20 Ekim 2000 21:00

Amerikan şakşakçıları

Başta Ecevit olmak üzere Meclis'teki partilerin sözcüleri Ermeni tasarısının geri çekilmesi üzerine ABD'ye teşekkür etme yarışına girdiler.

Paylaş
Amerikan şakşakçıları
Ermeni soykırımı tasarısının Ortadoğu'daki kritik bir dönemden geçilmesi nedeniyle ABD Temsilciler Meclisi'nden Clinton'un girişimiyle geri çekilmesi, bütün hükümet partilerinde ABD'ye övgü düzme yarışına yol açtı.
Başbakan Bülent Ecevit, "Ermeni soykırımı" tasarısının geri çekilmesiyle ilgili olarak, "Bu olay ABD'nin Türkiye'ye verdiği değeri göstermektedir" dedi. Ecevit, tasarının geri çekilmesindeki katkılarından dolayı ABD Başkanı Bill Clinton'a teşekkür mektubu gönderdi. Ecevit, Başbakanlık'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Temsilciler Meclisi'nde sözde "Ermeni soykırımı" karar tasarısının geri çekilmesini değerlendirdi. Tasarının geri çekilmesinin çok önemli bir olay olduğunu ifade eden Ecevit, "Bu olay Türkiye'nin gücünü ve ABD'nin Türkiye'ye verdiği değeri göstermektedir" dedi.
Ecevit, bu sonucun alınmasında özellikle ABD Başkanı Clinton'ın çok büyük etkisi olduğunu söyledi. Ecevit, ABD'nin yeni ve eski Savunma ve Dışişleri bakanlarıyla Genelkurmay başkanlarının, bazı üst düzey politikacılarının yanı sıra ABD'nin eski ve yeni Ankara büyükelçilerinin, Türkiye'deki Ermeni patriği Mesrob Mutafyan'ın bu sürece katkıda bulunduklarını söyledi.
TBMM'deki tüm partiler, Cumhurbaşkanı, Hükümet, Genelkurmay Başkanı, Dışişleri Bakanlığı, Washington Büyükelçisi ve ABD'deki Türk lobi şirketinin de değerli katkılarda bulunduklarını kaydederek, "Hepsine hükümetimiz adına şükranlarımı sunuyorum" dedi.
"Daha ABD'ci olacağız sözü"
ABD Başkanı Bill Clinton'a bir teşekkür mektubu gönderdiğini de bildiren Ecevit, mektubunu gazetecilere de okudu. Ecevit, mektubunda Clinton'a "Türk-Amerikan stratejik ortaklığı, dostluğu ve dayanışması, bu başarı nedeniyle yeni bir ivme kazanacaktır" diyerek, ABD'nin her dediğini yapma mesajı verdi.
Teşekkürcülerin ilk ismi ise Dışişleri Bakanı İsmail Cem oldu. Cem, sabaha karşı yaptığı açıklamada, "Bu sonucun alınmasında belirleyici katkıları bulunan ABD yönetimine, Başkan Clinton ve Dışişleri Bakanı Albright'a, Savunma Bakanı Cohen'e, Genelkurmay Başkanı Shelton'a, Temsilciler Meclisi'nin doğruları savunmuş üyelerine ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi'ne teşekkürlerimi sunuyorum. Kendileri, bizim çağrılarımızı ve anlattığımız gerçekleri değerlendirerek, Türk-ABD yakınlığını büyük bir tehditten kurtarmışlardır" dedi.
Bahçeli: İyi bir sonuç
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Ermeni Soykırım Karar Tasarısı'nın, ABD Temsilciler Meclisi'nde geri çekilmesinin iyi bir sonuç olduğunu bildirdi. Bahçeli, sonucun Türk-Amerikan ilişkilerinin gelişmesi açısından önemli sayılabileceğini söyleyerek, "Amerikan yönetimi de içten bir gayret göstermiştir" dedi.
Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ise, Ermeni soykırımı karar tasarısı gündeme geldiği günden bu yana ABD ile ilişkilerin olumsuz etkilendiğinin, gerçeğe dayanmadığını söyledi. Çakmakoğlu, "Türkiye geçmişinden gelen iddia ve ithamların mücadelesinde belgelerle karşılık verecektir. Bu konuda çalışmalarımız başlamıştır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Sanatın tanıklığı, biliciliği

SONRAKİ HABER

POAŞ'ta eylem bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...