21 Ekim 2000 21:00

Kamu işçisinin payına ne düşecek?

Memur maaşlarına yapılan yüzde 10'luk zammın ardından şimdi de 450 bin kamu işçisine bütçeden ayrılacak pay gündemde.

Paylaş
Kamu işçisinin payına ne düşecek?
Türk-İş üyesi sendikalar, 2001 yılında kamu kesiminde çalışan yaklaşık 450 bin işçi adına toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bulunacak. Sendikalar, 450 bin işçi adına yürütülecek toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için bir yandan hazırlıklarını sürdürürken, diğer yandan da kasım ayı başında toplu iş sözleşmesi yetkisi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuracaklar.
Yetkinin Bakanlık tarafından onaylanmasının ardından toplusözleşme görüşmeleri başlayacak. Türk-İş, üye sendikalara birer genelge göndererek, 2001 yılında toplu iş sözleşmesi kapsamında bulunan işçi sayıları ile ücret durumlarının konfederasyona bildirilmesini istedi.
Gerçekleşen enflasyon oranında
Türk-İş yetkilileri, AA'ya yaptıkları açıklamada, 2001 yılı toplu iş sözleşmelerinde kamu işçilerine hedeflenen enflasyon oranında zam önerileceği yönünde bilgiler aldıklarını belirterek, hedeflenen enflasyon oranındaki zammın kendileri açısından kabul edilemez olduğunu bildirdiler.
Yetkililer, kamu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ortalama 450 milyon lira olan işçi ücretlerine, bir önceki yıl gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılmasını ve ücretlere yüzde 5 refah payının eklenmesini talep edeceklerini belirterek, öngörülen enflasyon oranındaki zammın işçileri tatmin etmeyeceğini söylediler. Yetkililer, 2001 yılındaki kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinin geçmiş yıllara göre, daha zor geçeceğinin de önceden belli olduğunu da kaydettiler.
Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde izlenecek yöntemi belirlemek üzere Başkanlar Kurulu'nun kasım ayı başlarında toplanabileceğine dikkati çeken yetkililer, toplantıda toplusözleşmelerde eşgüdüm sağlayacak, "Kamu Koordinasyon Kurulu" üyelerinin de saptanabileceğini bildirdiler.
ÖNCEKİ HABER

Yetkisiz KHK'lar iptal edilecek

SONRAKİ HABER

Yoksulluğa bilim de çaresiz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...