteler, mezunlarının çok az bir kısmı için yüksek lisans kontenjanı açabiliyor.
Örneğin; İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Taner Tarhan, bu yüksek lisans programına, 200'e yakın mezun veren her bölümden en fazla 10 öğrencinin girebileceğini ve branş öğretmenliği için MEB'e başvurabileceğini söylüyor.
Öğretmenlik dışında bir meslek edinmeleri hemen hemen imkansız olan fen-edebiyat fakülteleri öğrencileri ise haklarını arıyorlar. İstanbul Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakülteleri öğrencileri, geçen hafta çok sayıda sınıf toplantısı yaptılar. İÜ Fen ve Edebiyat fakültelerindeki öğrenciler 15 bölüm ve 30'a yakın sınıf temsilcisiyle yaptıkları toplantının sonuçlarını, tüm sınıflara duyuruyorlar.
Malatya'da boykot
Yüzlerce öğrencinin katıldığı toplantılarda MEB'e, YÖK'e ve Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmek üzere dilekçeler toplanıyor. Fen-edebiyat fakülteleri öğrencilerinin kazanılmış haklarının ellerinden alındığının ifade edildiği dilekçelerde, yüksek lisans programına öğrencilerin ezici çoğunluğunun kayıt olamayacağına değiniliyor. Ayrıca dilekçelerde, MEB ve YÖK aleyhinde açılan davalar öğrenciler lehine sonuçlansa bile mağduriyetlerinin giderilemeyeceğine, ülkedeki öğretmen açığı sebebiyle lise mezunları dahi öğretmenlik yaparken fen-edebiyat fakültesi mezunlarının öğretmenlik yapamamasının eşitsizlik doğurduğuna yer veriliyor ve fen-edebiyat fakülteleri mezunlarının öğretmenlik mesleğine giriş koşullarının yeniden düzenlenmesi talep ediliyor. Sınıf toplantıları gerçekleştiren öğrenci temsilcileri bugün toplanarak yeni mücadele kararları alacaklar.
Bilindiği gibi geçen hafta içinde, Malatya İnönü Üniversitesi öğrencileri boykota başlamış, Balıkesir Üniversitesi öğrencileri de referandum şeklinde eylem yapmıştı.
ÖNCEKİ HABER

1 kilo et için 1 gün

SONRAKİ HABER

İHD mücadeleyi genişletecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...